Reuters
StoryEditor

Scholz obhajoval dovoz energií z Ruska, znova odmietol nasadenie NATO na Ukrajine

23.03.2022, 10:42
Autor:
nasinasiČTKČTK
Podľa vlastných slov Scholz nechce, aby sankcie zasiahli tvrdšie európske štáty než Kremeľ. Ukrajinu však ubezpečil, že za ňou stojí.

Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes znovu obhajoval dovoz energetických surovín z Ruska a odmietol tiež nasadenie NATO na Ukrajine.

Zároveň však vyhlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa môže spoľahnúť na solidaritu Nemecka.

Scholz tiež ocenil mimoriadnu úlohu krajín ako Poľsko, Česká republika alebo Slovensko pri prijímaní ukrajinských vojnových utečencov.

Šéf nemeckej vlády povedal, že krátkodobo nevidí možnosť, ako sa zaobísť bez dodávok energetických surovín z Ruska.

Nemecko pritom podľa neho dlhodobo chce ukončiť svoju závislosť od ruskej ropy, plynu a uhlia. „Ale urobiť to zo dňa na deň by znamenalo uvrhnúť našu krajinu a celú Európu do recesie,“ varoval Scholz.

Hrozba vysokej nezamestnanosti

O aktuálnej situácii okolo ruskej agresie na Ukrajine hovoril pri parlamentnej debate o rozpočtových výdavkoch.

„Ohrozené by boli státisíce pracovných miest. Celé priemyselné odvetvia by sa ocitli nad priepasťou,“ povedal kancelár.

Už teraz podľa neho uvalené sankcie tvrdo dopadajú na nemeckých občanov, a to nielen v podobe vysokých cien pohonných hmôt.

Scholz dodal, že koná podľa zásady, že sankcie nesmú európske štáty zasiahnuť tvrdšie ako ruské vedenie.

Nemecký kancelár zároveň Ukrajinu ubezpečil nemeckou solidaritou a odmietol zatiahnutie NATO do vojny s Ruskom.

Počuje vraj hlasy tých, ktorí požadujú bezletovú zónu alebo vyslanie mierových jednotiek NATO na Ukrajinu, ale akokoľvek je to ťažké, Nemecko na to nepristúpi.

Treba trvať na tom, že nesmie dôjsť k priamej konfrontácii medzi NATO a Ruskom, zdôraznil Scholz deň pred mimoriadnym aliančným summitom v Bruseli.

„NATO sa nestane stranou vojnového konfliktu,“ uistil kancelár, ktorý súčasne požadoval okamžité ukončenie vojny. „Rinčanie zbraní musí utíchnuť, a to ihneď," povedal.

​Scholz pripustil, že nikto nemôže povedať, či prebiehajúce rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom povedú k úspechu.

Uistil však, že Nemecko neopomína žiadny pokus o znovunastolenie mieru na kontinente.

S ukrajinským prezidentom Zelenským aj šéfom Kremľa Vladimirom Putinom opakovane hovoril a ruský prezident podľa neho „musí počuť pravdu o vojne na Ukrajine“.

„A táto pravda znie: Vojna ničí Ukrajinu. Ale vojnou Putin ničí aj budúcnosť Ruska,“ vyhlásil šéf nemeckej vlády.

Nemecko ostáva k Ukrajine solidárne, Slovensku patrí uznanie

Scholz Ukrajinu ďalej ubezpečil, že sa môže spoľahnúť na nemeckú pomoc.

Pripomenul, že Nemecko od začiatku vojny dodáva Kyjevu zbrane a výzbroj a spoločne s partnermi zaviedlo bezprecedentné sankcie, ktoré sú účinné a sú neustále pritvrdzované.

Rovnako aj ukrajinskí utečenci sú podľa Scholza v Nemecku vítaní. Kancelár poďakoval za súcit a solidaritu. Desaťtisíce ľudí podľa neho otvorili nielen svoje srdcia, ale tiež svoje dvere od svojich domovov.

Mimoriadny výkon tu podali predovšetkým Poľsko, Česká republika, Slovensko, Moldavsko, Rumunsko a Maďarsko, vyzdvihol Scholz.

01 - Modified: 2022-03-21 13:21:51 - Feat.: 0 - Title: Ropa možno, plyn skôr nie. EÚ zvažuje nové sankcie, Kremeľ pred nimi varuje 02 - Modified: 2022-03-22 19:35:02 - Feat.: 0 - Title: Taliani sa chcú odstrihnúť od ruského plynu. No zabolelo by to aj Slovensko 03 - Modified: 2022-03-16 16:13:08 - Feat.: 0 - Title: Putin: Akcie Západu pripomínajú protižidovské pogromy v Nemecku 04 - Modified: 2022-03-18 16:35:41 - Feat.: 0 - Title: Holandsko a Nemecko potvrdili, že na Slovensko vyšlú protiraketové systémy Patriot
01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 04 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 01:09