StoryEditor

Iracké skvosty na svetových trhoch

23.04.2003, 00:00

Umelecké predmety ukradnuté z irackých múzeí po dobytí veľkých miest v krajine americko-britskými vojskami sa už nachádzajú na svetových trhoch, tvrdia zberatelia umenia a obchodníci. Ako včera uviedla agentúra AP, americká federálna polícia FBI v pondelok oznámila, že na jednom z amerických letísk zhabala podozrivý "kúsok". Iračania z múzeí vyrabovali veľké množstvo predmetov, z ktorých mnohé sú staré tisíce rokov. FBI sa začala kontaktovať s americkými i medzinárodnými právnymi a vyšetrovacími agentúrami, ako aj zberateľmi starožitností, aukčnými sieňami a ďalšími odborníkmi a pokúša sa umelecké predmety vrátiť na pôvodné miesto.
Jedna z manažérok FBI Lynne Chaffinchová, ktorá je zodpovedná za program pátrania po ukradnutom umení, oznámila novinárom, že čaká na pokusy o predaj artefaktov v bohatých krajinách. Zaraďuje do nich napríklad USA, Anglicko, Nemecko, Japonsko, Francúzsko alebo Švajčiarsko. Američania podľa nej nakupujú asi 60 percent svetových umeleckých predmetov, nadobudnutých či už legálne alebo nelegálne. "Registrujeme najrôznejšie motívy, ale väčšinou ide o peniaze," povedala o dôvodoch krádeží umeleckých predmetov. Chaffinchová tiež uviedla, že colníci už zadržali na jednom bližšie nespresnenom letisku predmet, ktorý môže pochádzať z niektorého bagdadského múzea. V každom prípade však na hraničných priechodoch a letiskách pátrajú po asýrskych, sumerských a mezopotámskych skvostoch, ktoré by mohli objaviť u cestujúcich. FBI chce tiež čím skôr vyslať do Bagdadu skupinu agentov, aby získala potrebné informácie. Tie poslúžia na zostavenie zoznamov ukradnutých predmetov a ich zaradenie do policajného registra hľadaných artefaktov.
Aj univerzita v Chicagu začala, napríklad, na svoje internetové stránky zaraďovať zoznam predmetov, ktoré zmizli. Jej experti vychádzajú z toho, že z bagdadských múzeí zmizlo 50 000 až 200 000 skvostov po tom, ako mesto obsadili americké jednotky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:22