Reuters
StoryEditor

Leyenová, Michel a Borrell: Nové sankcie voči Rusku sa budú týkať aj ropy a plynu

06.04.2022, 13:35
Autor:
TASRTASR
Predseda Európskej rady Charles Michel upozornil, že Európania si zvykli žiť "pod ochranou" USA.

Nové sankcie, ktoré bude Európska únia prijímať voči Rusku pre inváziu na Ukrajine, sa budú "skôr či neskôr" týkať aj ruskej ropy a zemného plynu.

Počas stredajšej rozpravy s poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu to uviedli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Michel, ktorý v pléne Európskeho parlamentu odsúdil "zločiny proti ľudskosti" v Buči a ďalších ukrajinských mestách, upozornil, že Európska únia bude musieť "skôr či neskôr" uvaliť sankcie aj na ruskú ropu a plyn.

"Vyjadrujeme rozhorčenie nad zločinmi proti ľudskosti, proti nevinným civilistom v Buči a mnohých ďalších mestách. Je to ďalší dôkaz, že ruská brutalita voči ukrajinskému ľudu nepozná hraníc," skonštatoval Michel.

A zdôraznil, že na Ukrajine neprebieha žiadna "špeciálna operácia", ale dochádza tam k vojnovým zločinom, o ktorých Európska únia zbiera dôkazy, aby zodpovedné osoby boli postavené pred súd.

Ďalšie sankcie v blízkej budúcnosti

Von der Leyenová europoslancom pripomenula, že okrem piateho balíka sankcií voči Rusku navrhnutého v utorok, ktorý sa týka zákazu dovozu ruského uhlia, prerušenia kontaktov s veľkými bankami či uzavretia európskych prístavov pre ruské lode, pripravuje Únia aj ďalšie sankcie, a tie budú s najväčšou pravdepodobnosťou zahŕňať aj opatrenia proti dovozu ruskej ropy.

"Teraz sa musíme pozrieť na príjmy, ktoré Rusko získava z fosílnych palív. Sankcie EÚ sú relevantné, pretože ovplyvňujú Rusko silnejšie ako naše slová," uviedla počas prejavu v europarlamente.

Podľa jej slov už viac ako 40 štátov sveta prijalo sankcie voči Rusku, pričom Únia očakáva, že iné krajiny tieto sankcie nebudú obchádzať.

"Pre Čínu a zvyšok sveta je kľúčové zaujať stanovisko k tejto vojne. Ako člen Bezpečnostnej rady OSN má Čína povinnosť nezostať neutrálna," povedala von der Leyenová.

Zdôraznila tiež potrebu diverzifikácie zdrojov energie. Pripomenula, že Spojené štáty dodávajú Európskej únii najmenej 15 miliónov kubických metrov skvapalneného plynu, aby nahradili výpadky plynu z Ruska, avšak cieľom Únie je získať z iných zdrojov najmenej 50 miliónov kubických metrov ročne, aby bolo možné nahradiť tretinu plynu pochádzajúceho z Ruska.

​Ako ukončiť vojnu

Šéf diplomacie EÚ vo svojom prejave zdôraznil, že dôležité je nielen ukončiť vojnu na Ukrajine, ale aj to, ako sa tento konflikt podarí ukončiť.

"Pretože ak sa vojna skončí zničenou a ovládanou krajinou, rozkúskovanou a s miliónmi mŕtvych, nie je to koniec, aký si želáme. A ak to nechceme, musíme pokračovať v podpore Ukrajiny," uviedol Borrell a vyslúžil si tým dlhý potlesk zo strany europoslancov.

Borrell dodal, že Európania by možno mali menej hovoriť Ukrajincom, akí sú hrdinovia, a radšej im poskytovať viac zbraní na obranu.

"Dali sme Ukrajine viac ako jednu miliardu eur na obranu. Avšak miliardu eur platíme Putinovi denne za energiu, ktorú nám dáva. To ukazuje, aké dôležité je znížiť našu závislosť," povedal šéf európskej diplomacie s odkazom na dodávky energií z Ruska.

Upozornil, že energetická sebestačnosť Únie spočíva v rozvoji zdrojov obnoviteľnej energie. Zároveň pripomenul, že Európania si zvykli žiť "pod ochranou" USA s vedomím, že členstvo v NATO vyrieši všetky ich bezpečnostné problémy.

"Musíme však zohrať svoju úlohu v oblasti bezpečnosti a obrany. Bol by som rád, keby všetky štáty EÚ zvýšili svoje výdavky na obranu. Musíme však míňať nielen viac, ale aj lepšie," opísal situáciu.

01 - Modified: 2022-04-06 10:30:45 - Feat.: 0 - Title: Rus bojujúci za Ukrajinu opísal, ako prebiehalo v Buči ruské zabíjanie: Strieľali do civilistov pre zábavu 02 - Modified: 2022-04-06 12:16:18 - Feat.: 0 - Title: Heger zajtra vycestuje do Kyjeva. Stretne sa so Zelenským 03 - Modified: 2022-04-06 11:11:57 - Feat.: 0 - Title: Zomrel vodca ruskej krajnej pravice Vladimir Žirinovskij, liečil sa z covidu 04 - Modified: 2022-04-06 12:11:46 - Feat.: 0 - Title: Američania tlačia Rusov do bankrotu
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:47