Reuters
StoryEditor

Fauci označil kritiku republikánov po zverejnení jeho emailov za nezmysly

06.06.2021, 10:27
Autor:
TASRTASR
Anthony Fauci, ktorý je hlavným zdravotníckym poradcom amerického prezidenta Joea Bidena a riaditeľom Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby, čelí odporu republikánov vrátane exprezidenta Donalda Trumpa od začiatku pandémie.

Hlavný zdravotnícky poradca Bieleho domu Anthony Fauci označil kritické vyhlásenia republikánov na jeho adresu po zverejnení jeho emailov o koronavírusovej pandémii za "nezmysly", informoval v nedeľu spravodajský portál Insider.com.

​Portál pripomenul, že Fauci, ktorý je hlavným zdravotníckym poradcom amerického prezidenta Joea Bidena a riaditeľom Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID), čelí odporu republikánov vrátane exprezidenta Donalda Trumpa od začiatku pandémie.

Kritika pokračovala aj tento týždeň po tom, čo tisíce Fauciho emailov dostali do rúk viaceré médiá vrátane The Washington Post. Niektoré z týchto emailov priniesli ďalšie otázky týkajúce sa pôvodu koronavírusu. Obsahujú aj Fauciho komunikáciu s odborníkom na infekčné choroby, ktorý podľa televízie NBC News v emaile na margo vírusu uviedol: "Niektoré funkcie (potenciálne) vyzerajú upravené."

Niekoľko republikánskych zákonodarcov zverejnilo nahnevané vyhlásenia po zverejnení emailov. Senátor Josh Hawley z Missouri dokonca vyzval Fauciho, aby rezignoval.

Republikánka Marjorie Taylorová Greenová požadovala, aby Bidenova administratíva vyšetrovala Fauciho a zverejnila výsledky do 31. júna, čo je dátum, ktorý neexistuje, píše Insider.com.

Fauci v rozhovore pre televíznu stanicu MSNBC opísal ťaženie proti svojej osobe ako "protivedecký prístup". "Mojou úlohou bolo vyrobiť vakcínu a využiť môj ústav a týchto talentovaných vedcov, ktorých tu máme a ktorých financujeme na rôznych univerzitách, aby sme mali vakcínu, ktorá by bola vysoko bezpečná a vysoko účinná. A uspeli sme... Všetky ostatné veci sú len strašným, nešťastným typom rozptýlenia. Sú to ale všetko nezmysly," dodal Fauci.

Podľa televízie CNN v jednom z emailov zaslanom Faucimu minulý rok v apríli sa šéf EcoHealth Alliance, globálnej neziskovej organizácie, ktorá pomohla financovať niektoré výskumy vo virologickom ústave v čínskom meste Wu-chan, poďakoval Faucimu za verejné vyhlásenie, že vedecké dôkazy podporujú prirodzený pôvod koronavírusu, a nie únik z laboratória. Podľa niektorých Fauciho kritikov práve toto ukazuje, že má príliš úzke vzťahy s ľuďmi, ktorí stoja za laboratórnym výskumom vo Wu-chane.

"Je to nezmysel," reagoval Fauci. Okrem toho však dodal: "Stále verím, že najpravdepodobnejším pôvodom je zvierací druh, ale som absolútne otvorený tomu, že ak môže existovať iný pôvod, môže to mať iný dôvod, mohlo to byť únikom z laboratória."

Americký prezident Joe Biden v súvislosti so zverejnenými emailami vyhlásil, že Faucimu dôveruje.

Biden ešte koncom mája nariadil spravodajským službám prešetriť pôvod koronavírusu. Zoberať sa majú aj možnosťou, že vírus unikol z čínskeho laboratória. Biden vyzval Čínu, aby pri vyšetrovaní spolupracovala.

01 - Modified: 2024-04-13 05:50:53 - Feat.: - Title: USA a Spojené kráľovstvo rozšírili zákaz dovozu ruských kovov 02 - Modified: 2024-04-12 21:10:38 - Feat.: - Title: Akcie v USA oslabili, veľké americké banky ohlásili zmiešané výsledky 03 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 04 - Modified: 2024-04-12 19:27:24 - Feat.: - Title: Čína podľa USA podporuje ruskú vojnu na Ukrajine dodávkami techniky 05 - Modified: 2024-04-12 18:58:32 - Feat.: - Title: Spotrebiteľská dôvera v USA v apríli klesla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. apríl 2024 03:04