StoryEditor

Narážka na nacizmus spôsobila škandál

16.12.2002, 23:00

Pri politických hádkach, a najmä v Nemecku, neexistuje väčšie tabu ako nacistické paralely. "Banalizovanie zla" sa však práve tu stalo v poslednom čase rozšírenou metódou na usadenie protivníka.
"Je to ako nová forma hviezdy na hrudi," kritizoval najnovšie šéfa odborovej organizácie Verdi Franka Bsirskeho, ktorý pri debate v krajinskom sneme menoval bohatých Nemcov, hesenský premiér Roland Koch (CDU). Výrok, hoci sa zaň politik ospravedlnil, spôsobil rozruch na politickej scéne, ktorá si v súčasnosti na nudu sťažovať nemôže. Ostro zareagovali najmä predstavitelia vládnej červeno-zelenej koalície. Volker Beck (Zelení) vyhlásil, že paralela medzi bohatými, ktorí majú platiť dane a obeťami nacizmu je perverznosť, ktorá sa už nedá tromfnúť. Pre šéfa parlamentnej frakcie SPD Franza Münteferinga je Koch cynikom a reakcionárom, ktorý chladne kalkuluje a využije každú šancu, aby mohol svojho politického protivníka agresívne atakovať. Vzhľadom na to, že v Hesensku, kde vládne koalícia kresťanských demokratov (CDU) a liberálnej FDP sa onedlho uskutočnia voľby, vyslovil dolnosaský premiér Sigmar Gabriel (SPD) podozrenie, že Koch vedome zneužíva holokaust na volebné účely. V rovnaký deň však pristúpia k urnám aj obyvatelia Dolného Saska. Potrebuje vyostrenie vnútropolitickej debaty, strach a hystériu, kritizoval Gabriel popredného predstaviteľa CDU v dolnosaskom krajinskom sneme. Frakcia kresťanských demokratov sa po jeho ostrých slovách zdvihla a opustila sálu.
Keďže sa hesenský premiér za svoj výrok ospravedlnil, považuje vedenie CDU prípad za uzavretý. Podľa šéfky kresťanských demokratov Angely Merkelovej, ktorá musí v súčasnosti čeliť kríze vo vedení strany, sa Zelení a SPD snažia umelo predĺžiť životnosť témy. "Má odviesť pozornosť od dezolátneho stavu vlády a fatálnej politiky voči občanom a podnikom v tejto krajine."
Najväčší rozruch s nacistickými paralelami vzbudila v poslednom čase exministerka spravodlivosti Herta Däublerová-Gmelinová (SPD). V predvečer nemeckých parlamentných volieb prirovnala metódy amerického prezidenta Georga W. Busha k metódam Adolfa Hitlera. Práve jej výrok spôsobil vyvrcholenie krízy v naštrbených nemecko-amerických vzťahoch.
Bývalému kancelárovi Helmutovi Kohlovi sa jazyk pošmykol neraz. Naposledy v septembri tohto roku. Časopis Der Spiegel citoval jeho komentár o predsedovi Spolkového snemu Wolfgangovi Thiersem: "Najhorší predseda od čias Hermanna Göringa." V osemdesiatych rokoch prirovnal PR-schopnosti sovietskeho partajného šéfa Michaila Gorbačova k Josephovi Goebbelsovi.
Ani ikona sociálnych demokratov Willy Brandt sa podobných výrokom neubránil. O generálnom tajomníkovi CDU Heinerovi Geißlerovi v roku 1985 vyhlásil, že je od čias Goebbelsa najhorším štváčom v krajine. Ten predtým SPD vytkol, že "bez pacifizmu tridsiatych rokov by nebol možný Osvienčim".
Národní socialisti boli v prvom rade socialisti, tvrdil koncom sedemdesiatych rokov mladý Edmund Stoiber, ktorému tento rok len o vlások uniklo kancelárske kreslo. Aj na tohoročné víťazstvo sociálnych demokratov sa našlo patričné prirovnanie. Berlínsky šéf CDU vyhlásil, že mu pripomína víťazstvo nacistov v roku 1932.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:36