StoryEditor

Šťastný koniec drámy zdravotníkov

25.07.2007, 00:00
Šesť rodín nikdy nezabudne na včerajší deň. Prežili 3 087 dní napätia, aby včera konečne uvideli svojich najbližších -- zdravotníkov odsúdených v Líbyi.

Keď vystupovali na letisku v Sofii, na tvárach všetkých bol vidieť len úsmevy a slzy šťastia.
Celé Bulharsko si vydýchlo, keď krátko pred desiatou miestneho času vystúpili zdravotníci na rodnú pôdu. Tiekli im slzy šťastia v očakávaní, že uvidia svojich blízkych. Trištvrte hodiny po pristátí prišla ďalšia dobrá správa: prezident Georgi Parvanov ich omilostil. Minulý týždeň im totiž Líbyjská najvyššia súdna rada zmiernila trest smrti na doživotný trest, ktorý si mali odpykať doma v Bulharsku. Za to, že údajne nakazili viac ako 400 líbyjských detí vírusom HIV. Sú však slobodní.
Z Tripolisu odleteli po tom, čo u líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího za ich prepustenie intervenovala manželka francúzskeho prezidenta Cécilia Sarkozyová a eurokomisárka pre vonkajšie vzťahy únie Benita Ferrerová-Waldnerová.
Celá krajina sa na návrat zdravotníkov nesmierne tešila. "Teraz už môžem pokojne umrieť," vzlykala šťastím matka jednej zo sestier.
Zdravotníci tomu stále nemohli uveriť, aj keď už vystupovali z lietadla. "Ďakujem veľkému Bulharsku," tešil sa odsúdený palestínsky lekár, ktorému Bulharsko udelilo občianstvo, aby tak pre neho vznikla väčšia šanca na oslobodenie spolu so sestrami. Jeho rodina bola práve na ceste z Holandska, kde žije. Emócie sestier nepoznali hraníc. "Pre tento moment som žila a dočkala som sa ho," hovorí jedna zo sestier. "Nádej umiera posledná. Neustále sme sa báli, že prídeme o život. Posledné dni sme mlčali, ale každá z nás mala nádej," dodala ďalšia.
Zdravotníčka Kristína však má na Líbyu aj dobré spomienky. "Obyčajní ľudia sú tam dobrí."
Ešte v pondelok pred polnocou vôbec nebolo jasné, či sa prvá dáma Francúzska vráti späť do Európy spolu so zdravotníkmi. Správa o tom, že sa to podarilo, prišla v Bulharsku v skorých ranných hodinách. "Letia," zakričal z plného hrdla Rosen Markov, šéf výboru, ktorý usiloval o oslobodenie sestier.
Všetky bulharské média okamžite začali naživo prenášať správy z letiska. Postupne sa tam schádzali rodiny zdravotníkov, takisto bulharskí politici na čele s prezidentom Parvanovom a premiérom Sergejom Staniševom. Napätie vrcholilo, keď stroj pristával na dráhe a ešte viac, keď sestry a lekár pomaly vystupovali z lietadla. Ako posledné opustili lietadlo Sarkozyová s Waldnerovou.
Necelú hodinu nato sa VIP salónikom na letisku ozval obrovský potlesk. To prezident Parvanov práve oznámil, že sestry i lekár dostávajú milosť.
Najväčšia bulharská dráma posledného desaťročia sa tak uzavrela.


Jova Apostolova, Deian Jotov
bulharský denník Dneven Trud

01 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gabčíkovom v máji preplávalo 1 633 lodí 02 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk elektrární 3,9 miliardy korún 03 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Železnice chcú ušetriť na spešninách 04 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výroba elektriny z jadra vzrástla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:51