Európska úniaReuters
StoryEditor

Zoberte zlaté pasy sankcionovaným Rusom a Bielorusom, vyzýva EÚ členské krajiny

28.03.2022, 15:22
Autor:
TASRTASR
Niektorí ruskí alebo bieloruskí štátni príslušníci mohli získať občianstvo EÚ alebo privilegovaný prístup do Únie.

Európska komisia v pondelok prijala odporúčanie, v ktorom naliehavo vyzýva členské štáty EÚ, aby okamžite zrušili všetky existujúce systémy udeľovania občianstva investorom – takzvané zlaté pasy – a zabezpečili zavedenie prísnych kontrol na preverenie rizík, ktoré predstavujú systémy udeľovania povolení na pobyt investorom. Informuje o tom spravodajca TASR.

Odporúčanie komisie je súčasťou širšej politiky na prijatie rozhodných opatrení voči týmto programom.

​Komisia pripomenula, že niektorí ruskí alebo bieloruskí štátni príslušníci, na ktorých sa vzťahujú sankcie alebo ktorí podporujú vojnu na Ukrajine, mohli na základe týchto programov získať občianstvo EÚ alebo privilegovaný prístup do Únie, k čomu patrí aj možnosť voľne sa pohybovať v schengenskom priestore.

Okamžité odobratie povolenia na pobyt

Podľa výzvy Európskej komisie by členské štáty mali posúdiť, či zrušia občianstvo udelené na základe "zlatého pasu" ruským alebo bieloruským štátnym príslušníkom, ktorí sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine ocitli na sankčnom zozname EÚ.

Povolenia na pobyt, udelené sankcionovaným ruským alebo bieloruským občanom v rámci programu pre investorov, by im mali okamžite odobrať.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders v tejto súvislosti uviedol, že európske hodnoty nie sú na predaj. Spresnil, že "predaj občianstva" prostredníctvom zlatých pasov je podľa práva Únie nezákonný a predstavuje vážne riziko pre jej bezpečnosť.

"Otvára to dvere korupcii, praniu špinavých peňazí a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Všetky členské štáty, ktoré majú systémy udeľovania občianstva investorom, by ich mali okamžite ukončiť. Zároveň by mali posúdiť, či by nemali odňať zlaté pasy, ktoré už udelili osobám na sankčnom zozname a ďalším jednotlivcom, ktorí výrazne podporujú Putinovu vojnu," odkázal Reynders.

Majú zaviesť prísne kontroly

Každá osoba, ktorá má štátnu príslušnosť členského štátu EÚ, je zároveň občanom EÚ. Občianstvo EÚ automaticky poskytuje právo na voľný pohyb, prístup na vnútorný trh EÚ a právo voliť a byť volený v európskych a miestnych voľbách. Na pozadí ruskej agresie voči Ukrajine vychádzajú najavo riziká späté s takýmto systémami.

Komisia vo svojom odporúčaní žiada členské štáty, aby: zaviedli a vykonávali prísne kontroly pred vydaním akéhokoľvek povolenia na pobyt na základe investícií; prijali také opatrenia, ktoré zabránia tomu, aby systémy udeľovania povolení na pobyt investorom vyvolávali bezpečnostné riziko, riziko prania špinavých peňazí, daňových únikov a korupcie.

Zahŕňa to kontroly podmienok pobytu a bezpečnosti pred vydaním povolenia na pobyt a overenie, či je pobyt nepretržitý.

Členské krajiny by na základe individuálneho posúdenia mali okamžite odňať povolenia na pobyt udelené v rámci investorského programu ruským alebo bieloruským štátnym príslušníkom, na ktorých sa vzťahujú sankcie EÚ v spojitosti s vojnou na Ukrajine. Rovnako by mali pozastaviť vydávanie povolení na pobyt v rámci týchto programov všetkým ruským a bieloruským štátnym príslušníkom.

01 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 02 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:43