StoryEditor

Hillary stráca dych, robí zmeny

11.02.2008, 23:00
Ešte donedávna najhorúcejšia kandidátka amerických demokratov na prezidentské kreslo Hillary Clintonová začína mať vážne problémy. A to nielen s tým, že hlavný súper Barack Obama jej doslova dýcha na krk, ale aj s financovaním svojej kampane.

Tú čaká doteraz najväčšia zmena. Bývalá prvá dáma USA po víkendových porážkach v primárkach v štyroch amerických štátoch vymenila šéfku kampane Patti Solisovú-Doylovú. "To ukazuje, že ten boj s Obamom je náročný. Určite premýšľajú, s akou taktikou pôjdu do ďalších bojov," povedal pre HN priamo z Washingtonu analytik Pavol Demeš z German Marshall Fund.
Súboj stojí čoraz viac peňazí
Po "supervíkende" Baracka Obamu, ktorý zvíťazil v primárkach v štátoch Maine, Nebraska, Washington a Lousiana, sa rozdiel medzi oboma kandidátmi dramaticky znížil. Clintonová má na svojom konte teraz 1 136 delegátov a Obama 1 108. Na prezidentskú nomináciu potrebuje kandidát získať 2 025 delegátov. Bývalá prvá dáma sa spolieha na primárky v troch veľkých štátoch - v Ohiu, Texase a Pensylvánii, čím by mohla strhnúť celkové víťazstvo na svoju stranu.
Tak ako Obama, aj ona sa snaží doplniť volebnú pokladnicu čo najrýchlejšie. Ideálnym nástrojom na to je internet. Od minulého utorka, keď sa konali primárky v 22 štátoch, vybrali týmto spôsobom takmer 14 miliónov dolárov. Veľká snaha získať peniaze svedčí o tom, že obaja kandidáti sa pripravujú na ťažký a dlhý zápas. Clintonová oznámila, že získala 40-tisíc nových sponzorov, všetko od jednotlivých občanov. Prílev peňazí zaznamenala tesne po tom, ako zverejnili informáciu, že do kampane vložila koncom januára pôžičku päť miliónov dolárov z vlastných zdrojov. Pritom majetok Clintonovcov sa odhaduje na 50 miliónov dolárov.
Najviac peňazí v kampani "zožerú" televízne reklamy. Lacnou záležitosťou nie je ani cestovanie a mítingy. "Dôležité je aj to, čo u nás ľudia nevnímajú, že každý z tých kandidátov má tisíce dobrovoľníkov, ktorí im po celej krajine robia kampaň. Zajtra (dnes) sú vo Washigtone, D.C. primárky a po uliciach chodia aktivisti, nosia tabuľky s menami kandidátov a podobne. Najviac som videl dobrovoľníkov z Obamovho tábora," uviedol Demeš. V minulom roku minul z demokratov najviac na kampaň Obama. Bolo to vyše 85 miliónov dolárov. Clintonová utratila o päť miliónov menej.
Zmena taktiky?
Šance oboch demokratických kandidátov na víťazstvo sú stále vyrovnané. "Obama má teraz prevahu, ale vôbec nie je rozhodnuté. Ak sa bude Clintonovej dariť v marci v Ohiu a Texase a v apríli v Pensylvánii, stále môže vyhrať," tvrdí politológ Larry Sabato z univerzity vo Virgínii.
Zmenu môže priniesť aj výmena šéfky kampane Hillary Clintonovej. "Je možné, že po tejto zmene dôjde k ohláseniu čohosi, nejakých drobných taktických vecí," myslí si Demeš. Podľa neho sa však nedá predpokladať, že by došlo k nejakým zásadným zmenám. Čo sa týka domácich tém, Clintonová sľubuje ľuďom, že im vráti niektoré sociálne výhody a bonusy v zdravotníctve. Obama zase "stavil" na zmenu. "Toto bude jeho nosná vec. A zmena v najrôznejšom: generačná, zahraničnopolitická, zmena na domácej scéne," uviedol Demeš.

01 - Modified: 2003-07-08 11:57:48 - Feat.: 0 - Title: Čierne vdovy -- zbraň čečenských povstalcov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:39