StoryEditor

Duray opäť šokuje. V Budapešti bojoval za autonómiu

20.09.2010, 00:00

Bývalý podpredseda SMK Miklós Duray opäť rozvíril vody slovensko-maďarských vzťahov. Na konferencii o autonómii, ktorú zorganizoval nemecký Kruh priateľov Hunnie, vystúpil opäť so šokujúcim prejavom, v ktorom zdôraznil, že Maďari už vzdali boj o svoje práva, ale napriek tomu on sám je aj naďalej zarytým zástancom autonómie.
Duray si myslí, že autonómia je organickou zložkou demokracie a prostredníctvom nej je možné zabezpečiť budúcnosť pre Maďarov. To, ako to však myslel, pre HN vysvetliť nechcel. "Ku všetkému sa vyjadrím zajtra," povedal kontroverzný politik. Politológ Michal Horský však tvrdí, že Duray sa snaží po niekoľkomesačnej odmlke opäť zviditeľniť. "Po krachu SMK vo voľbách, keď sa nedostal do parlamentu, druhýkrát skrachoval na sneme SMK a teraz sa ozýva znova," povedal Horský pre HN.

Odmietavé postoje
Zdá sa však, že jeho razantný postoj nezdieľa ani strana, v ktorej bol v minulosti podpredsedom. "Pán Duray nie je viac členom nášho vedenia a odmietame sa k jeho výrokom vyjadrovať," povedal pre HN líder SMK József Berényi. Podľa neho však bude strana aj naďalej presadzovať školskú a kultúrnu autonómiu.

Podporu však Duray našiel u svojich maďarských kolegov, politikov vládneho Fideszu Viktora Orbána. "Urobíme všetko pre to, aby príslušné rozhodnutia, ktoré nebudú prijímané v Budapešti, boli v súlade s vôľou zahraničných Maďarov," povedal na konferencii politik Fideszu István Balsai. Ten dal zároveň všetkým verejný sľub, že na otázku autonómie Budapešť nikdy nezabudne a neodsunie ju na vedľajšiu koľaj.

Príklad z Rumunska
Postoj Duraya v minulosti hlásal aj podpredseda Európskeho parlamentu László Tökés. Ten v roku 2008 vyzval vtedajšieho šéfa europarlamentu Hansa-Gerta Pötteringa, aby reagoval na údajné porušovanie ľudských práv na Slovensku. Pöttering promptne odmietol jeho sťažnosť.

Tökés chcel podľa vzoru Kosova vyhlásiť autonómiu aj rumunských Maďarov v Sikulsku, juhovýchodnom regióne Sedmohradska. Rumuni jeho návrh tvrdo odmietli a rumunský prezident Traian Basescu dal autonómii rázne nie. Podobný výsledok predpokladá aj politológ Horský aj v prípade Duraya. "Myslím si, že Durayove vystúpenie určite neosloví moderných emancipovaných príslušníkov maďarskej menšiny," pripomenul Horský. Jozef Tvardzík

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:20