Reuters
StoryEditor

Maďarom sľubuje mier a ochranu pred "rodovým šialenstvom". Voľby rozhodnú, či Orbán zostane pri moci

01.04.2022, 09:41
Autor:
ČTKČTK
Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Viktor Orbán zrejme parlamentné voľby vyhrá. Mohol by však stratiť svoju dvojtretinovú väčšinu v parlamente.

Ľudia v Maďarsku v nedeľných parlamentných voľbách rozhodnú o tom, či konzervatívny premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz zostanú pri moci štvrté funkčné obdobie v poradí za sebou.

Zástanca "neliberálnej demokracie" Orbán, ktorý je v maďarskej politike 33 rokov, vyhral všetky voľby od roku 2010 a volebné prieskumy naznačujú, že by sa mu to mohlo podariť aj tentoraz.

Proti nemu sa síce po prvýkrát postavila zjednotená opozícia so sľubom návratu k demokracii a princípom právneho štátu, medzi voličmi Fideszu má však odozvu Orbánov pragmatický prístup k ruskej invázii na Ukrajine.

Zároveň s parlamentnými voľbami sa koná aj referendum týkajúce sa ľudskoprávnymi organizáciami kritizovaného "zákona proti pedofílii". Okrem iného zavádza zákaz šíriť medzi ľuďmi do 18 rokov materiály zobrazujúce homosexualitu a zmenu pohlavia.

Orbán nedeľné voľby vykreslil ako voľbu pre mier a stabilitu, ktoré podľa neho môže Maďarsku zabezpečiť iba Fidesz. V prípade víťazstva opozície podľa neho hrozí zavlečenie Maďarska do vojny na Ukrajine.

"Musíme obhajovať naše vlastné záujmy... Musíme zostať mimo tejto vojny," vyhlásil Orbán na zhromaždení svojich priaznivcov v štátny sviatok 15. marca.

Putina otvorene nekritizuje

Agentúra Reuters pripomína, že maďarský premiér síce ruskú agresiu voči Ukrajine odsúdil, šéfa Kremľa Vladimira Putina osobne ale nekritizoval.

Maďarská vláda na rozdiel od iných členov Európskej únie a NATO nepodporuje Ukrajinu dodávkami zbraní ani nepovolila ich prevoz cez maďarské územie.

Orbán dlhodobo udržiaval dobré vzťahy s Ruskom, od ktorého Maďarsko odoberá väčšinu svojej spotreby zemného plynu a vlani na jeseň s ním uzavrelo novú dlhodobú zmluvu o dodávkach tejto suroviny.

A ani ruský útok na Ukrajinu, s ktorou Maďarsko tiež susedí, nič nezmenil na stanovisku Budapešti, že jadrovú elektráreň Paks dostavia ruská spoločnosť Rosatom.

Maďarsko tiež vlani schválilo použitie ruských vakcín proti covidu-19 Sputnik V. Urobilo to ako jediná krajina dvadsaťsedmičky a bez ohľadu na to, že použitiu prípravku nedala zelenú európska agentúre pre lieky (EMA).

Maďarsko sa podobne ako ďalšie krajiny, vrátane Česka, potýka s vysokou infláciou. Vo februári spotrebiteľské ceny medziročne vzrástli o 8,3 percenta, najviac od augusta 2007.

V polovici marca začalo štrajk niekoľko učiteľských odborových organizácií, ktoré požadujú pre pedagógov vyššie platy a menší objem práce. Tieto problémy ale podľa analytikov oslovených agentúrou Reuters zatienila vojna na Ukrajine, počas ktorej do Maďarska prišlo niekoľko stotisíc ukrajinských utečencov.

Budapešť doteraz nemá prístup k peniazom z unijného fondu obnovy po pandémii covidu-19. Brusel jej ich odmieta poskytnúť pre obavy z nedostatočného potierania korupcie.

Obmedzovanie základných hodnôt EÚ

Únijné inštitúcie už roky vedú s Orbánovou vládou spory kvôli obmedzovaniu základných hodnôt EÚ, ako je dodržiavanie princípov demokracie a právneho štátu.

Vyčítajú jej boj proti nezávislosti súdnictva, tvrdý prístup k migrantom z neeurópskych krajín, obmedzovanie plurality médií, akademických slobôd alebo práv sexuálnych menšín.

Péter Márki-Zay, šéf maďarskej opozičnej koalície Spoločne za Maďarsko, na stredajšom zhromaždení, ktoré završuje kampaň v juhomaďarskej Pécsi povedal, že najdôležitejšou úlohou je "vrátiť demokraciu a právny štát, prosperitu a lásku a skončiť s nenávisťou medzi Maďarmi".

Pred časom Orbána a jeho politických spojencov obvinil z toho, že Maďarsko počas uplynulých 12 rokov "vyrabovali" a že zneužili dvojtretinovú väčšinu, ktorú majú v parlamente.

"Ničím neobmedzovaná moc vedie k neobmedzenej korupcii," povedal Márki-Zay s tým, že Maďarsko sa za vlády Fideszu stalo jednou z najviac korupciou zasiahnutých krajín v EÚ.

V stredu sa opozičný líder nechal počuť, že Maďari "musia držať s Ukrajinou, lebo Ukrajina bojuje aj za nás". Svojim stúpencom pripomenul, že v roku 1956 pri protisovietskom povstaní bolo Maďarsko v rovnakej situácii a "čakalo na pomoc".

"Ako o sebe môže niekto, kto rozmýšľa, ako si najlepšie udržať rovnaký odstup od vraha aj od obete, hovoriť ako o slušnom človeku? Ako sa môžu nazývať Maďari a kresťania?" povedal konzervatívny opozičný politik k Orbánovmu postoju počas krízy na Ukrajine.

Voľby zrejme vyhrá

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že Fidesz voľby zrejme vyhrá, pravdepodobne ale príde o dvojtretinovú väčšinu v parlamente, vďaka ktorej v posledných rokoch presadil hlboké zmeny politického a spoločenského života.

Podľa v utorok zverejneného prieskumu agentúry Závecz mal Orbánov Fidesz len tesný, dvojbodový, náskok pred šesťčlennou alianciou Spoločne pre Maďarsko.

Šestnásť percent opýtaných uviedlo, že je nerozhodnutých, koho voliť. Agentúra Bloomberg v stredu zverejnila prieskum na zákazku týždenníka HVG, podľa ktorého Fidesz podporilo 50 percent rozhodnutých voličov a Spoločne pre Maďarsko 40 percent.

Podľa druhého prieskumu by Fidesz obsadil 128 kresiel zo 199, na udržanie ústavnej väčšiny by to však nestačilo.

"Vzhľadom na Orbánovu veľkú finančnú prevahu nad opozíciou, vzhľadom na to, že ovláda väčšinu médií, a vzhľadom na jeho schopnosť vystupovať ako skutočný ochranca maďarského národa predpokladáme, že v krátkodobom horizonte konflikt na Ukrajine Orbánovi prospeje," cituje Reuters z marcovej správy think tanku Eurasia Group.

V plebiscite budú voliči odpovedať celkovo na štyri otázky. Týkajú sa napríklad toho, či sú za to, aby "maloletým boli v médiách bez obmedzení prezentované materiály so sexuálnym obsahom, ktoré môžu ovplyvniť ich vývoj".

Vyjadrovať sa budú aj k tomu, či sa majú v školách bez súhlasu rodičov konať programy, ktoré predstavujú sexuálnu orientáciu, alebo či majú byť medzi deťmi propagované zákroky vedúce k zmene pohlavia.

Kým premiér Orbán tvrdí, že chce Maďarsko ochrániť pred "rodovým šialenstvom šíriacim sa zo Západu", ľudskoprávne organizácie varujú, že zákon je diskriminačný a prakticky znemožní sexuálnu osvetu medzi mladými.

Podľa Európskej komisie odporuje hodnotám, ako je tolerancia a sloboda jednotlivca, a začala kvôli nemu s Maďarskom konanie. Úrady výsledky referenda uznajú len vtedy, ak platný hlas odovzdá viac ako 50 percent voličov.

01 - Modified: 2022-02-11 17:37:46 - Feat.: 0 - Title: Prudký rast cien rieši reguláciou. Maďarská opozícia považuje Orbánovo konanie za krach ekonomiky 02 - Modified: 2022-02-17 07:58:53 - Feat.: 0 - Title: Bulharský poslanec hajloval v europarlamente. Nech žije Orbán, Fidesz a Európa národných štátov, kričal 03 - Modified: 2022-03-03 08:17:41 - Feat.: 0 - Title: Rusko bude existovať aj po vojne. Únia aj Maďarsko budú mať svoje záujmy, tvrdí Orbán 04 - Modified: 2022-03-14 16:36:35 - Feat.: 0 - Title: Orbán hrá hru na dve strany. Voľby v Maďarsku sú v tieni vojny aj padajúceho forintu 05 - Modified: 2022-03-15 09:52:30 - Feat.: 0 - Title: Orbánova politika na všetky svetové strany narazila. Bude ju musieť prehodnotiť, tvrdí odborník 06 - Modified: 2022-03-24 09:13:00 - Feat.: 0 - Title: Orbán: Nesmieme sa dostať medzi ruské kladivo a ukrajinskú nákovu. Predvolebná taktika mu vychádza 07 - Modified: 2022-03-25 08:54:29 - Feat.: 0 - Title: Opozičný kandidát Márki-Zay: Orbán robí Maďarsku hanbu, nesmie financovať Putinovu vojnu 08 - Modified: 2022-03-25 09:04:31 - Feat.: 0 - Title: Zelenskyj prehovoril do duše Orbánovi: Viktor, vieš čo sa deje v Mariupole? Už nie je čas na váhanie 09 - Modified: 2022-03-31 14:57:08 - Feat.: 0 - Title: Orbána dobehol nahý poslanec
01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 03 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 04 - Modified: 2024-04-10 19:11:27 - Feat.: - Title: Migračný pakt je "ďalším klincom do rakvy" Únie, tvrdí Orbán 05 - Modified: 2024-04-10 17:06:12 - Feat.: - Title: Orbán sa zúčastní v Maroku na schôdzke lídrov kresťanskodemokratických strán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:25