StoryEditor

Superbúrka si vyžiadala najmenej 40 obetí (video+foto)

29.10.2012, 23:02
Sledujeme online | Wall Street ostane zavretá aj dnes. Sledujte s nami dianie v USA naživo.

Americký prezident Barack Obama vyhlásil dnes štáty New York a Long Island za oblasti zasiahnuté veľkou prírodnou katastrofou. Ako uviedla agentúra AP s odvolaním sa na komuniké Bieleho domu, vďaka tomu sa obyvateľstvo môže stať prijímateľom pomoci z federálnych zdrojov.     

Očakáva sa, že hurikán Sandy zanechá materiálne škody za 10 až 20 miliárd dolárov, informovala dnes agentúra Bloomberg.

V oblasti zasiahnutej hurikánom sú prerušené dodávky energie, nefunguje doprava, štvrtina systému tunelov a chodieb newyorského metra je zaplavená vodou, nepracuje burza. Výrobu pozastavili mnohé firmy, vrátane rafinérií na východnom pobreží. Na letiskách v oblasti bolo zrušených 17.000 letov.

V súvislosti s vyčíňajúcim hurikánom Sandy sa chystá prerušiť prácu aj americké ministerstvo obrany vo Washingtone, ako aj najväčšia americká základňa morskej pechoty Quantico v Severnej Virgínii a najväčšie laboratórium Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Goddard Space Flight Center, nachádzajúce sa južne od Washingtonu na území štátu Maryland.

"Superbúrka" Sandy, ktorá v noci nadnes zasiahla východné pobrežie Spojených štátov, si vyžiadala najmenej 16 obetí na životoch. Väčšina obetí, vrátane troch detí, zahynula pod vyvrátenými stromami. Úmrtia hlásili zo štátov New Jersey, New York, Maryland, Severná Karolína, Západná Virgínia, Pensylvánia a Connecticut. Najmenej jednu ženu zabil zásah elektrického prúdu a k ďalším obetiam došlo pri dopravných nehodách.

22:00 Počet obetí stúpa

Momentálne má búrka v USA potvrdených 40 obetí, mnoho z nich zavalili stromy. 

18:06 Sandy má minimálne 33 obetí

Superbúrka Sandy, ktorá zasiahla východné pobrežie USA, si doteraz vyžiadala minimálne 33 ľudských životov. Bez elektriny zostalo najmenej 8,1 milióna domácností a firiem.     

17:24 Desať obetí v New Yorku

Počas búrky priamo v New Yorku zomrelo najmenej desať ľudí, vzniklo 23 požiarov a zrútilo sa 80 budov. Podľa slov starostu však každý, kto si pomoc privolal, ju aj dostal.

16:49 Metro neotvoria

Newyorské metro ostane zatvorené ešte niekoľko dní. Školy ostanú zatvorené najmenej do stredy. Prvé spoje by podľa starostu Bloomberga mohli byť spojazdnené ešte dnes.

16:15 Najhoršia búrka v histórii

Starosta New Yorku Michael Bloomberg na tlačovej konferencii povedal, že to bola "zničujúca búrka. Možno najhoršia, akú sme kedy zažili."

15:46 Pozrite sa, kde sa hurikán Sandy aktuálne nachádza


 

15:15 Washington ostáva ochromený

V dôsledku hurikánu Sandy je naďalej ochromený život aj v hlavnom meste USA, Washingtone. Metro, autobusy a ďalšia verejná doprava bola dnes stále mimo prevádzky. Zásahové tímy musia najskôr zistiť rozsah škôd, uviedol dopravný úrad.     

Federálne úrady, mestská správa, ako aj väčšina škôl ostali dnes ďalší deň zatvorené.     

Podľa prvých zistení sú škody v oblasti hlavného mesta pomerne malé s porovnaní s New Yorkom, ležiacim 350 kilometrov severovýchodne. Meteorológovia predpovedajú pre Washington a okolie postupne slabnúce nárazy vetra a ojedinelé sneženie.

15:00 Sandy za sebou zanechala spúšť

Pozrite si aktuálne zábery zo zaplaveného New Yorku očami fotoobjektívu.

14:15 Vplyv na ekonomiku

Podľa banky Nomura ovplyňujú životné pohromy ekonomiku cez niekoľko kanálov. Najvýraznejší efekt robia zatvorené firmy, zamestnanci nemôžu produkovať a vláda musí zabezpečovať núdzové fungovanie v oblasti. Deštrukcia majetku však podľa banky nemá vplyv na HDP.

12:35 Sandy je v Kanade

Živel už zasiahol aj Kanadu. Podľa miestnej polície má víchor v Toronte na svedomí jeden ľudský život, keď chodkyňa zabila padajúca ceduľa. Viac ako 68 000 domácností v provinciách Ontario a Québec sa ocitlo bez prúdu. Škody na americkej ekonomike budú podľa expertov ďalekosiahle, vplyv živlu už dnes pociťuje hlavne energetika a doprava.

12:30 Zrušili 14-tisíc letov

Podľa britského denníka The Times museli zrušiť už 14-tisíc letov. K doterajším 13 500 pripočítal denník ďalších 500, ktoré boli pôvodne iba preložené na zajtrajšok. Potrvá dni, pokiaľ sa cestujúci dostanú do svojich destinácií, dodáva The Times.

12:10 V New Jersey sa pretrhla hrádza

Po prechode hurikánu Sandy sa dnes v severnej časti amerického štátu New Jersey pretrhla hrádza, v dôsledku čoho voda zaplavila tri mestá. Informovala o tom miestna predstaviteľka agentúru Reuters.     

Mestá Moonachie, Little Ferry a Carlstadt, ležiace na severozápade metropolitnej oblasti New Yorku, sa ocitli pod vodou siahajúcou do výšky 1,2 až 1,5 metra.     

"Sme v záchrannom režime," povedala zástupkyňa okresu Bergen Jeanne Barattová s tým, že príval vody mestá "zdevastoval". Dosiaľ sa neobjavili správy o obetiach na životoch.

11:41 Pozrite si kuriozity, ktoré zachytili americkí spravodajcovia

Americkí novinári sa snažia dostať k búrke čo najbližšie, nie vždy je to však dobrý nápad.

https://www.youtube.com/embed/bUX0yliXOR8

 

11:05 Požiar zničil v New Yorku desiatky domov

Desiatky domov zničil veľký požiar, ktorý vypukol v okrajovej štvrti New Yorku. Požiar zachvátil štvrť Breezy Point, ležiacu na polostrove na južnom okraji mestského obvodu Queens. Veľkú časť štvrte zaplavila voda pri rekordnom zdvihnutí hladiny mora spôsobenom hurikánom, čo spolu so silným vetrom sťažovalo hasičom prácu.

 Obete dosiaľ nehlásili a príčina požiaru je predmetom vyšetrovania. Podľa oznámenia newyorského hasičského zboru (FDNY) na Twitteri oheň zničil najmenej 50 domov, pričom do skorého rána miestneho času stále nebol pod kontrolou.


Požiar v newyorskej štvrti Queens. Snímka: TASR/AP

10:26 Pozrite sa na rozbúrenú rieku Hudson


 

10:24 Podrobná mapa evakuačných zón

Denník The New York Times zverejnil podrobnú mapu evakuačných zón. Kliknite sem.

10:12 Sandy vyčíňa aj v hlavnom meste hazardu

V hlavnom meste hazardu na východnom pobreží USA, v Atlantic City, stíchli v pondelok hracie automaty, pretože mesto zasiahol hurikán Sandy. Priniesol záplavovú vodu, ktorá sa valila ulicami a strhla aj časť slávnej drevenej promenády, opisuje agentúra DPA.

Všetky cesty vedúce do mesta boli uzatvorené a do Atlantic City nemohol nikto vojsť ani z neho odísť. Starosta Lorenzo Langford vyhlásil dnes ráno zákaz vychádzania.  "Sandy je v Atlantic City poriadne zúrivá. Asi prehrala nejakú stávku," povedal šéf mestského krízového manažmentu Thomas Foley. "Naše heslo vyzýva 'Roztočte to', tak to roztočila," dodal. Pod vodou je aj polovica mesta Hoboken v štáte New Jersey, uviedol starosta pre americkú spravodajskú stanicu CNN.

New Jersey. Snímka: Reuters

10:10 Wall Street ostáva evakuovaná. Firmy hlásia straty

Rozhodnutie neotvoriť burzu po NYSE nakoniec prijali aj ďalšie burzy ako Nasdaq, OMX a CME Group Inc, no predstavitelia bánk už teraz musia priznať, že každý deň, keď sa neobchoduje, stojí americkú ekonomiku desiatky miliónov dolárov.

10:02 Pri búrke zahynulo najmenej 16 ľudí

Najmenej 16 obetí na životoch si podľa posledných údajov vyžiadala "superbúrka" Sandy. Väčšina obetí, vrátane troch detí, zahynula pod vyvrátenými stromami, informovali miestne médiá.

Úmrtia hlásili zo štátov New Jersey, New York, Maryland, Severná Karolína, Západná Virgínia, Pensylvánia a Connecticut. Najmenej jednu ženu zabil zásah elektrického prúdu a k ďalším obetiam došlo pri dopravných nehodách. Polícia v kanadskom Toronte informovala o smrti jednej ženy pri páde značky na ulici.


Zaplavená ulica v blízkosti elektrárne Consolidated Edison v New Yorku.

09:45 Sandy môže stáť USA sto miliárd dolárov

Experti cez noc navýšili odhady škôd, ktoré po Sandy zostanú. V pondelok hovorili o 10 až 40 miliardách dolárov, teraz už niektorí priznávajú, že by sa náklady mohli vyšplhať až na 100 miliárd, informuje americká televízia CNBC.  Čítajte viac...

08:58 Zachránená žena z lode zahynula

Žena, ktorú zachránili z Atlantického oceánu pri pobreží USA po tom, ako skočila z potápajúcej sa lode Bounty do vôd rozbúrených hurikánom Sandy, zomrela. Claudene Christianová (42) nereagovala, keď ju v pondelok večer vytiahli z oceánu, a neskôr ju v nemocnici vyhlásili za mŕtvu. Z lode Bounty zachránili ďalších 14 členov posádky.

08:35 Burza sa neotvorí ani dnes

Burza v New Yorku ani dnes nezačne prevádzku. je to prvýkrát od roku 1888 sa tak trh s akciami kvôli búrke dva dni za sebou neotvorí. 

07:55 Pohroma pre metro v New Yorku

"Newyorské metro ešte nikdy vo svojej 108-ročnej histórii nezažilo takúto katastrofu," píše sa vo vyhlásení dopravného podniku mesta New York. Pod vodou ostalo sedem tunelov pod riekou East River. Následky vyčíňania superbúrky Sandy bude metro odstraňovať niekoľko dní.

06:57 Sandy sa presúva nad Kanadu

Stred búrky Sandy je zhruba v okolí mesta Lancaster v Pensylvánii. Ďalej by mala smerovať na Kanadu, kde už sa na ňu pripravujú. 

06:43 V New Yorku opadá voda

Prvé zasiahnuté oblasti už majú najhoršie zrejme za sebou. V New Yorku už začala opadať voda, vyhlásil starosta.

06:30 Trinásť obetí

Spojené štáty hlásia trinásť mŕtvych. Búrka Sandy zabíjala podľa televízie Fox News v New Yorku, New Jersey, Západnej Virgínii, Pensylvánii av Conncticute. Predchádzajúce správy hovorili aj o štáte Maryland. Niektoré obete zabili padajúce stromy alebo konáre. Jedna žena zomrela aj v kanadskom Toronte.

06:14 Burza chce obnoviť obchodovanie

Newyorská burza sa pripravuje na zavedenie nového pohotovostného plánu, aby pomohla obnoviť zastavené americké obchodovanie. Dodala, že je parket nie je poškodený megabúrkou Sandy.

06:06 Miliardové škody

Škody sa odhadujú na desať až dvadsať miliárd dolárov (približne 7,7-15 miliárd eur), napísala AP. V prípade správnosti predpokladu by sa Sandy stala jednou z najnákladnejších prírodných katastrof.

06:01 Milióny ľudí bez prúdu

Búrka spôsobila výpadok viac než 5,5 miliónom ľudí. Na snímke je zaplavená dodávka v blízkosti newyorskej elektrárne ConEd.

05:17 Odstavenie reaktora

Jadrový reaktor spoločnosti Constellation Nuclear Group bol podľa rozhodnutia regulátora odstavený pre výpadok prúdu. Nie je jasné, či ho zapríčinila samotná búrka.

05:07 Tisíce letov sú zrušené

Zrušených bolo 13 tisíc severoamerických letov. V utorok zrejme zrušia viac než 3400 letov.

05:04 Problémy v nemocnici

Univerzitnej nemocnici v New Yorku zlyhal agregát a 200 pacientov v kritických stavoch sa muselo rozviezť do iných nemocníc.

05:01 Pohotovosť v elektrárni

Americká energetická spoločnosť Excelon Corp vyhlásila pohotovosť v jadrovej elektrárni Oyster Creek. Upozornenie je druhé najnižšie zo štvorstupňovej klasifikácie.

04:58 Ázijské akcie mierne rástli

Ázijské akcie vzrástli len mierne, pohyby na trhu obmedzila búrka v USA. Dolár držal zisky voči jenu pred očakávaným uvoľnením politiky zo strany Bank of Japan.

04:50 Pozrite sa, kde sa nachádza búrka


 

04:48 Štyri milióny bez prúdu

Podľa newyorského guvernéra Andrewa Cuoma je v meste bez prúdu 1,5 milióna domácností. Celkovo je bez prúdu štyri milióny domácností.

04:46 Štyri metre

V najjužnejšej časti štvrti Manhattan dosiahla voda rekordnú hladinu štyroch metrov. Informovala o tom Česká televízia. Súčasná výška hladiny prekonala rekord z roku 1960.

04:45 Najmenej 11 obetí

Búrka Sandy si podľa televízie CNN vyžiadala najmenej jedenásť obetí.

04:44 Silné záplavy

Z Coney Island hlásia silné záplavy. Pracovníci ambulancie sa snažia dostať do nemocnice.

04:43 Burza nie je zaplavená

Napriek predpovediam sa do budovy burzy NYSE voda nedostala.

04:42 Uväznení zamestnanci

Podľa agentúry Reuters sú 19-ti zamestnanci uväznení v závode, z ktorého sa ozvala explózia.

04:39 Najhoršie za nami?

Starosta Bloomberg odporúča každému, aby zostal na mieste, najhoršia časť búrky sa zdá, že je na konci.

04:34 Voda je už aj v metre

Metro bolo v New Yorku dnes zavreté a pravdepodobne bude aj zajtra. Dlhodobé následky budú však zrejme vážne, keďže sa voda dostala aj tam.

Zdroj: Business Insider

04:20 Cena ropy ide nadol

Ropa Brent mierne klesla na 109 dolárov za barel po tom, čo investori sledovali vplyv hurikánu Sandy. Prívod paliva na východné pobrežie takmer uviazol na mŕtvom bode a búrka si vynútila zavretie dvoch tretín rafinérií z regiónu, ich najväčšie potrubia a väčšinu veľkých prístavov.

Vývoj ceny ropy Brent

 

03:50 Ženu zabila značka

Ženu zasiahla a zabila padajúca značka na ulici v najväčšom kanadskom meste Toronto v dôsledku silného vetra, ktorý sprevádza približujúcu sa hybridnú búrku Sandy. Tá v noci nadnes zasiahla severovýchodné americké pobrežie.
V čase nešťastia vietor dosahoval rýchlosť 65 kilometrov za hodinu, uviedol hovorca miestnej polície.

03:01 Zrušená doprava

Viac ako desať miliónov verejnej dopravy je teraz bez obsluhy.

02:57 Romney na javisku

Prezidentský kandidát Mitt Romney sa chystal vystúpiť na javisku v OHiu, keď sa náhle rozhodol posunúť tón svojej kampane v dôsledku potenciálneho smrteľného dopadu hurikánu.

02:53 Výbuch v elektrárni

Z elektrárne Con Ed na 14.ulici na Manhattane sa ozval masívny výbuch. Podľa informácií agentúry Reuters tam bolo v čase explózie 19 zamestnancov. Dolný Manhattan je zaliaty vodou.

https://www.youtube.com/embed/ZAqYZ433TeQ

 

02:51 Cieľová oblasť

Cieľová oblasť Sandy zahŕňa metropoly ako New York, Washington, Baltimore či Philadelphiu.

02:47 "Neuveriteľné"

"Bol som tu asi 16 rokov a je to šokujúce, čo som videl teraz. Je to neuveriteľné," povedal majiteľ krčmy Tun Tavern v Atlantic City, ktorý nechal svoj podnik otvorený, keď sa Sandy blížila k pobrežiu Jersey. "Myslím, že sú to autá, ktoré sú plne pod vodou aj na miestach, pri ktorých by som nikdy neveril, že sa môže dostať voda."

02:43 Spadnutý strom

Jednu z doposiaľ piatich obetí usmrtil strom, ktorý spadol na dom muža v New Yorku v štvrti Queens, povedal Frank Dwyer, hovorca Hasičského záchranného zboru.

02:33 Krátkodobé ekonomické následky

Následky megabúrky budú pre ekonomiku podľa odhadov krátkodobé. Ekonómovia tvrdia, že vplyv zatvorených podnikov bude kompenzovať úsilie o obnovu a poukazujú na katatrofické následky hurikánu Katria, ktorá spustošila New Orleans, ale trvalo nepoškodila národné hospodárstvo.

02:30 Austrálske akcie klesajú

Austrálske akcie klesli mierne o 0,3 percenta, keď investori kupovali defenzívne odvetvia, na trhu chýval smer po tom, čo bola zatvorená Wall Street.

02:28 Atlantic City pod vodou

Celá severná strana Atlantic City je úplne pod vodou. Búrka poškodila časť legendárnej promenády v Atlantic City. Hrozia ďalšie záplavy, fujavice a masívne výpadky elektriny.

02:23 "Zostaňte doma"

Starosta New Yorku Michael Bloomberg varoval ľudí pred nebezpečenstvom, aby radšej zostali vnútri a nevychádzali von.

02:08 Bez elektriny

Podľa CNN je bez elektriny 2,8 milióna ľudí.

02:08 Obete

V štáte New York je hlásených päť mŕtvych.

02:07 Úrady uzatvorili letisko LaGuardia.

02:05 Hybridná búrka

Podľa národného hurikánového strediska sa teda Sandy mení na hybridnú búrku. Hybridná "superbúrka" vzniká spojením arktického prúdenia vzduchu s tropickou búrkou. Je slabšia a viac roztýlená ako hurikán. Jej veterná sila však podľa meteorológov môže zasiahnuť viac ľudí a napáchať väčšie škody.

 Sandy zoslabla v dôsledku studeného frontu, ktorý spôsobil sneženie v Západnej Virgínii, uviedol pre agentúru AP riaditeľ NHC Rick Knabb.

01:06 Sandy udrela na pobrežie

Sandy, jedna z najväčších búrok, udrela na Spojené štáty s prudkými vetrami a dažďom do okolia Atlantic City, New Jersey. Silný vietor dosahuje desiatky míľ, vo vnútrozemí sa predpovedá sneh. Rýchlosť vetra na pevnine dosahovala 129 kilometrov za hodinu, čím prekročila hranicu intenzity hurikánu, uviedla agentúra Reuters. Zníženie kategórie na superbúrku je čisto technické - NHC k nemu pristúpilo na základe zmeny tvaru a vnútornej teploty živlu.

00:52 Manhattan v tme

Newyorská energetická spoločnosť Consolidated Edison Inc. povedala, že vypne časť dolného Manhattanu, aby chránila firemné zariadenia a zákazníkov a umožní rýchlejšiu opravu po hurikáne.

00:49 K New Jersey

Masívna búrka je na pokraji južného pobrežia New Jersey.

00:31 Neveriaci Američania

Niektorí Američania nerešpektovali výstrahy. V Brooklyne aj Manhattane sa niekoľko obchodníkov neobťažovalo upevniť a zabezpečiť svoje obchody. Boli viditeľné iba jemne prelepené okná. Mnoho Newyorčanov, ktorí sledovali minuloročný hurikán Irene bez veľkého vplyvu na mesto, predpovediam meteorológov príliš neverili.

00:25 Obama vs. Romney

Barack Obama pozastavil kampaň a vrátil sa do Washingtonu, aby dohliadal na situáciu okolo hurikánu. Jeho rival Mitt Romney obmedzil politické akcie, aby ukázal, že rešpektuje potenciálne obete búrky.

00:22 Post-tropický cyklón

Očakáva sa, že Sandy udrie na breh o ôsmej hodine miestneho času. Hurikán bol zameraný asi 20 míľ južne od Atlantic City v New Jersey. Podľa informácií Národného centra pre hurikány je Sandy post-tropickým cyklónom, čo znamená, že má stále silu hurikánu, ale stratila vlastnosti na tropickú búrku.

00:10 Bez elektriny je 1,5 milióna ľudí

00:08 Hurikán prichádza na východné pobrežie

Sandy smeruje k pobrežiu s rýchlosťou vetra 90 míľ za hodinu. Očakáva sa, že do New Jersey dorazí o šiestej hodine večer miestneho času, čo je skôr, než sa pôvodne odhadovalo.

00:05 Našla sa nezvestná osoba z potopenej lode

Pobrežná stráž našla jedného z dvoch nezvestných členov posádky svetoznámej lode Bounty, ktorú v pondelok potopil hurikán Sandy pri pobreží amerického štátu Severná Karolína, informovala v noci nadnes agentúra AP.

Nájdenú 42-ročnú Claudene Christian prevážajú do nemocnice, uviedol bezprostredne predstaviteľ pobrežnej stráže Mike Patterson. Pátranie po kapitánovi Bounty pokračuje.

00:03 Hurikán Sandy


 

00:02 Trojmetrová vlna

Najhorší scenár počíta s tým, že viac než trojmetrová vlna zaleje územie s 20 miliónmi obyvateľov. Výšku vĺn negatívne ovplyvňuje aj skutočnosť, že Mesiac je v splne a je vyšší príliv.

00:01 Milióny ľudí v ohrození

Najsilnejší hurikán sprevádza silný vietor a záplavy. Podľa úradov je ohrozených päťdesiat miliónov ľudí. Rozbúrená voda zaplavila časť Brooklynu aj koniec newyorskej Wall Street. V noci môže zaliať tiež letisko LaGuardia. Guvernér štátu New York varoval obyvateľov, aby nevychádzali na ulice.

00:00 Sledujte spravodajstvo online

https://www.youtube.com/embed/yXMU2qwCVag

Live stream videos at Ustream

 

https://www.youtube.com/embed/surnSwajScc

 

23:00 Obama: Mali sme čas na prípravu

Obama pred novinármi povedal, že stred búrky zasiahne pevninu vo večrných hodinách miestneho času. Dodal, že hurikán zrejme bude pevninou postupovať veľmi pomaly a zasiahne veľké územie. Americké úrady však mali dostatok času pripraviť sa naň. Ľudia by mali vypočuť pokyny k evakuácii.

22:00 V New Yorku sa čiastočne zrútil obrovský žeriav

Predstavitelia New Yorku nariadili, aby ľudia opustili vyššie poschodia budov v blízkosti výškového stavebného žeriava, ktorý sa čiastočne zrútil. Obrovský žeriav by podľa záchranárov mohol spadnúť úplne na zem.

Horné rameno žeriava sa uvoľnilo a knísalo sa vo vzduchu priamo nad 57. ulicou pri Central Parku. Došlo k tomu v čase, keď sa do oblasti blížil hurikán Sandy. Úrady nehlásili žiadnych zranených, ale ulice z preventívnych dôvodov vyprázdnili.

"Z dôvodu havárie žeriava na 57. ulici vo štvrti Manhattan sa všetkým obyvateľom budov západnej 57. ulice medzi 6. a 7. Avenue nariaďuje okamžitý presun do nižších podlaží budov a spojenie sa s predstaviteľmi zodpovednými za bezpečnosť v budovách," píše sa v oznámení radnice.

21:50 Nezvestní Francúzi sa prihlásili

Šiesti občania Francúzska, po ktorých pátrala polícia s podozrením, že sa stratili v rozbúrenom mori počas plavby medzi karibskými ostrovmi Martinik a Dominika, sa prihlásili na polícii s tým, že sú v poriadku. Informovala o tom agentúra AP.

01 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V teréne je výhodnejší automat 02 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Barmanské šumivé receptúry 03 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pomoc, zbavte ma mojich vecí! 04 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tradične japonská dokonalosť 05 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keltský park na Havránku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:54