StoryEditor

Maďarský zákon do parlamentu

29.05.2003, 00:00

Maďarská vláda včera odsúhlasila návrh úpravy Zákona o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách. Informoval o tom v Budapešti na tlačovej besede hovorca vlády Zoltán Gál.
Podľa jeho slov s návrhom úpravy 24. mája súhlasila Stála maďarská konferencia (MÁÉRT), ktorá reprezentuje 98 percent maďarských krajanov. Text právnej normy, ktorý na stálej konferencii vznikol, naďalej zabezpečuje podmienky prosperity maďarstva v susedných krajinách a podporu zachovania jeho kultúrnej a jazykovej identity.
Návrh zákona poskytuje podporu v európskom duchu, ktorá umožňuje aj po vstupe Maďarska do Európskej únie pokračovať v nej v plnom rozsahu, konštatoval Gál.
Ako dodal, návrh právnej normy spĺňa tri pôvodné požiadavky -- podporujú ho predstavitelia maďarských krajanov, zodpovedá európskym normám a je vykonateľný v susedných krajinách.
Na žiadosť delegátov stálej konferencie vláda predloží návrh novely parlamentu s požiadavkou o zrýchlené legislatívne konanie. To je podľa hovorcu potrebné, aby sa výhody a podpory, napríklad v oblasti vzdelávania, mohli poskytnuť už na začiatku nového školského roka v septembri.
"Maďarské ministerstvo zahraničných vecí viackrát rokovalo so slovenskou stranou o krajanskom zákone. Postoj bol jednoznačný -- pre Slovensko je prijateľné to, čo je prijateľné pre EÚ. Terajší text právnej normy je v súlade s normami únie a vláda ho predloží parlamentu," reagoval Gál na otázku, či maďarská vláda bude ešte pred predložením návrhu do parlamentu rokovať v tejto veci so slovenskou stranou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:14