TASR/AP
StoryEditor

Rus bojujúci za Ukrajinu opísal, ako prebiehalo v Buči ruské zabíjanie: Strieľali do civilistov pre zábavu

06.04.2022, 12:04
Autor:
ČTKČTK
Ruskí vojaci zabíjajú podľa Arťoma Širobokova civilistov bez ohľadu na vek a pohlavie.

Arťom Širobokov zo Samary sa v roku 2017 stal prvým ruským občanom, ktorý bol vo vlasti v neprítomnosti odsúdený na päť rokov väzenia za to, že sa rozhodol bojovať v radoch ukrajinského dobrovoľníckeho práporu Azov proti Rusku v Donbase.

Vo februári tohto roku sa opäť stal dobrovoľníkom. Bojoval pri Buči, kde padol do zajatia. Ešte pred stiahnutím ruských vojsk z Kyjeva hovoril v interview o vojnových zločinoch, ktoré videl, píše ruská redakcia BBC na svojom webe.

Rozhovor poskytnutý od 16. do 28. marca BBC predtým nezverejnila, pretože nemohla výpovede overiť. Po stiahnutí ruských síl sa vo svetových médiách objavili početné snímky z Buče dokazujúce, že Širobokovo rozprávanie zodpovedá svedectvám veľkého počtu ľudí z okolia Kyjeva. Definitívne vojnové zločiny môže potvrdiť plnohodnotné vyšetrovanie spomínaných udalostí.

​Jednotka, v ktorej sa Arťom ocitol, odišla do mesta Vorzel, ktoré leží asi 2,5 kilometra od Buče. Na tieto mestá cez Černobyľ útočila ruská armáda nastupujúca z Bieloruska.

Hľadali ľudí s tetovaním

"Viedli sme boj. Skupina sa rozdelila na niekoľko maličkých," spomína Širobokov. "Ja a ešte pár vojakov pri hľadaní výhodného stanovišťa sme sa dostali do rúk nepriateľa. Stratili sme kontakt s veliteľom. Rusi úplne vyradili spojenie z prevádzky. Museli sme sa dostať k našim cez dve obce kontrolované Rusmi (Vorzel a Buča)," uviedol.

Cestou z obkľúčenia Arťom a jeho spolubojovníci zakopali zbrane a prezliekli sa do civilu, ale rovnako ich v Buči nakrátko zajali. V tomto meste ruskí vojaci podľa Arťoma vytvorili zajatecký tábor, kde zadržiavali aj miestnych mužov.

"Predtým jednému dedkovi z našej skupiny (zajatcov) prestrelili nohu, a preto sa nikto cestou nevzpieral. Ale až skoro na mieste niekto začal po našej skupine strieľať. Všetci sa rozutekali po dvoroch a cez ploty spočiatku utekali hlbšie do Buče, aby potom skúsili obísť sústredenie ruských vojsk pri Irpine a vrátili sa do Kyjeva, "rozpráva.

​Arťom hovorí, že ho zajali na ulici Jablonskej v Buči. Nezajali ho kadyrovovci (Čečenci), ale výsadkári či prieskumníci so slovanskými črtami. Zajatcov chceli odovzdať ruskej národnej garde.

Vojaci prehľadávali zajatcov náhodne, zvlášť ich zaujímali ľudia s tetovaním, ktoré Arťom nemá. Širobokov spresnil, že keď ho 4. marca nakrátko zajali, Rusi pred jeho očami zastrelili len jedného staršieho muža. Ale keď ich viedli do zajateckého tábora, "išli sme po ulici posiate telá tých, ktorých teraz ukazujú na snímkach", tvrdí.

Z obkľúčenia sa Arťom dostal napokon o štyri dni. Keď sa nakoniec vrátil do hlavného mesta, začal plánovať, v akej jednotke bude ďalej bojovať za Ukrajinu. Na Google.docs tiež vytvoril dokument, kde opísal svoje dobrodružstvá, a odkaz naň rozposlal novinárom, ktorých poznal. Po odchode ruských vojsk z Buče sa svedectvá miestnych obyvateľov, zverejnené v najväčších svetových médiách, ukázali byť veľmi podobnými Arťomovmu rozprávaniu.

Túžba po hamburgeroch a IKEI

"Ak v Chersone a Melitopoľe ľudia chodia na demonštrácie, je to preto, že tam funguje spojenie so svetom. V mestečkách, cez ktoré som putoval, nebolo mobilné spojenie a internet a všetko vyzeralo úplne inak," opísal Arťom cestu z obkľúčenia. "Strieľajú civilistov. Pre zábavu. Pre svoje uspokojenie. Bez ohľadu na vek a pohlavie. Ulica, ktorou ma viedli do zajateckého tábora, bola posiata telami babičiek a dedkov. Chceli navštíviť susedov, išli pre vodu, zostali bez jedla... To bolo jedno. Mŕtvoly boli každých desať metrov," povedal.

"Obyvateľstvo totálne nenávidí Rusov. Môj ruský prízvuk vyvolával v ľuďoch divoký hnev, keď som s nimi hovoril. Lebo Rusi im v roku 2022 usporiadali genocídu. Nenájde sa jediný človek, ktorý by nepovažoval Rusov za zradcov. Prajem koniec vojny, aby prestali zabíjať ukrajinské deti, bombardovať mierumilovné mestá. Rusi túžia po konci vojny, aby sa mohli najesť hamburgerov a kúpiť si nočný stolík v Ikee. Sme rozdielni. Neviem, ako by sa to malo skončiť, aby som ich prestal nenávidieť," dodal Arťom.

Buča, Vorzel a Irpiň sú najbližšie predmestia Kyjeva, ktoré okupovali ruské vojská v prvých dňoch vojny po výsadku na letisku firmy Antonov v Hostomeli. Súčasne s výsadkom sa ruské vojská pokúšali útočiť cez tieto obce na Kyjev od Černobylu. Okupácia kyjevských predmestí trvala celkovo viac ako mesiac, kým ruské jednotky neustúpili k Bielorusku a neopustili Kyjevskú oblasť.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov a ruské ministerstvo obrany popierajú ruskú účasť na vraždení civilistov v Buči. Zverejnené snímky a videá o zločinoch ruských vojakov označilo ministerstvo za provokáciu a tvrdí, že "ani jediný civilista neutrpel", kým mesto ovládali ruskí vojaci. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov označil to, čo sa stalo v Buči, za zinscenované predstavenie, dodala BBC

01 - Modified: 2022-04-03 15:02:01 - Feat.: 0 - Title: Masové hroby, odrezané uši a telá pohodené na uliciach. Ukrajinskú Buču označujú za novú Srebrenicu 02 - Modified: 2022-04-04 09:48:07 - Feat.: 0 - Title: Satelitné snímky ukazujú priekopu na mieste masového hrobu v Buči. Ide o provokácie USA, tvrdí Rusko 03 - Modified: 2022-04-04 12:39:37 - Feat.: 0 - Title: Reakcie na Buču: Vraždenie civilistov je vojnový zločin. Scholz dodal, že Ukrajine budú zbrane dodávať naďalej 04 - Modified: 2022-04-04 14:58:50 - Feat.: 0 - Title: Masaker v Buči: Európska únia vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou 05 - Modified: 2022-04-04 15:21:07 - Feat.: 0 - Title: Videá z Buče si malo objednať USA. Rusi tvrdia, že chcú poškodiť ich reputáciu 06 - Modified: 2022-04-04 19:05:45 - Feat.: 0 - Title: Biden chce Putina za Buču poslať pred súd. Vyzval na ďalšiu podporu Ukrajiny 07 - Modified: 2022-04-05 07:54:11 - Feat.: 0 - Title: Telá valcovali tanky, ľudí mučili a zabíjali len tak. Preživší opisujú masaker v Buči 08 - Modified: 2022-04-05 20:30:59 - Feat.: 0 - Title: Buča môže čínskej spoločnosti pripomenúť masaker z druhej svetovej vojny, myslí si odborník
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:19