StoryEditor

Rebeli v Líbyi obrátili hnev na Západ (video)

06.03.2011, 06:27
Aktualizované | Protivládni demonštranti v Líbyi dnes zažívali najťažšie boje proti armáde od začiatku revolúcie.

Opozícia stratila kľúčové pozície a po tvrdých zrážkach s armádou sa musela stiahnuť z dôležitých miest na východe krajiny. Svoju bezútešnosť a hnev teraz obracia proti Západu. Povstalci včera zajali ôsmich príslušníkov britských zvláštnych jednotiek, ktorí na východe krajiny sprevádzali britského diplomata. Ten chcel s povstalcami nadviazať kontakt a poskytnúť im taktickú pomoc v boji proti diktátorovi Muammarovi Kaddáfímu. Prítomnosť britských vojakov v Benghází, bašte opozície na východe krajiny, povstalcov podráždila natoľko, že ich zajali na jednej z vojenských základní. „Môžem potvrdiť, že v Benghází je britský diplomatický tím. Bolo by však nevhodné viac komentovať túto záležitosť,“ potvrdil pre denník The Sunday Times britský minister obrany Liam Fox.

Odpor voči Západu
Tvrdý odpor opozície voči Západu má podľa expertov logické dôvody. Odporcovia líbyjského vodcu sa totiž obávajú, že akýkoľvek náznak vojenskej intervencie zo strany západných krajín odradí ich stúpencov. Na druhej strane dá Kaddáfímu príležitosť propagovať, že Líbya bola vlastne napadnutá zvonku. „Za odmietavým postojom je historicky zlá skúsenosť so zásahmi Západu v regióne,“ povedala pre HN expertka na Blízky východ Irena Kalhousová. Podľa nej by opozícia stratila kredit, a preto je na prípadnú pomoc veľmi citlivá. „Predovšetkým Američania majú zlé meno, keďže nič pozitívne do regiónu nepriniesli,“ potvrdila expertka. Bez zásahu sveta by však Líbya podľa nej zažila dlhú občiansku vojnu bez jasného víťaza. Ak prezident Kaddáfí nenariadi proti vlastnému ľudu útok plynom alebo inou hromadnou zbraňou, jedinou možnosťou ukončenia bojov bude vzájomný dialóg.

Hrozba islamu
Za dlhší koniec dnes ťahá Kaddáfí. „Má za sebou obrovskú armádu, dobre financovanú z ropy, nájomných zabijakov z Afriky. Prežitie režimu pre nich znamená ich vlastné prežitie,“ povedal pre HN analytik na severnú Afriku Michal Onderčo. Poraziť súčasný režim by však bolo v názorovo rozdielnej krajine, akou je Líbya, veľmi zložité. „V Líbyi je množstvo kmeňov s rôznym názorom na budúcnosť krajiny. Najsilnejší, ktorý je zástancom prezidenta, má až milión členov. To sa nedá ignorovať,“ potvrdil Onderčo. Aj v prípade, že povstalci Kaddáfího porazia, svetlá budúcnosť Líbyu nečaká. „Dočasne krajinu zaplaví eufória. No požiadavky všetkých skupín bude možné veľmi ťažké splniť,“ povedal pre HN bezpečnostný analytik Ivo Samson. Krajinou budú otriasať otázky uplatnenia sa na pracovnom trhu, ktoré prinesú vytriezvenie obyvateľstva. To by však prinieslo výhody na strane islamistov. „Najlacnejšie a najjednoduchšie riešenia poskytnú islamistické skupiny, ktoré populisticky získajú ľudí bez perspektívy. Táto vážna hrozba sa nedá vylúčiť,“ tvrdí Samson. Líbya by tak podľa vzoru Egypta otvorila dvere extrémistickému islamu. Tam už Moslimské bratstvo, ktoré chce zaviesť prísne islamské právo šaría či zrušenie mierovej zmluvy s Izraelom, začalo rokovať s vládou.

Ľudia kráčajú okolo tanku líbyjskej armády v meste Zawiyah

 


Rebeli útočia na vládne vrtuľníky v meste Bin Jawad

 


Muž sa holí v utečeneckom tábore na hranici s Tuniskom

 


Jeden zo strážcov kontrolných bodov v meste Zawiyah

01 - Modified: 2004-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko 02 - Modified: 2004-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úrad pre štátnu pomoc zanikne 03 - Modified: 2004-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mečiar je na cestách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:14