Reuters
StoryEditor

Prehľad situácie na Ukrajine: Rusi opustili Kyjev a okolie, najhoršie sú na tom južné oblasti

04.04.2022, 16:00
Autor:
ČTKČTK
Najkritickejšia situácia je v prístave Mariupoľ, ktorý sa Rusi zatiaľ márne pokúšajú dobyť.

Výber hlavných informácií o bojoch a vojnovej situácii v rôznych častiach Ukrajiny:

Juh a juhovýchod

Juh a juhovýchod Ukrajiny je jednou z najpostihnutejších oblastí krajiny od začiatku ruskej invázie 24. februára. Viaceré obce padli do rúk ruskej armády a niektoré mestá sa ocitli v hlbokej humanitárnej kríze.

Rusi v oblasti napríklad vo februári dobyli prístavné mesto Berďansk pri Azovskom mori, kde žilo 110-tisíc ľudí, alebo mesto Melitopoľ, ktoré má vyše 150-tisíc obyvateľov.

Rusi tiež začiatkom marca obsadili juhoukrajinské prístavné mesto Cherson s 300-tisíc obyvateľmi. Ľuďom v meste, ktoré sa stalo prvou veľkou "korisťou" ruskej armády, takmer došlo jedlo a lieky a zatiaľ sa ich nedarí evakuovať.

Najkritickejšia situácia je v prístave Mariupoľ, ktorý sa Rusi zatiaľ márne pokúšajú dobyť. Mesto je prakticky od začiatku vojny v obliehaní.

V Mariupole, ktorý mal pred vojnou vyše 400-tisíc obyvateľov, je podľa skoršieho oznámenia starostu mesta vo veľmi zložitých podmienkach stále okolo 160-tisíc ľudí, zničených bolo skoro 90 percent budov. 5-tisíc obyvateľov už podľa tunajších úradov prišlo o život.

Len málo ľudí sa podarilo evakuovať. V súčasnosti sa márne snaží pomôcť Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC), ktorý svoj tím poslal do Mariupoľu v piatok. Pracovníci organizácie mali po príchode do mesta asistovať s presunom civilistov do bezpečia a viesť evakuačný konvoj 54 autobusov a množstvo osobných áut.

Tím ICRC sa ale napokon musel pre zlé podmienky po ceste otočiť. Dobytie mesta by Moskve umožnilo prepojiť Krym po súši so separatistickými územiami na východe Ukrajiny a zabezpečiť si úplnú kontrolu nad pobrežím Azovského mora.

Stále panujú obavy o Odesu, historickú prístavnú pýchu Ukrajiny na pobreží Čierneho mora. Mesto sa zatiaľ stalo niekoľkokrát terčom ostreľovania zo vzduchu alebo ruských vojnových lodí v Čiernom mori. Cez víkend napríklad ruské sily pri Odese zničili rafinériu a sklad palív.

Ruské jednotky po prudkých bojoch tiež ovládli začiatkom marca Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny. V ten istý deň Rusi obsadili aj blízke mesto Enerhodar. Elektráreň je svojím výkonom najväčšou v Európe.

Rusi tiež zaútočili na kasárne pri juhoukrajinskom prístavnom meste Mykolajiv, kde zahynuli desiatky ukrajinských vojakov.

Na konci marca ukrajinské sily oslobodili od ruskej okupácie päť dedín v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Mykola Lukašuk tiež podľa agentúry Ukrinform informoval o oslobodení troch dedín v Chersonskej oblasti na juhu krajiny.

Kyjev a okolie

Metropola Kyjev sa stala terčom útokov hneď po začatí invázie a na druhý deň operácia ruská armáda oznámila, že sa zmocnila strategického letiska Hostomeľ pri Kyjeve. Ruská armáda pri útoku zničila najväčšie prevádzkované nákladné lietadlo na svete An-225 Mrija.

Spočiatku ruské sily dobyli kľúčové oblasti na sever a západ od Kyjeva, tvrdý ukrajinský odpor však oslabil dynamiku útokov a neskôr zlá ruská logistika a taktické rozhodnutia pomohli obrancom mesta zmariť snahy o obkľúčenie metropoly. 

Začiatkom marca ruské sily zaútočili na televíznu vežu v Kyjeve. Podľa záchranných zložiek zahynulo päť ľudí. Celkovo zahynulo v meste okolo stovky civilistov, asi polovica obyvateľov podľa miestnej správy mesto opustila.

Tvrdé boje tiež zvádzali Ukrajinci s ruskou armádou o neďaleké mesto Černihiv, kde žije 285-tisíc obyvateľov. V meste podľa ukrajinských zdrojov zahynulo nad 200 civilistov, 33 ľudí bolo napríklad zabitých začiatkom marca pri ruskom údere na dve školy a obytné domy.

Minulý týždeň ruské ministerstvo obrany ohlásilo obmedzenie bojových operácií pri Kyjeve a Černihive a cez víkend ukrajinské sily oznámili, že získali späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou a oslobodili ju od Rusov. Oslobodená bola aj Černihivská oblasť.

Ruské jednotky síce opustili pozície pri meste Černihiv, ale v Černihivskej oblasti niektorí vojaci ruských inváznych síl zostávajú. Slávnostne bola vztýčená ukrajinská vlajka napríklad aj nad areálom bývalej jadrovej elektrárne v Černobyle, ktorý ruské jednotky okupovali od prvých dní vojny.

Po odchode ruských jednotiek z niektorých regiónov nachádzajú Ukrajinci telá zabitých civilistov, doteraz ich objavili najmenej 400, informovala s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov stanice CNN. Konkrétne ukrajinská strana spomína obce Buča, Irpiň alebo Hostomeľ.

​Správy o vyvraždení stoviek civilistov v ukrajinskom meste Buča počas jeho asi mesiaca trvajúcej ruskej okupácie vyvolali cez víkend pobúrenie u ukrajinských aj západných predstaviteľov.

Severovýchod

V severovýchodnej časti Ukrajiny sa najväčšie boje týkajú Charkova, druhého najväčšieho mesta Ukrajiny. Charkov je od začiatku vojny označovaný za jeden z hlavných cieľov ruskej armády.

Terčom útokov je od začiatku invázia a teraz panujú obavy z toho, že po tom, ako sa Rusi stiahli z oblasti Kyjeva, sa Charkov stane hlavným cieľom ruskej armády. V meste už zahynulo niekoľko desiatok civilistov.

Ukrajinská armáda ale Charkov nevzdáva. Po intenzívnych bojoch ovládla kľúčovú cestu vedúcu na východ od Charkova. V okolí druhého najväčšieho ukrajinského mesta oslobodila tiež niekoľko obcí. Už skôr tento týždeň sa pod ukrajinskú kontrolu vrátilo mesto Trosťanec na dôležitú železničnú a cestnú spojnicu medzi Charkovom a severovýchodným mestom Sumy.

O Sumy, ktoré majú 260-tisíc obyvateľov, ruské a ukrajinské jednotky tiež zvádzali ťažké boje. Dnes bolo oznámené, že oblasť bola oslobodená ukrajinskými jednotkami.

V Charkovskej oblasti podľa ukrajinského generálneho štábu Rusko ovládlo mesto Izium so zhruba 50-tisíc obyvateľmi, ktoré je dôležitým železničným uzlom. Podľa miestnych úradov je tam zničených 80 percent obytných budov.

Pri útoku na Izium Rusi postupovali smerom na tretie najväčšie ukrajinské mesto Dnipro, kde ruské ozbrojené sily vyradili z prevádzky letisko. Do ruských rúk sa tiež dostalo už na začiatku invázie mesto Konotop na severovýchode krajiny.

Východ

Časti Luhanskej a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sú v rukách proruských separatistov už od začiatku bojov, ktoré na východe Ukrajiny vypukli v apríli 2014. Pod ruskou kontrolou sa nachádzajú veľké mestá ako Doneck, Makejevka alebo Horlivka, ktorou sa ale ukrajinské sily teraz snažia dobyť späť.

Rusko už dva dni pred inváziou na Ukrajinu uznalo povstalecké republiky v hraniciach stanovených ich ústavami, čo zodpovedá celej Doneckej a Luhanskej oblasti.

Ukrajina sa teraz po stiahnutí ruských síl z okolia Kyjeva domnieva, že Rusko tieto jednotky presúva práve na Donbas k novej ofenzíve s cieľom ovládnuť celú Doneckú aj Luhanskú oblasť. Obe oblasti cez víkend hlásili zosilnené ostreľovanie ruskými silami. Aj tu viazne evakuácia civilných obyvateľov.

Západ

Západnej časti Ukrajiny sa zatiaľ boje skôr vyhýbajú, Rusi ale aj na túto oblasť niekoľkokrát zaútočili. V polovici marca napríklad pri ruskom raketovom útoku na vojenskú základňu v meste Javorov, ktoré sa nachádza len zhruba 20 kilometrov od poľských hraníc a 50 kilometrov severozápadne od centra Ľvova, zahynulo najmenej 35 ľudí.

Ruské strely tiež niekoľkokrát zasiahli samotný Ľvov. Rakety zasiahli Ľvov napríklad aj v čase návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v Poľsku. Ľvov leží asi 400 kilometrov na východ od Varšavy, má vyše 700-tisíc obyvateľov a je jedným z miest, kam utekajú obyvatelia z boja zasiahnutých oblastí na východe Ukrajiny a z Kyjeva.

Zasiahnutý bol aj Ivano-Frankivsk, kde Rusi minulý mesiac vyradili z prevádzky vojenské letisko. O niekoľko dní neskôr ruská armáda použila hypersonické strely Kinžal, ktorými podľa Moskvy zničila veľký podzemný sklad ukrajinských rakiet a munície v obci Deljatyn v Ivano-Frankivskej oblasti.

01 - Modified: 2022-04-04 08:34:50 - Feat.: 0 - Title: Dopady vojny na Ukrajine: Izraelu hrozí, že bude musieť zničiť 50-tisíc ton zeleniny 02 - Modified: 2022-04-04 12:39:37 - Feat.: 0 - Title: Reakcie na Buču: Vraždenie civilistov je vojnový zločin. Scholz dodal, že Ukrajine budú zbrane dodávať naďalej 03 - Modified: 2022-04-04 12:58:45 - Feat.: 0 - Title: Až štvrtina ruských vojakov je vyradená z boja, aj Ukrajine už dochádzajú bojovníci. Ako to ovplyvní vojnu? 04 - Modified: 2022-04-05 05:50:37 - Feat.: 0 - Title: Mal na svedomí ilovajský masaker. Ukrajinci rozprášili elitný ruský pluk, velenie mali vyhladiť celé 05 - Modified: 2022-04-02 08:59:11 - Feat.: 0 - Title: Čína úmyselne neobchádza sankcie, chce ale ďalej obchodovať s Moskvou
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:38