Reuters
StoryEditor

Aj Hitler bol Žid, povedal Lavrov na adresu Zelenského. Putin sa za jeho slová ospravedlnil Izraelu

05.05.2022, 19:36
Autor:
TASRTASR
Rusko obvinilo Izrael, že podporuje "neonacistický režim" v Kyjeve.

Ruský prezident Vladimir Putin sa v telefonáte s izraelským premiérom Naftalim Bennettom ospravedlnil za nedávny výrok ministra zahraničia Sergeja Lavrova o židovskom pôvode Adolfa Hitlera, oznámila kancelária izraelského predsedu vlády.

Informovala o tom agentúra Reuters a list Haarec, podľa ktorého Bennett ospravedlnenie prijal a poďakoval Putinovi za objasnenie jeho postoja voči Židom a pamiatke holokaustu.

Kremeľ vo svojom vyhlásení po rozhovore štátnikov diplomatickú roztržku kvôli Lavrovovmu výroku priamo nespomenul, podotkla agentúra Reuters.

Výrok vyvolal odpor

Šéf ruskej diplomacie cez víkend v televíznom rozhovore s talianskou televíziou v súvislosti s židovským pôvodom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyhlásil, že to nepopiera údajné nacistické prvky v jeho krajine a že aj vodca nacistického Nemecka Hitler "mal židovskú krv" a "najväčší antisemiti bývajú Židia".

Svojím výrokom vyvolal pobúrenie v Izraeli, tamojšie ministerstvo zahraničia si v pondelok kvôli tomuto tvrdeniu predvolalo ruského veľvyslanca. Proti slovám Lavrova sa ohradil aj Bennett a taktiež šéf pamätníka obetiam holokaustu Jad vašem.

Izraelský minister zahraničia Jair Lapid výroky označil za "neodpustiteľné, šokujúce a historicky chybné". "Povedať, že Hitler bol Žid, je to isté ako povedať, že Židia zabíjali sami seba," uviedol Lapid.

Rusko následne obvinilo Izrael, že podporuje "neonacistický režim" v Kyjeve. Z Moskvy podľa denníka The Guardian zaznelo, že Lapid robí "protihistorické" poznámky o holokauste, ktoré "do veľkej miery vysvetľujú kurz súčasnej izraelskej vlády, ktorá podporuje neonacistický režim v Kyjeve". Moskva dlhodobo bez pádnych dôkazov vykresľuje vládu v Kyjeve ako neonacistickú.

Výročie konca druhej svetovej vojny

Kremeľ vo vyhlásení po dnešnom rozhovore Putina s Bennettom podľa agentúry TASS okrem iného uviedol, že obaja štátnici pred nadchádzajúcim výročím konca druhej svetovej vojny "zdôraznili osobitný význam tohto dátumu pre národy oboch krajín, ktoré starostlivo uchovávajú historickú pravdu o udalostiach týchto rokov a uctievajú pamiatku všetkých padlých vrátane obetí holokaustu."

Bennett dnes podľa Reuters tiež uviedol, že požiadal Putina, aby zvážil možnosť evakuácie obliehaných oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole.

Podľa svojich slov túto žiadosť vzniesol po predchádzajúcom rozhovore s ukrajinským prezidentom Zelenským. Putin podľa neho sľúbil zriadiť koridor na evakuáciu civilistov.

Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že Rusko je pripravené poskytnúť bezpečný priechod civilistom z Azovstaľu, Kyjev by podľa neho mal nariadiť ukrajinským bojovníkom, ktorí sa tam nachádzajú, aby zložili zbrane.

01 - Modified: 2022-04-04 08:34:26 - Feat.: 0 - Title: Hitlerov „ušľachtilý Žid“: Na doktora Blocha nemalo dosah ani gestapo, žil pod ochranou vodcu 02 - Modified: 2022-04-04 19:25:34 - Feat.: 0 - Title: Morawiecki kritizuje Macrona za telefonáty Putinovi: Volal by aj Hitlerovi? 03 - Modified: 2022-04-15 08:55:48 - Feat.: 0 - Title: Putin je porovnateľný s Hitlerom. Ukrajina bojuje za našu budúcnosť, hovorí Naď
01 - Modified: 2024-04-23 14:29:52 - Feat.: - Title: Nesmieme zabudnúť na závažnosť ľudského utrpenia. Šéf európskej diplomacie naliehal na ukončenie bojov v Gaze 02 - Modified: 2024-04-22 08:05:35 - Feat.: - Title: V súvislosti s útokom zo 7. októbra končí šéf spravodajcov izraelskej armády Aharon Chaliva 03 - Modified: 2024-04-21 21:09:53 - Feat.: - Title: Netanjahu chce čeliť zámeru USA uvaliť sankcie na izraelský prápor. Budem tvrdo bojovať, odkázal Američanom 04 - Modified: 2024-04-21 20:04:07 - Feat.: - Title: Veliteľ izraelskej armády schválil ďalšie plány vo vojne proti Hamasu v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-21 18:35:33 - Feat.: - Title: USA naznačili sankcie voči izraelskej jednotke obviňovanej z porušovania práv
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:27