StoryEditor

Favoritom je pastor

06.01.2008, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Pred dvoma mesiacmi ho ešte skoro nikto nepoznal. Bývalý baptistický pastor Mike Huckabee bol pre mnohých skôr smiešnou postavičkou medzi republikánskymi kandidátmi na úrad prezidenta USA. Po straníckej voľbe v štáte Iowe sa však karta obrátila. Huckabee tam dokázal poraziť "veľké ryby" republikánskeho tábora ako Mitta Romneyho či bývalého newyorského starostu Rudolpha Giulianiho. "V tomto prípade ide o to, že krajina má dosť silné náboženské korene. To, že bol pastor, mohlo spôsobiť také prekvapujúce veľké sympatie voči nemu," povedal pre HN analytik Pavol Demeš.
Humor a rokenrol
Bývalý guvernér Arkansasu, basový gitarista začal svojím melodickým hlasom presviedčať Američanov, že chce umožniť všetkým, aby žili svoj americký sen. Narodil sa 24. augusta v arkansaskom meste Hope. Vyštudoval náboženstvo na baptistickej univerzite v Arkansase a stal sa pastorom. Než vstúpil do politiky, viedol dve kongregácie v rodnom štáte. V rokoch 1996 až 2006 už zastával úrad guvernéra.
Svojím bezprostredne zemitým humorom si získal podporu konzervatívnych kresťanov, ktorí žiadajú zákaz potratov a odmietajú sobáše homosexuálov. Ich hlasy už dvakrát k moci dostali súčasného prezidenta USA Georgea W. Busha. Bývalý pastor je aj skvelý rečník, ktorý každé politické vyhlásenie doplní vhodným citátom z Biblie. V jednom z rozhovorov na otázku, či nekresťania pôjdu po smrti do pekla, odpovedal: "Prezident nerozhoduje, kto pôjde do neba alebo do pekla. To je Ježišova práca."
Nebrali ho vážne
Až doteraz ho jeho republikánski súperi nebrali vážne -- on ich nechal v tom. Dokonca vtipkoval, že počas kampane spí v takých lacných hoteloch, v ktorých nosí oblek iba on.
Nie všetkých republikánskych voličov však jeho ľudový štýl kampane presvedčil. Zástupcovia veľkého biznisu ho považujú za "milovníka zvyšovania daní", ktorý nemá čo robiť v Bielom dome. Za 11 rokov v úrade arkansaského guvernéra ich zvýšil 11-krát. Jeho odporcovia mu vyčítajú, že je príliš mäkký k imigrantom a že o zahraničnej politike skoro nič nevie.
Huckabee je známy tým, že hľadá cestu ako dať americké občianstvo pre ilegálnych pracovníkov a podporuje udeľovanie víz kvalifikovaným pracovným silám.
V otázke vojny v Iraku ťahá za jeden povraz s Bushom a inváziu považuje za úspech. Je zanieteným odporcom potratov a sobášov homosexuálov. Preslávil sa aj tým, že v krátkom čase dokázal schudnúť 45 kilogramov. Bolo to v čase, keď mu lekári zistili, že má cukrovku. Dnes už behá maratóny a udržiava sa v kondícii.

01 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mimo burzy sa stále neobchoduje 02 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAX vzrástol na úroveň 157,36 bodu 03 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dlh vlády Slovenska 04 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bankové úvery v máji zlacneli o 0,06 %
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:48