StoryEditor

Peklo už siaha na grécke ostrovy

28.08.2007, 00:00
An old woman watches the fire as smoke covers the sky in the village of Kalyvakia in the village of Gryllos in south Peloponnese, about 350km (217 miles) of Athens, August

Gréci zažívajú najdramatickejšie chvíle za posledné desaťročia. Takmer celý juh krajiny je už piaty deň v plameňoch. Počet požiarov neustále narastá a prekročil dve stovky. Oheň si od piatka vyžiadal najmenej 65 obetí. Plamene už nepustošia len polostrov Peloponéz a okolie Atén, ale zaútočili tiež na niektoré ostrovy. "Podľa posledných správ sa požiare rozhoreli aj na Kefalónii, Zakynthose a Korfu, čo môže zaujímať slovenských turistov. Na rozdiel od Peloponézu totiž chodia na tieto ostrovy v hojnom počte," povedal pre HN konzul slovenského veľvyslanectva v Grécku Ivan Mánik.
Pred odjazdom sa informujte
Na opatrnosť počas pobytu v Grécku vyzýva našich turistov slovenská diplomacia. "Vzhľadom na pretrvávajúce lesné požiare vo viacerých oblastiach Grécka odporúčame, aby sa slovenskí občania ešte pred vycestovaním informovali o aktuálnej situácii priamo na mieste ich plánovaného pobytu," upozorňuje slovenské ministerstvo zahraničných vecí.
Grécko je pre našich turistov najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou. Minulý rok vycestovalo do tejto juhoeurópskej krajiny v organizovaných zájazdoch viac ako 105-tisíc Slovákov. Na vzniknutú situáciu reagujú aj slovenské cestovné kancelárie. "Zrušili sme turnus, ktorý mal na Peloponéz odísť v posledný augustový deň," povedal pre HN obchodný riaditeľ CK Hydrotour Juraj Sliacky. Cestovka ponúka za zrušený zájazd klientom náhradu -- pobyt na ostrove Kos alebo Kréta. Všetci Slováci, ktorí sa momentálne nachádzajú v Grécku, sú v bezpečí. "Keby sa objavilo čo len najmenšie nebezpečenstvo, sme pripravení okamžite ich stiahnuť," dodal Sliacky. Podľa neho klienti, ktorí momentálne na Peloponéze sú, tam zostávajú do konca zájazdu. Rovnako cestovka nezaznamenala stratu záujmu o ďalšie grécke destinácie. Dôvod rušiť zájazdy zatiaľ nemá väčšina ostatných kancelárií. "My lietame do oblasti Solúňa a na Olympskú riviéru. Tam je všetko v poriadku," povedala Mária Gallová z CK Satur.
Milión eur za podpaľačov
Grécke úrady medzitým pokračujú v pátraní po podpaľačoch, ktorí majú požiare na svedomí. Za informácie vedúce k dolapeniu páchateľov prisľúbili odmenu vo výške 100-tisíc až milión eur. Polícia už zatkla desať podozrivých ľudí. Prokuratúra dokonca nariadila vyšetrovanie, či v tomto prípade nejde o terorizmus.
Gréci sú na lesné požiare zvyknutí, každý rok ich zaznamenajú stovky. Tentoraz však plamene ohrozili aj národné pamiatky. Oheň sa v nedeľu dostal do bezprostrednej blízkosti starovekej Olympie na Peloponéze. Požiarnikom sa síce Olympiu podarilo pred plameňmi zachrániť, vyhorela však Medzinárodná olympijská akadémia a s ňou aj krypta so srdcom zakladateľa novovekých olympjiských hier Pierra de Coubertina. Oheň sa zastavil pred múrmi múzea, ktoré sa nachádza oproti Diovmu chrámu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:23