StoryEditor

Skromná bilancia Millerovej návštevy

10.02.2003, 23:00

Pokus o získanie vyšších amerických investícií ako protislužby za kúpu 48 amerických stíhačiek typu F 16 Poľsku nevyšiel. Aj bez toho je však bilancia návštevy poľského premiéra vo Washingtone skromná. Naprázdno totiž Leszek Miller vyšiel, napríklad, aj so svojím želaním dosiahnuť pre poľských občanov uľahčenie vízového styku pri cestách do USA.
Ešte pred dvoma týždňami americký prezident George W. Bush vychvaľoval Poľsko ako "najlepšieho priateľa Ameriky v Európe". Poliaci zase viackrát potvrdili, že podporujú americký kurz v irackej otázke a že dokonca sa na prípadnej vojenskej akcii zúčastnia aj bez rezolúcie BR OSN. Najväčšia z kandidátskych krajín, ktoré sa na budúci rok majú stať členmi Európskej únie, patrí tiež k signatárom deklarácie "ôsmich", v ktorej sa postavila proti Nemecku a Francúzsku.
Miller teraz vo Washingtone zistil, že pri peniazoch sa priateľstvo končí. Predseda poľskej vlády dúfal, že objem amerických investícií v Poľsku sa mu podarí ešte zvýšiť. Poľsko plánuje kúpu 48 bojových lietadiel amerického výrobcu Lockheed Martin za vyše 3,5 mld. dolárov. Ako protihodnotu ponúkajú Američania investície -- pôvodne sa hovorilo o 9,8 mld. dolároch. Poľská vláda však vo svojej analýze reálnu hodnotu tohto balíka vyčíslila len na šesť miliárd. Millerova snaha o zvýšenie uvedenej sumy nevyšla. Americký prezident túto tému v polhodinovom rozhovore ani vôbec nenadhodil. Namiesto toho dal poľskému štátnikovi dobrú radu, že musí zlepšiť klímu pre zahraničné investície. Washington predbežne nemá ani v pláne premiestniť americké vojenské základne do Poľska. To navrhol poľský minister obrany Jerzy Szmajdzinski po rozhovore s americkým kolegom Donaldom Rumsfeldom. Domáce médiá o takýchto špekuláciách informovali prednedávnom. Gazeta Wyborcza ako noviny s najväčším nákladom, čitateľom dokonca vyrátala, koľko peňazí by mohlo pritiecť do krajiny v dôsledku preloženia americkej základne v nemeckom Ramsteine do niektorej z menej rozvinutých oblastí Poľska.
V Poľsku -- naklonenom Amerike -- je po uplynulom víkende vytriezvenie priam hmatateľné. Ba už sa ozvali aj chýry, že Poľsko sa vraj bude musieť uspokojiť len s niektorou so zastaraných verzií lietadiel F 16 -- čo vláda vzápätí dementovala. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 21:14