StoryEditor

Zľutujte sa, prosí islamistov otec uneseného pilota

25.12.2014, 15:56
Autor:
iDnesiDnes

Otec jordánskeho pilota, ktorý v stredu padol do zajatia radikálov z Islamského štátu, žiada o prepustenie svojho syna. Apeluje na väzniteľov, aby Maáza Kasásbu oslobodili. O pomoc žiada tiež jordánskeho kráľa Abdalláha II.

"Dúfam, že boh do ich sŕdc vloží súcit a že syna prepustia," uviedol otec pre jordánske médiá. S rodinou zajatého pilota sa už spojilo vedenie jordánskej armády a uisťovalo, že robí všetko pre jeho oslobodenie. Podľa nepotvrdených informácií sa s rodinou osobne stretol aj samotný Abdalláh II., Píše server SBS.

Jordánske lietadlo spadlo pri stredajšom nálete na pozície Islamského štátu v sýrskej provincii Rakká a radikáli neskôr zverejnili zábery, na ktorých jeho stúpenci odvádzajú z vody spútaného a zjavne vydeseného pilota oblečeného iba v bielej košeli. 

Mesto Rakká, kde bolo lietadlo zostrelené, je hlavnou baštou sunnitských radikálov, ktorí v júni v Sýrii a Iraku vyhlásili kalifát, do ktorého čela sa postavil vodca abú Bakr Bagdádí.  

Správa o zajatí jordánskeho pilota vyvolala rozruch aj v OSN. Znepokojenie prejavil tiež generálny tajomník organizácie Pan Ki-mun. Na Twitteri sa medzitým začali objavovať špekulácie o vyjednávaní a podľa niektorých, treba podotknúť nepotvrdených, informácií je Jordánsko ochotné za Kasásbu prepustiť niekoľko väznených radikálov. 

Kasásba nepadol do zajatia náhodou. Jordánsko je totiž súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá útočí na islamistov v Sýrii. Kasásba je prvý pilot tejto koalície, ktorý sa nad územím Islamského štátu zrútil.

Radikáli tvrdia, že lietadlo zostrelili. Spojené štáty, ktoré leteckým úderom na islamistov velia, to však popreli. "Dôkazy jasne ukazujú, že islamisti lietadlo nezostrelili, ako teroristická organizácia tvrdí," uviedlo americké ústredné velenie. 

Sýrska exilová opozícia špekuluje, že lietadlo bolo zostrelené buď protilietadlovou raketou ruskej výroby, alebo guľometom. Stúpenci Islamského štátu údajne stále oblasť prehľadávajú a pátrajú po druhom pilotovi.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-01-31 12:18:00 - Feat.: 0 - Title: Poslanci sa v opakovanej voľbe pokúsili zvoliť šéfa ÚPN
01 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 02 - Modified: 2024-04-13 20:31:47 - Feat.: - Title: Jordánsko kvôli bezpečnosti uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre všetky lietadlá 03 - Modified: 2024-04-04 13:55:21 - Feat.: - Title: Putin spochybnil, že by za útokom na koncertnú sieň stáli islamskí radikáli. Nemali by na útok dôvod, povedal 04 - Modified: 2024-03-10 14:38:30 - Feat.: - Title: USA a Jordánsko nad Pásmom Gazy zhodili ďalšiu humanitárnu pomoc. Armáda stavia dočasné mólo 05 - Modified: 2024-03-05 13:23:49 - Feat.: - Title: Jordánsko uskutočnilo svoje najväčšie letecké zhadzovanie pomoci do Pásma Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:55