StoryEditor

Kto dostal bin Ládina? Zoznámte sa s Navy Seals

03.05.2011, 12:06
Všetci členovia špeciálnej jednotky majú skrytú identitu, no patria pod americké námorníctvo.

Šiesta jednotka amerického námorníctva (Navy Seals Team 6), známa tiež ako DEVGRU, si pripísala skalp najhľadanejšieho teroristu sveta Usámu bin Ládina. Kto sú muži, ktorí cez víkend viedli zásah v pakistanskom meste Abbottabádu?

Štyri helikoptéry typu Black Hawk dopravili dvadsaťštyričlenný elitný tím priamo na miesto, kde sa bin Ládin ukrýval. Samotný zásah proti najhľadanejšiemu teroristovi sveta trval iba 20 minút.

Ostrá prestrelka vypukla okamžite potom, čo jednotky vnikli do budovy. Pri operácii boli zabití dvaja teroristovi spolupracovníci, jeho dospelý syn a neznáma žena. Sám Usáma bin Ládin sa potom bránil automatickou zbraňou a strieľal po vojakoch. Jeden z mariňákov ho však vraj okamžite trafil do hlavy a potom ešte vypálil ďalšie dva výstrely, aby sa ubezpečil, že je terorista mŕtvy.

Muži bez identity
Elitná skupina mariňákov DEVGRU je pre USA číslo jedna pri špeciálnych misiách a v boji s terorizmom. Popis ich práce je označovaný ako "prísne tajný" a informácie o ich akciách majú len vrcholní predstavitelia americkej armády a politiky.

"Team 6" je jednou z pätnástich špeciálnych námorných jednotiek. Výnimočný je však tým, že oficiálne neexistuje. Jeho členovia sa regrutujú z ostatných jednotiek a sú tými najlepšími z najlepších. Nikto nemôže prísť a požiadať o členstvo, musí byť vybratý na základe dlhoročnej služby a výsledkov.

Rovnako ako ich kolegovia z Delta Force majú vojaci šiestej jednotky skrytú identitu, všetci však patria pod americké námorníctvo.

Dôležité ciele
Elitné komando založil v roku 1980 kapitán Richard Marcinko po neúspešnom pokuse o záchranu amerických rukojemníkov v Iráne. Táto operácia ukázala Amerike slabiny v boji proti terorizmu. V roku 1987 bol útvar premenovaný na United States Naval Special Warfare Development Group, čiže DEVGRU.

Od roku 2001 bol oddiel zapojený do mnohých operácií v Iraku a Afganistane, keď bolo treba zneškodniť vysoko dôležité ciele.

Organizácia a zloženie celého útvaru sú tak tajné, že môžu byť len odhadované. Predpokladá sa, že celkovo má okolo 200 členov, ktorí sú rozdelení do jednotlivých tímov podobne ako britská SAS, alebo Delta Force.

Podľa špekulácií existujú štyri úderné skupiny: červená, modrá, zlatá, a špeciálna šedá, ktorá sa zameriava výhradne na lodnú techniku.

01 - Modified: 2004-04-04 20:35:00 - Feat.: 0 - Title: Američania sa vyhrážajú odplatou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:53