Reuters
StoryEditor

Americké námorníctvo čelí vážnym problémom, potopenie krížnika Moskva môže byť pre USA zlým znamením

21.04.2022, 10:20
Autor:
ČTKČTK
Amerika má síce námorníctvo, ktoré je považované za najsilnejšie na svete, ale je zjavne krehké. A to je problém.

Potopenie vlajkovej lode ruského námorníctva Moskva v Čiernom mori vyvolalo najskôr pobavený úsmev na tvári nejedného Američana.

Či už toto plavidlo zničili Ukrajinci, alebo - čo je menej pravdepodobné - sa potopilo kvôli nebojovému výbuchu munície na palube, výsledok je ponížením a zároveň neúspechom pre vojnové úsilie ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ak fandíte obrancom Ukrajiny, je ťažké z toho nemať isté zadosťučinenie, napísal spravodajský portál The Week.

Najsilnejšie a zároveň krehké? 

Ale pravdou je, že aj americká flotila môže byť zraniteľnejšia, než si ľudia myslia. Už niekoľko rokov, počnúc dvoma rôznymi zrážkami lodí, do ktorých boli v roku 2017 zapletené vojenské plavidlá USS John S. McCain a USS Fitzgerald, sa objavuje rad správ, ktoré naznačujú, že americké námorníctvo je preťažené, prepracované a nedostatočne udržiavané, a teda stále zraniteľnejšie pri plnení vážnej úlohy stráženia svetových oceánov.

​Februárová správa amerického vládneho kontrolného úradu GAO uvádza nepekné podrobnosti o tom, ako sa personál námorníctva borí s problémami udržať lode v riadnej prevádzke.

"Členovia posádok uviedli, že na niektoré náhradné diely - ako sú elektrické bezpečnostné zariadenia - čakajú už dva roky. Podobné problémy majú so zháňaním ďalšieho materiálu, ako sú filtre, špeciálne druhy oleja a ochranné odevy," uviedol GAO.

"Desať zo šestnástich posádok lodí, s ktorými sme sa stretli, uviedlo, že sa uchýlili ku kanibalizácii dielov - to znamená, že odoberali funkčné diely z iných lodí, ktorých funkčnosť tým oslabili - aby ich lode mohli zostať v prevádzke," dodala správa kontrolného úradu.

Amerika má síce námorníctvo, ktoré je považované za najsilnejšie na svete (Čína má najväčšie, ale mnoho jej lodí je menších), ale je zjavne krehké. A to je problém.

Aktuálna (ne)pripravenosť 

"Americké námorníctvo je na pokraji strategického bankrotu," napísal vlani Christopher Dougherty, bývalý námestník ministra obrany.

"Jeho flotila nie je dostatočne veľká na to, aby spĺňala každodenné globálne požiadavky na námorné sily. Kvôli opakovanému nasadeniu a zaostávaniu v údržbe nie je flotila tiež dostatočne pripravená na to, aby tieto požiadavky bezpečne splnila, a v prípade núdze sa nedokáže ani rýchlo rozšíriť."

​Aj bez podobných problémov vyvstáva otázka, či je flotila amerického námorníctva stavaná pre moderný svet.

Rovnako ako kedysi nahradili lietadlové lode skoršie bojové plavidlá ako chrbticu flotily, sa teraz objavujú pochybnosti, či nie je americká flotila založená na lietadlových lodiach príliš zraniteľná voči novej generácii čínskych protilodných balistických striel.

A tieto otázky budú pravdepodobne ešte aktuálnejšie, ak sa ukáže, že Ukrajinci skutočne vyradili Moskvu svojou novou raketou Neptún. Amerika sa učí, že ohromujúca sila jej ozbrojených síl nemusí byť vždy tak ohromujúca. Potopenie Moskvy je znamením, že by sa taká lekcia mohla týkať aj amerického námorníctva.

A ak by podobné prezretie prišlo tým ťažším spôsobom, mohlo by to mať katastrofálne následky.

01 - Modified: 2022-04-13 21:51:18 - Feat.: 0 - Title: Po zásahu ukrajinskou strelou horí ruský krížnik Moskva, tvrdí ukrajinská správa 02 - Modified: 2021-10-07 07:47:28 - Feat.: 0 - Title: Rusko zvažuje, že vytvorí Arktickú flotilu vojenského námorníctva 03 - Modified: 2022-04-14 20:30:45 - Feat.: 0 - Title: Ruská vlajková loď Moskva sa potopila. Zraniteľná je bez nej celá flotila, tvrdí o zničení krížnika generál
01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 05 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:15