StoryEditor

Európske letiská sprísňujú bezpečnostné opatrenia

26.12.2009, 16:45
Autor:
TASRTASR
Letiská v rôznych častiach Európy začali sprísňovať bezpečnostné opatrenia v prípade letov do USA v reakcii na piatkový pokus o teroristický útok na lietadlo spoločnosti Delta Airlines na trase medzi Amsterdamom a Detroitom.

V Británii, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku a Holandsku sprísnili po žiadosti zo strany amerických úradov kontroly pasažierov alebo posilnili bezpečnostné opatrenia, ktoré už boli sprísnené v súvislosti s vianočnými sviatkami a blížiacimi sa oslavami príchodu nového roka.

Dodatočné kontroly
Britský prevádzkovateľ letísk (BAA) informoval, že ministerstvo dopravy vydalo oznámenie pre všetkých britských prevádzkovateľov leteckej dopravy.

BAA vo vyhlásení uvádza, že všetci "cestujúci do USA môžu očakávať, že ich aerolínie uskutočnia pred nástupom na palubu dodatočné bezpečnostné kontroly". Pasažieri by si preto mali rezervovať viac času na kontroly.

Prehľadávanie batožiny
Francúzsky letiskový prevádzkovateľ Aeroports de Paris informoval, že americké dopravné úrady osobitne požiadali európske letiská o dôkladnejšie prehľadávanie batožiny a osobné prehliadky pasažierov nastupujúcich na paluby lietadiel smerujúcich do USA. Podobnú žiadosť dostali z americkej strany letiská vo všetkých štátoch sveta.

V Ríme, kde sa nachádza šieste najrušnejšie letisko Európy, úrad pre civilné letectvo (ENAC) potvrdil, že nariadil sprísnenie bezpečnosti pre všetky lety do Spojených štátov.

Čo najmenej príručnej batožiny
V Madride pasažierov držia v "sterilnej zóne", podobne ako to bolo po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001, a žiadajú ich, aby so sebou brali na palubu čo najmenej príručnej batožiny.

Ako informovala holandská protiteroristická agentúra NCTb, v súlade so žiadosťou zo strany USA boli sprísnené bezpečnostné opatrenia na amsterdamskom letisku Schiphol, pričom tento stav bude platiť "neurčitú dobu".

Spoločnosť British Airways, ktorá prevádzkuje denne desiatky letov do USA, uviedla, že pasažieri lietadiel smerujúcich do Spojených štátov z letísk Heathrow a Gatwick budú mať povolený iba jeden kus príručnej batožiny. Sprísnenie sa nebude týkať pasažierov letiacich do iných krajín.

01 - Modified: 2003-09-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruská mafia v Berlíne 02 - Modified: 2003-09-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko čaká horúca jeseň 03 - Modified: 2003-09-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: IPA rozhodla o podpore mliekarní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:43