StoryEditor

Kandidáti stavili na pomoc mediálnych hviezd

03.01.2008, 23:00

Predvolebný boj pred prezidentskými voľbami v Amerike sa čoraz viac začína prispôsobovať pravidlám šoubiznisu. Politikom pomáhajú získať priazeň voličov aj filmové a televízne hviezdy. Zatiaľ čo kampaň demokratickej kandidátky a niekdajšej prvej dámy Hilary Clintonovej oživuje herečka a speváčka Barbra Streisandová, Clintonovej stranícky kolega Barack Obama stavil na hviezdnu moderátorku Oprah Winfreyovú. Cieľ ich angažmánu je jednoznačný -- získať na svoju stranu americké voličky.
"Predstava pani prezidentky Spojených štátov je mimoriadna idea," povedala pred pár týždňami na adresu Clintonovej Streisandová, ktorá sa dlhodobo radí medzi liberálnodemokratické aktivistky. Newyorská senátorka a bývalá prvá dáma Spojených štátov už podľa Streisandovej dokázala ženám, že pre ne neexistujú hranice úspechu. Okrem Streisandovej má Clintonová po svojom boku už aj ďalšieho vplyvného pomocníka -- manžela a bývalého prezidenta Billa Clintona.
Obama sa zase spolieha na tvár populárnej moderátorky talkšou Winfreyovej. Tá už viac ako 20 rokov uvádza svoje dopoludňajšie a popoludňajšie programy, ktoré týždenne sleduje v Spojených štátoch 46 miliónov divákov, predovšetkým ženy v domácnosti a dôchodcovia. Miliardárka Winfreyová je podľa časopisu Forbes 21. najvplyvnejšou ženou sveta. V podobnom rebríčku v Spojených štátoch je druhá, hneď za Hillary Clintonovou.
Podporu Obamovi vyjadrila už na jar v televíznom rozhovore s Larrym Kingom. V septembri vo svojom dome v Kalifornii usporiadala večierok plný hollywoodskych hviezd, na ktorom pre Obamu vyzbierala tri milióny dolárov. "Môže zdôrazniť niektoré témy našej kampane a osloviť ľudí, ktorí o politike možno vôbec nepremýšľajú," dúfa Obama.
Bokom nezostávajú ani republikánski kandidáti. Favorit z tábora súčasného amerického prezidenta Georgea W. Busha Mike Huckabee verí, že k úspechu mu pomôže podpora americkej filmovej hviezdy a majstra bojových umení Chucka Norrisa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:19