StoryEditor

Bin Ládina nezmerali, nemali meter

10.05.2011, 00:00

„Práve sme obetovali helikoptéru za 60 miliónov dolárov a nemôžeme si dovoliť zvinovací meter?“ S takýmto hnevom reagoval americký prezident Barack Obama podľa denníka Washington Post, keď špeciálne komando SEAL len s ťažkosťami identifikovalo najhľadanejšieho teroristu sveta Usámu bin Ládina (na snímke) po jeho zabití.

Aby sa špeciálne jednotky ubezpečili, že ide skutočne o vodcu Al-Kajdy, museli zmerať jeho mŕtve telo na zemi. Keďže vojaci nemali so sebou žiaden meter, jeden z nich si musel k bin Ládinovi ľahnúť a porovnať si s ním výšku. Až potom sa potvrdilo, že telo skutočne meria asi 192 centimetrov a patrí teroristovi. Práve výška, rozpoznanie tváre a DNA boli totiž kľúčovými identifikačnými znakmi, ktoré mali potvrdiť totožnosť bin Ládina.

Tajomstvo do smrti
Hoci Biely dom pred týždňom priebeh akcie podrobne opísal, nové zaujímavosti vychádzajú stále na verejnosť. „Príslušníci jednotky pritom museli sľúbiť, že o misii do konca života nepovedia nikomu nič,“ povedal pre HN americký analytik David A. Andelman.

Denník zverejnil aj rozhovor bin Ládinovho kuriéra s jeho známym, ktorý nahrali americké tajné služby. „Kde si? Čo máš nové,“ pýtal sa ho. Pakistansky kuriér, vďaka ktorému Američania našli bin Ládinov úkryt, mu len odpovedal, že s ľuďmi, s ktorými bol už predtým. „Nech ťa sprevádza Boh,“ dodal jeho známy. Pre Obamu tento rozhovor znamenal definitívne objavenie skrýše bin Ládina a „áno“ na začatie útoku.

Krytie od Pakistanu
Obama po týždni od akcie vyzval Pakistan, aby vyšetril podpornú sieť, ktorá evidentne kryla bin Ládina. „Nevieme, či medzi nimi aj boli aj ľudia z pakistanskej vlády, alebo len mimo nej,“ povedal Obama v rozhovore pre televíziu CBS. A nie je sám, pretože reportéri, ktorí na mieste útoku boli, tvrdia, že je nepravdepodobné, aby si vláda nápadne veľký dom na dohľad od vojenskej akadémie a kasární nevšimla. A napriek tomu tam najhľadanejší terorista sveta s manželkami a deťmi nerušene žil šesť rokov. Okrem toho by mal Pakistan USA umožniť aj vypočutie jeho troch manželiek. „Al-Kajdá spolupracovala s pakistanskými úradmi. Pre mňa je to najšokujúcejšia informácia celej misie,“ dodal Andelman.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:44