StoryEditor

Ukrajina volila medzi oranžovou a modrou

01.10.2007, 00:00

Na Ukrajine sa schyľuje k vzniku "oranžovej" vlády. Podľa prvých prognóz síce vo včerajších parlamentných voľbách zvíťazila vládna Strana regiónov proruského premiéra Viktora Janukovyča so ziskom 35,5 percenta hlasov, opozičný Blok Júlie Tymošenkovej však získal len o štyri percentá menej. Tymošenková tak spolu s táborom prezidenta Viktora Juščenka, ktorý podporilo 13,4 percenta voličov, pravdepodobne bude schopná zostaviť vládu. Komunisti dostali niečo vyše piatich percent.
V predčasných voľbách sa rozhodovalo o tom, kam sa Ukrajina bude uberať počas nasledujúcich štyroch rokov. Prozápadné smerovanie stelesňuje Juščenko (na snímke), podporovaný prvou dámou oranžovej revolúcie Juliou Tymošenkovou. Symbolom silných väzieb s Ruskom je modrý tábor premiéra Janukovyča.

Vyrovnaný súboj
Ukrajinci mali o voľby záujem. Už o štvrtej popoludní odvolila takmer polovica z viac ako 37 miliónov oprávnených voličov. Prvé oficiálne výsledky budú známe dnes. Predvolebné prieskumy sľubovali mimoriadne vyrovnaný súboj. Najväčšie šance na víťazstvo dávali Janukovyčovi. Jeho najväčší súper Juščenko má však v ruke veľký tromf -- expremiérku Juliu Tymošenkovú. Už cez víkend obaja lídri oranžovej revolúcie z roku 2004 oznámili, že ak budú mať dostatočný zisk, hneď po voľbách vytvoria vládnu koalíciu.

Smrť v Donecku
Hoci voľby prebiehali vo väčšine miest pokojne, nezaobišli sa bez incidentov. Najvážnejší hlásili z Doneckej oblasti, kde zastrelili policajtku, poverenú strážením volebných dokumentov. V niekoľkých regiónoch otvorili volebné miestnosti s oneskorením. "To všetko sú však ojedinelé prípady, ktoré celkový obraz priebehu volieb neznehodnocujú," hovorí predseda Ústrednej volebnej komisie v Kyjeve Vladimir Šapoval.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:28