StoryEditor

Amerika si uctila obete teroru, svet čelil útokom

12.09.2011, 00:00
Tisíce ľudí si včera prišli na miesto po zrútených dvojíčkach zaspomínať na svojich príbuzných.

Newyorský Manhattan sa včera vrátil desať rokov dozadu. Tisícky ľudí si prišli na miesto po zrútených dvojičkách Svetového obchodného centra zaspomínať na svojich príbuzných či priateľov, ktorí 11. septembra 2001 zahynuli pri najkrvavejšom teroristickom útoku v dejinách.

„Mnohé z obetí 11. septembra som osobne poznal,“ povedal v New Yorku reportérovi českých HN päťdesiatnik Gavros.

Tento Grék vlastní pizzeriu Essex World Café na ulici Liberty Street, ktorá tvorí južnú hranicu Ground Zero.

Gavros patrí medzi ľudí, ktorí pád dvojičiek prežili s ťažkými zraneniami. „Stál som vo dverách pizzerie a pozoroval horiace veže. Keď sa jedna z nich začala rúcať, snažil som sa ukryť do svojho podniku. Tlaková vlna ma napriek tomu zmietla, niekoľko mesiacov som strávil v nemocnici s mnohými zlomeninami,“ spomína.

Pomáhala i Slovenka
Na slávnostnej spomienke včera nechýbala ani mladá Slovenka Angela Soliková. Tá pomáha organizovať tábory pre 190 detí obetí útokov. Angela včera sprevádzala na slávnosti rodiny obetí. „Vďaka nášmu táboru sa pozostalí spoznali s inými rodinami v rovnakej situácii. Odvtedy sa často stretávajú a navzájom podporujú. Starali sme sa hlavne o deti, ktoré boli stredobodom pozornosti, pretože im zomrel jeden z rodičov.“

Nový teror v symbolický deň
Kým Amerika smútila za tromi tisíckami mŕtvych, ktorí zomreli pri útokoch Al-Kajdy štyrmi unesenými lietadlami, symbolický dátum využili aj teroristi. V sobotu odpálili bombu pri vchode do americkej základne v Afganistane. Výbuch zranil 77 zahraničných vojakov, prevažne Američanov.

Vo švédskom Göteborgu zase v sobotu večer zatkli štyroch mužov, ktorí chystali útok na výstavnú halu. Polícia z nej evakuovala štyristo ľudí. Pred zvýšeným rizikom útokov počas výročia atentátov varovali aj americké tajné služby.

01 - Modified: 2004-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hypoúvery do konca marca za 37,185 mld. Sk 02 - Modified: 2004-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lavína rastúcich úrokov v Británii 03 - Modified: 2004-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČSOB založila správcovskú spoločnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 12:56