StoryEditor

Joschka Fischer: Zhoda na rezolúcii OSN možná

V ktorom ohľade je ešte nutné prepracovať návrh rezolúcie OSN o Iraku?
- Návrh vytvára dobrý základ, o ktorom je teraz možné kvalifikovane diskutovať. Myslím si, že zhoda je možná. Pôjde predovšetkým o konkrétne definície a vymedzenie pojmov. Viac budeme vedieť po tom, čo príslušnú správu predloží osobitný vyslanec OSN v Iraku Lachtar Brahímí. Dôležitým hľadiskom je tiež kontrola prírodných zdrojov. Súčasne - pokiaľ ide o dlhodobé rozhodnutia - treba vziať do úvahy, že prechodná vláda ešte nie je plne demokraticky legitimizovaná. Takou sa stane až po voľbách. Tento bod rezolúcie treba spresniť.

Čo si myslíte o ustanovení, že pracovníkov OSN ochráni osobitná jednotka?
- Je jasné, že pracovníci OSN musia mať zaručenú bezpečnosť. Kto ju však skutočne zaručí, o tom treba ešte detailne diskutovať. Aby sme však predišli špekuláciám, Nemecko do Iraku vojenské oddiely nevyšle, to platí.

Potom by túto úlohu mohli prevziať jednotky NATO...
- Nepovažujem to za dobrú myšlienku, pretože aj na NATO by sa potom dalo nazerať ako na súčasť okupačnej moci. V záujme NATO a akcieschopnosti tejto organizácie v budúcnosti by sme sa mali takého niečoho zdržať. Zhodu však nebudeme blokovať.

Aká iná alternatíva prichádza ešte do úvahy - susedné arabské štáty?
- Alebo tá koalícia, ktorá už v súčasnosti v Iraku je, dnes ešte ako okupačná moc. A čo sa týka susedov, celkom iste ich treba zapojiť, nielen kvôli posilneniu legitimity novej vlády, ale aj stabilizácii situácie. Veď nie je v záujme ani jedného suseda, aby sa Irak rozpadol. Neverím však v dlhodobú prítomnosť vojenských jednotiek v Iraku.

Je vôbec rozumné trvať na blízkovýchodnej demokratizačnej iniciatíve po všetkých tých obvineniach amerických vojakov z mučenia Iračanov?
- Od vývoja v tejto oblasti sveta bude v ďalších desaťročiach závisieť bezpečnosť aj hospodárska stabilita Európy. Celá táto oblasť stojí pred veľkou transformačnou úlohou, ale musí nájsť vlastnú cestu k moderne. Boj proti medzinárodnému teroru je preto len z jednej sedminy otázkou nasadenia polície, armády, tajných služieb - ale až zo šiestich sedmín otázkou transformačných úloh. To si vyžaduje partnerský dialóg. Takýto pokus stroskotá, ak podnet naň príde zvonku a ak ho ľudia budú pociťovať ako neokolonialistický. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:40