StoryEditor

Darček k narodeninám: nová zmluva pre EÚ

13.12.2007, 13:24
Lídri členských štátov EÚ dnes podpísali kľúčový dokument, ktorý nahradí skrachovanú euroústavu.

Honosný kláštor Hieronýmov v centre mesta, vonku nádherne slnečno a more len pár metrov opodiaľ. Miesto ako stvorené na ideálnu jesennú dovolenku. Včera však slúžilo oveľa vážnejším udalostiam – podpisu novej Lisabonskej zmluvy. Zmluvy, ktorá narobila rozruch na európskej politickej scéne. A zároveň kľúčový dokument, ktorý určuje nové pravidlá hry celej únie. Aj vďaka nim budú mať členské štáty väčšie právomoci ako doteraz.
Na nádvorí kláštora vládla spokojná atmosféra. V rohu vytvorené pódium, na ktorom už očakávala pripravená zmluva na podpis celej dvadsaťsedmičky. Všetko sa začalo Ódou na radosť, akousi hymnou únie. Aj keď ňou oficiálne nebude, portugalské predsedníctvo ju neobišlo. „Je to prekrásny narodeninový dar pre úniu,“ povedal o zmluve šéf Európskeho parlamentu Hans-Gert Pöttering. EÚ totiž v tomto roku oslávila svoju päťdesiatku. V abecednom poradí potom všetky krajiny podpísali „nové dieťa“. Za Slovensko tak urobil premiér Robert Fico a minister zahraničných vecí Ján Kubiš.
Zmluva zaujala skôr svojou veľkosťou ako dizajnom. Jej obal je v podstate dosť „obyčajný“ - tmavomodrá farba, na ktorej je vytlačený znak únie a ktorý možno vidieť na všetkých vlajkách. Jej veľkosť a hrúbka už čo-to napovedia o dôležitosti. Tú najviac predstavuje samotný obsah, a teraz už aj podpisy predstaviteľov EÚ. Ukončil ich šéf britskej diplomacie David Miliband. „Prepáčte, musím ísť teraz na spoločné foto,“ odmietol s úsmevom Miliband našu žiadosť o krátky rozhovor. Novú zmluvu musia teraz ratifikovať národné parlamenty. Zástupcovia našich parlamentných strán tvrdia, že s tým nebudú mať najmenší problém. Výnimkou je však KDH. Predseda kresťanských demokratov Pavol Hrušovský avizuje, že zmluva je pre nich neprijateľná. 

 

Pre zväčšenie kliknite na obrázok

Prečítajte si aj:
Prijatím zmluvy môžeme len získať

Rozhovor. Slovenský vyjednávač o reformnej zmluve Pavol Hamžík pre HN:

Európa stojí tesne pred podpisom reformnej zmluvy. Pre politikov je to dobrá správa, čo však zmluva konkrétne prinesie bežnému občanovi?
Ľudia to môžu pocítiť hlavne v efektivite fungovania Európskej únie. Nebudú nás už brzdiť žiadne ustanovenia, ktoré boli prijaté pred nejakými 20 alebo 25 rokmi. Je potrebné, aby únia reagovala na prebiehajúce globálne procesy. Európska integrácia musí mať politický rozmer, aj keď sa prejavuje predovšetkým v ekonomickej oblasti. Ale nedá sa konkrétne povedať, že občanovi to prinesie povedzme o 500 eur ročne viac.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Anketa: Ovplyvní nová reformná zmluva náš život?

Branislav Máčaj, predseda Telekomunikačného úradu SR:
Vzhľadom na to, že žiadne naozaj zásadné zmeny proti terajšiemu stavu nová zmluva neprináša, tak ani veľmi neočakávam, že nejako podstatne ovplyvní môj život.

Branislav Šebo, generálny riaditeľ slovenskej pobočky Avnet Technology Sollutions:
Nová zmluva mne ako občanovi tu na Slovensku zásadnú zmenu neprináša. Na druhej strane pre mňa ako biznismena, ktorý sa pohybuje po celom regióne od Švajčiarska po Rumunsko, to jednoznačne bude znamenať množstvo zjednodušení v obchodnom procese.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Únia rieši aj ľudské práva, výnimku dostali Poliaci

Nová Lisabonská zmluva odkazuje aj na Chartu základných práv. Dokument sa v 54 bodoch týka základných práv človeka na život a slobodu vrátane slobody myslenia, prejavu, svedomia a náboženského vyznania, alebo zákazu trestu smrti, otroctva a mučenia. Na rozdiel od minulosti bude táto listina právne záväzná. „Nejde o to, že by štáty doteraz nemuseli dodržiavať ľudské práva. V podstate ide o to, že európske spoločenstvá vznikli pôvodne ako hospodárske spoločenstvá, nevenovali pozornosť ľudským právam, nepatrilo to do ich právomocí.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:40