StoryEditor

Sterilizácia aj v Maďarsku

22.05.2003, 00:00

Po Slovensku prepukol aj v Maďarsku škandál s údajnou nelegálnou sterilizáciou rómskych žien. Európske centrum pre rómske práva (ERRC) oznámilo, že v Maďarsku odhalilo deväť prípadov násilnej sterilizácie rómskych žien.
Rómsky aktivista János Bársony v denníku Magyar Hírlap priznáva, že Rómovia často nerozumejú odborným výrazom lekárov. "Tak sa mohlo stať, že jednu ženu po štvrtom pôrode sterilizovali bez toho, že by rozumela, o čo ide. Keď žena zistila, že už nebude mať deti, nemocnicu zažalovala. Súd však jej podanie odmietol," hovorí Bársony. ERRC a Medzinárodný helsinský výbor tiež poukazujú na to, že rómske ženy často súhlasia so sterilizáciou bez toho, aby vedeli, čo zákrok spôsobí. O prípadoch údajnej nelegálnej sterilizácie rómskych žien v Maďarsku informovala už v roku 1999 správa Svetovej banky.
Denník Magyar Hírlap sa vo svojom článku odvoláva aj na rómskych novinárov, ktorí informovali o segregácii rómskych pacientov v maďarských nemocniciach. Informuje o prípade, keď do nemocničnej izby v meste Eger bola tajne umiestnená kamera a z jej záberov je zrejmé, že tu dochádza o rozdeľovaniu pacientov na rómskych a nerómskych. Podobný prípad zaznamenali aj v meste Salgótarján. Na záberoch skrytej kamery je vidieť, ako personál ubezpečuje bieleho pacienta, že ho nedajú medzi cigánov.
Opačný prípad diskriminácie zažila na vlastnej koži Rómka, ktorá pracovala na detskom oddelení jednej z menších nemocníc ako sestrička. Rodičia prejavovali zjavnú nevôľu, keď ona podávala deťom injekcie. Vedenie nemocnice sestričku spočiatku bránilo, ale nakoniec bola prepustená. Dnes žije v Kanade.
"Prehlbujúcu sa krízu v maďarskom zdravotníctve pociťujú predovšetkým Rómovia na vlastnej koži. Rómski pacienti sú v nemocniciach často zanedbávaní, personál s nimi zachádza hrubo a bezohľadne. Rómovia v Maďarsku žijú priemerne o desať rokov kratšie, čo je tiež dôsledkom kritického stavu zdravotníckeho zabezpečenia," cituje denník predstaviteľov rómskych organizácií. Denník na záver pripomína prípad údajných nelegálnych sterilizácií rómskych žien na Slovensku. "Komisia slovenského ministerstva zdravotníctva však takéto prípady neodhalila," dodáva Magyar Hírlap.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:21