StoryEditor

Merkelová predloží účet

21.06.2007, 00:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs
Nemecku sa končí polročné predsedníctvo v Európskej únii. O tom, či bolo úspešné rozhodne až summit lídrov členských krajín, ktorý sa dnes začína v Bruseli.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas šiestich mesiacov vrhla všetky svoje sily do boja o euroústavu. Práve dohoda o novej zmluve únie, ktorej text by mal vychádzať zo zablokovanej euroústavy, je kľúčovým bodom bruselského summitu.
Ak by sa totiž politici nedohodli ako ďalej s dôležitým dokumentom, ktorý má zjednodušiť chod európskeho bloku, únii by hrozilo "ochrnutie" a isté "znefunkčnenie", čo by mohli časom pocítiť aj jej obyvatelia. Ohrozené by bolo aj ďalšie rozširovanie únie, ktorá má teraz 27 členov. Presne tento počet stanovila ako strop Zmluva z Nice z roku 2001. Nová dohoda, naopak, otvára dvere ďalším kandidátom.
Nekonečné rokovania
Angela Merkelová od začiatku nemeckého predsedníctva jasne povedala, že prioritou bude oživenie euroústavy, ktorú "umŕtvili" referendá v Holandsku a vo Francúzsku. Nemci počas pol roka rokovali o podobe zmluvy s jednotlivými vládami, kým Angela Merkelová sa v posledných dňoch pred summitom sústredila na "presvedčovanie" svojich kolegov z krajín, ktorí chcú, aby nová zmluva bola čo najjednoduchšia.
Poľský problém
Merkelovej rokovania však neboli bez problémov. Ten najväčší predstavuje Poľsko, ktoré nesúhlasí so systémom hlasovania navrhnutý v euroústave. Na summit teda ide so svojím návrhom, ktorý však podporuje len Česko. Nemecká kancelárka urobila na poslednú chvíľu "ťah", ktorým chce zabrániť, aby summit skrachoval. Do textu, ktorý budú európski lídri schvaľovať, Nemci "pripísali" zmienku, že dve krajiny so systémom hlasovania nesúhlasia, hoci ešte pred pár dňami sa o tom vôbec na summite hovoriť nemalo.
Varšava tak dosiahla, že sa o tom rokovať bude a zrejme sa to stane aj hlavným bodom, hoci pripomienky a menšie výhrady k novej zmluve majú aj ďalšie krajiny. Slovenský postoj je jednoznačný. "Držíme sa toho, čo bolo dohodnuté počas rokovaní o texte euroústavy, pretože v nej navrhovaný systém hlasovania považujeme za vyváženejší," povedal HN splnomocnenec vlády Pavol Hamžík.

01 - Modified: 2003-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lesná šéfredaktorkou Formátu 02 - Modified: 2003-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarský zákon do parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:46