StoryEditor

Stovky separatistov zaútočili na pohraničnú stráž. Civilistov používajú ako štíty

02.06.2014, 15:59
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Na separatistov vláda pri Luhansku použila aj letectvo. Obliehanie pohraničnej stráže však nezastavila.

Stovky proruských povstalcov nadránom napadli tábor ukrajinských pohraničníkov pri Luhansku na východe krajiny. Boje stále pokračujú, straty sú hlásené na oboch stranách. Vládne sily podľa agentúry Interfax nasadili v Luhansku i letectvo.

"Máme osem či deväť zranených. Útočníci majú päť mŕtvych a osem zranených," povedal agentúre Reuters hovorca pohraničnej stráže Ohľad Slobodin.

Živé štíty
Úradujúci prezident Oleksandr Turčynov v parlamente ohlásil, že pohraničníci sú prakticky obkľúčení povstalcami, ale chcú pokračovať v boji, "kým úplne neočistíme územie od ozbrojencov".

"Povstalci využívajú nielen mínomety, granátomety, guľomety a samopaly, ale aj obľúbenú ruskú taktiku: strieľajú na pohraničníkov z bytov a zo striech, pričom využívajú civilistov ako živý štít," uviedla v komuniké pohraničná stráž. "Pohraničníci sa hrdinsky bránia za zvukov ukrajinskej hymny, ktorá už od štvrtej hodiny rannej znie z reproduktorov," zdôraznila.

Nočný útok    
Podľa predchádzajúceho komuniké zhruba stovka ozbrojencov prišla k veleniu luhanského pohraničného oddielu asi polhodinu po polnoci. Prvý útok začal okolo štvrtej hodiny, pohraničníci ho však odrazili, rovnako ako nasledujúce útoky. Postupne počet útočníkov vzrástol na 500. Armádne posily pohraničníkom ale doteraz nedorazili.

Ukrajinská armáda podľa agentúry Interfax nasadila do bojov letectvo, ale útočníkov sa rozprášiť nepodarilo. Blízke sídlisko však podľa agentúry RIA Novosti náhlivo opúšťajú civilisti, mnohí bez akýchkoľvek vecí, iba s deťmi či domácimi zvieratami v náručí.

Pod paľbou sa v noci podľa agentúry Interfax ocitlo aj kontrolné stanovište vládnych jednotiek pri Slavjansku v Doneckej oblasti. Toto mesto sa javí ako hlavná bašta separatistov. Naopak podľa povstalcov pri nedeľňajšom ostreľovaní mesta z mínometov, diel a vrtuľníka utrpelo zranenia päť civilistov.

Boje medzi vládnymi silami a rezervované vzťahy povstalcov na východe Ukrajiny sa výrazne vyostrili minulý týždeň po pokuse vzbúrencov ovládnuť donecké letisko. Rebelom sa podarilo tiež zostreliť ukrajinský vrtuľník s generálom na palube.

01 - Modified: 2006-06-12 10:00:59 - Feat.: 0 - Title: Elektrotechnika silnie. Je otázne, či na správnych miestach
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:48