StoryEditor

Dosť bolo zlodeja Putina, kričali Rusi

11.12.2011, 17:20
Rusko ochromil stotisícový protest. Ľuďom prekážalo falšovanie nedávnych parlamentných volieb.

Do ulíc ich vyhnal hnev nad aroganciou vlády Vladimira Putina a zmanipulovaním výsledkov parlamentných volieb spred týždňa. „Mnohí naši kamaráti boli priamymi svedkami falšovania volieb,“ tvrdí 27-ročný študent Andrej. Je jedným z desaťtisícov Moskovčanov, ktorí sa v sobotu popoludní vydali na Bolotné námestie, aby protestovali proti priebehu volieb. Demonštrácie sa konali aj v Petrohrade, Vladivostoku či ďalších mestách. Celkovo sa na nich zúčastnilo viac ako 100-tisíc ľudí. „Dosť bolo vlády zlodejov a klamárov. Rusko bez Putina,“ kričali ľudia zhromaždení neďaleko Kremľa.
Vo voľbách podľa oficiálnych výsledkov jasne zvíťazilo Putinovo Jednotné Rusko, čomu však opozícia neverí. „Moji známi majú dokonca dôkazy o falšovaní, nemôžem predsa pokojne sedieť doma,“ dodáva Andrej. Kamarát mu pritom uväzuje na rukáv bielu stužku, symbol súčasných protestných akcií v Rusku.

Podvodníci a zlodeji

Účasť prevýšila očakávania aj najväčších skeptikov, ktorí neverili údajom zo sociálnej siete Facebook. V piatok popoludní sa totiž prihlásilo 30-tisíc účastníkov. Ešte 4. decembra, keď sa konali voľby, začali na internete kolovať videá, fotografie a podrobné opisy falšovania volieb – od autobusov zbierajúcich gastarbeitrov, mladých študentov hlasujúcich pre Jednotné Rusko až po falošné lístky nachádzajúce sa na dne volebných urien.
Asi 75-ročný dôchodca Nikolaj Fiodorovič síce internet doma nemá, napriek tomu na Bolotné námestie prišiel. „Ja tú stranu podvodníkov a zlodejov už nemôžem ďalej znášať,“ vyhlásil rozhorčene Fiodorovič. Použil pritom slová, s ktorými prvýkrát prišiel známy protikorupčný bloger Alexej Navalný a ktoré sa rýchlo rozšírili po celom Rusku. Sám vraj vo volebnej miestnosti nestretol nikoho, kto by volil Jednotné Rusko. To napokon dostalo v ich volebnom okrsku okolo 40 percent.

Dôchodcova žena nechcela Nikolaja na sobotňajší protest pustiť z obáv, že by ho mohli zatknúť podobne ako tisíc demonštrantov protestujúcich proti masovému falšovaniu volieb v priebehu minulého týždňa. „Nakoniec som ju presvedčil, veď máme vnukov a tí budú v tejto krajine žiť ešte pár desiatok rokov,“ dodal.

Požiadavky opozície

Paleta ľudí z radov demonštrujúcich aj vystupujúcich počas demonštrácie nemohla byť pestrejšia. Nad hlavami účastníkov viali vlajky komunistickej strany, Spravodlivého Ruska, liberálneho Jabloka, opozičného hnutia Solidarita a Parnas a nakoniec aj nacionalistov. Na pódiu si predstavitelia spomínaných strán podávali mikrofón. Vystúpil tiež spisovateľ Boris Akunin, ktorý žiadal opätovné zavedenie volieb starostu Moskvy.
Líder Federácie motoristov Sergej Kanajev navrhoval, aby predsedovi ústrednej volebnej komisie Vladimirovi Čurovi „strčili do zadku všetky hlasy, ktoré voličom ukradol“. Anastasia Udaľcovová, žena ľavicového aktivistu Sergeja Udaľcova, ktorého v predvečer mítingu zadržali, poďakovala všetkým ľuďom za podporu. Bývalý ruský premiér Michail Kasianov vyzýval prítomných, aby v marcových voľbách nevolili Putina. Medzi ďalšími požiadavkami, ktoré zazneli z pódia, bolo okamžité prepustenie ľudí zadržaných pri protestoch, odvolanie šéfa volebnej komisie Čurova a nové voľby do parlamentu.

Napätie v Moskve

Nie všetkých davy vítali s nadšením. Na zástupcu komunistov Andreja Klyčkova pískali a vyzývali ho, aby sa vzdal svojho poslaneckého mandátu. Ľudia nevraživo vítali aj skupinu mladých nacionalistov, ktorí sa na akcii nečakane objavili. Na slová nacionalistu Konštantina Krylova vyzývajúceho na revolúciu hromadne bučali. „Nechceme žiadnu revolúciu, v Rusku pri nej vždy tiekla krv,“ hovorí Andrej, pracujúci ako kuriér. Ešte chvíľku predtým sa tiež snažil mladým nacionalistom prehovoriť do duše. Nikto nereagoval ani na zapálené dymovnice, ktorými sa nacionalisti podľa varovaní okolostojacich snažili vyvolať v dave chaos.

Najväčší víkendový protest v Moskve od začiatku 90. rokov zažil ešte jedno prekvapenie. Ním bolo korektné správanie sa policajných aj vojenských síl. Organizátori im za to poďakovali, a to aj napriek tomu, že došlo k potýčkam, po ktorých skončili za mrežami desiatky demonštrantov. Na protesty zdržanlivo reagoval aj Putin. „Každý občan má právo prejaviť svoj názor, pokiaľ to robí pokojne a dodržiava zákony,“ vyhlásil včera Putinov hovorca Dmitrij Peskov.
Ďalší protest sa má konať 24. decembra v prípade, že vláda nezačne pracovať na splnení požiadaviek opozície. O tom, že sa Moskva v ten deň nebude zrejme nudiť, už teraz niet pochýb. Ústredná volebná komisia totiž odmietla prepočítanie hlasov s odvolaním sa na už podpísané protokoly o výsledkoch volieb.

Naďa Straková, spolupracovníčka Hospodářských novin

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 13:52