TASR/Peter Byrne
StoryEditor

Delta mení hru, môže zničiť leto. Svet čaká na ďalšiu vlnu covidovej pandémie

08.07.2021, 16:17
Autor:
elieliČTKČTK
Niektoré európske štáty už kvôli šíreniu nákazy pristúpili k sprísneniu protiepidemických opatrení, iné ich naopak uvoľňujú.

Malo to byť leto, kedy sa situácia po pandémii konečne vráti do normálu, namiesto toho svet stále viac znepokojuje koronavírusová mutácia delta.

Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred rozsiahlym a predčasným rušením proticovidových opatrení a niektoré štáty už pravidlá opäť sprísňujú. Zároveň sú aj také, ktoré aj napriek narastajúcemu počtu nakazených naopak obmedzenia rušia.

"Domnienka, že je možný úplný návrat k normálu, je nebezpečná pre Európu i pre ďalšie regióny," varoval krízový manažér WHO Mike Ryan. Upozorňuje, že by vlády nemali unáhlene dávať stávkovať s pokrokom v boji proti pandémii.

"Keď sa otvoria, prenosov pribudne," varoval Ryan. Varoval tiež, že ešte nie sú všetci ľudia zaočkovaní a navyše nie je jasné, nakoľko vakcíny chránia proti šíreniu infekcie.

"V pretekoch s očkovacími látkami majú teraz náskok vírusové varianty," hovorí aj šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vlády vyzývajú ľudí, aby sa nechali zaočkovať

Napríklad vo Francúzsku teraz tvoria mutácie delta už zhruba 40 percent nových prípadov. "To nám môže zničiť leto, ak bude pripustený vznik štvrtej vlny nákazy," povedal hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal.

Attal povedal, že najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť opätovnému zavádzaniu tvrdých obmedzení pohybu, je rázne pokročiť vo vakcinácii. V Paríži sa tempo nákazy počas uplynulého týždňa takmer zdvojnásobilo.

Situácia sa horší aj v Nemecku. Reprodukčné číslo, ktoré je rozhodujúce pre rýchlosť šírenia nákazy, tam teraz predstavuje 1,09. Ukazovateľ sa týždne držal pod hodnotou 1,0, ale v poslednej dobe stabilne rastie.

Sprísňujú v Grécku aj v Španielsku

Niektoré európske štáty už kvôli šíreniu nákazy pristúpili k sprísneniu protiepidemických opatrení. V Grécku ho ľudia pocítia v reštauráciách, baroch a na diskotékach.

Tieto zariadenia budú môcť obsluhovať len zákazníkov usadených pri stole. Úrady tiež vyzvali prevádzkovateľov, aby dodržiavali predpísané obmedzenia kapacity podnikov. V prípade porušenia prevádzkovateľom hrozí pokuta alebo pozastavenie činnosti.

"Od 28. júna sledujeme prudký a veľmi rýchly vzostup prípadov nákazy," uviedol šéf gréckej civilnej ochrany Nikos Chardalias. Podľa neho sa nákaza šíri prevažne medzi mladšími ľuďmi a zhruba jedna tretina nových prípadov infekcie pripadá na vonkajšie zhromaždenia.

Od pondelka platí pre dospelých, ktorí cestujú na grécke ostrovy, povinnosť preukázať svoju bezinfekčnosť.

Aj v Katalánsku úrady rozhodli od konca tohto týždňa znova sprísniť niektoré reštrikcie. Nočné kluby budú musieť úplne zatvoriť, pre účasť na vonkajších masových akciách bude potrebný negatívny test. Počet návštevníkov úrady obmedzili na maximálne 500 ľudí.

"Epidemiologická situácia v Katalánsku je výnimočne komplikovaná," ​​povedala vládna hovorkyňa Patrícia Plajaovásová s tým, že "počet nových prípadov rastie exponenciálnym tempom, oveľa rýchlejším, než môžeme tolerovať". Vyzvala tiež obyvateľov, aby zvážili nosenie rúšok na verejnosti.

Vírus sa šíri hlavne medzi mladými

Hlavný epidemiológ Fernando Simon v pondelok vyhlásil, že "čísla nie sú vôbec dobré", pretože medzi mladými je asi trikrát viac nových prípadov, ako u zvyšných vrstiev obyvateľstva.

Pred štvrtou vlnou varuje tiež portugalský premiér António Costa. U 89,1 percenta všetkých novo nakazených bola podľa miestnych zdravotníckych úradov nájdený variant delta.

Počet prípadov v Portugalsku rastie od polovice mája, keď krajina otvorila svoje hranice návštevníkom z Európskej únie a z Británie. Počty nových infekcií sú teraz na porovnateľnej úrovni ako vo februári, kedy v krajine panovala plošná uzávera. Teraz sú však otvorené obchody, reštaurácie i bary a s príchodom leta a sezóny dovoleniek sú plné aj miestne pláže.

"Nesmieme sa nechať rozptýliť a nesmieme poľaviť," povedal Costa. V 45 mestách vrátane Lisabonu a Porta platí nočný zákaz vychádzania, na niektorých miestach musia mať reštaurácie a niektoré obchody cez víkendy obmedzené otváracie hodiny.


V HNtelevízii si pozrite rozhovor s biochemikom Pavlom Čekanom o tom, kedy príde tretia vlna a ako sa na ňu pripraviť.

​​V Poľsku sa chystajú na jesenné zhoršenie

"Väčšina predpovedí sa zhoduje, musíme to preto brať ako ten najpravdepodobnejší scenár," uviedol poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

"Upravujeme infraštruktúru, aby bola pripravená na možnú štvrtú vlnu," dodal premiér, ktorého kabinet si od odborníkov vypočul možné scenáre ďalšieho vývoja epidémie covidu-19 - vrátane tých najčernejších.

V Poľsku teraz pribúda okolo 100 nakazených denne. Na vrchole tretej vlny tento rok na jar počet nakazených prekročil aj hranicu 35-tisíc denne.

Austrálske Sydney prísne uzavreté

Prísne opatrenia začali už skôr zavádzať v Austrálii. Premiérka austrálskeho štátu Nový Južný Wales Gladys Berejiklianová vo štvrtok nariadila o týždeň predĺžiť prísnu uzáveru mesta Sydney. "Kmeň delta zmenil hru. Je nákazlivejší než akákoľvek iná forma vírusu, ktorú sme zatiaľ videli," povedala Berejiklianová.

Bolo by však "nerealistické predpokladať", že sa variant delta podarí vzhľadom na nízky počet zaočkovaných a porušovanie pravidiel udržať pod kontrolou, dodala.

Uzávery, rýchle dohľadávanie kontaktov a dodržiavanie rozstupov pomohli Austrálii potlačiť predchádzajúce ohniská nákazy a udržať počet nakazených relatívne nízko.

Ďalšia vlna v Južnej Kórei

Nová vlna nákazy trápi napríklad aj Južnú Kóreu. Tá v stredu zaznamenala viac ako 1200 prípadov nákazy. "Ide o najvyšší denný nárast od konca decembra," informoval premiér Kim Pu-Kjon. Dodal, že na ďalšie dni bude predĺžené nariadenie dodržiavať rozostupy. Vírus sa rýchlo šíri medzi nenaočkovanými ľuďmi.

Aj Spojené štáty hlásia zvýšenú rýchlosť šírenia nákazy, a to dokonca o 20 percent. Sedemdňový priemer denných prírastkov nových prípadov bol dnes na čísle 13 900. Delta už tvorí približne 52 percent prípadov nákazy v USA.

Napriek tomu, že sú očkovacie látky väčšinou dostupné všetkým, americká imunizačná kampaň zaznamenala po vrchole na začiatku apríla prudké spomalenie.

Británia aj napriek narastajúcim prípadom uvoľňuje

Britské úrady vo štvrtok oznámili vyše 32 500 novo potvrdených infekcií koronavírusu, čo je najviac od 23. januára.

Premiér Boris Johnson v pondelok aj napriek narastajúcemu počtu nakazených potvrdil, že sa od 19. júla v Anglicku zrušia zostávajúce koronavírusové obmedzenia. Obyvatelia sa tak napríklad budú môcť rozhodnúť, či budú na verejnosti nosiť rúška a dodržiavať rozostupy.

Sedemdňový priemer novo nakazených v Británii strmo stúpa od druhej polovice mája. Minister zdravotníctva Sajid Javid vyhlásil, že počty novo infikovaných môžu v lete dosiahnuť až 100-tisíc za deň.

01 - Modified: 2021-07-02 09:55:21 - Feat.: 0 - Title: Kedy udrie delta na Slovensku? Najhorší scenár hovorí, že už čoskoro 02 - Modified: 2021-07-02 10:53:26 - Feat.: 0 - Title: Infektológ Jarčuška pre HN: Teoreticky môžeme očakávať tlejúcu dlhotrvajúcu vlnu 03 - Modified: 2021-07-02 15:13:30 - Feat.: 0 - Title: V Británii bojujú s variantom delta. Počet nakazených vzrástol za mesiac takmer štvornásobne 04 - Modified: 2021-07-07 15:32:13 - Feat.: 0 - Title: Vírus prekročí aj zátarasy. Kritický bude september 05 - Modified: 2021-07-08 11:15:54 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensku potvrdili 14 prípadov delta variantu. Informácie o nakazených ťa prekvapia
01 - Modified: 2022-05-02 07:32:29 - Feat.: - Title: Nemocnice rušia reprofilizované lôžka. Mení sa aj vyplácanie covidových príplatkov 02 - Modified: 2022-04-25 10:10:57 - Feat.: - Title: Dokonca aj krátke vystavenie znečisteniu ovzdušia zvyšuje riziko covidu 03 - Modified: 2022-04-21 12:00:25 - Feat.: - Title: Zápal pľúc z covidu zvyšuje riziko demencie, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2022-04-21 09:26:10 - Feat.: - Title: Je bezpečné, aby sme teraz všetci zhodili respirátory? Virologička o tom, kto by ich mal ešte zvážiť 05 - Modified: 2022-04-20 13:02:53 - Feat.: - Title: Prelom v testovaní. Zakašlete na mobil, povie vám, či máte covid
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:23