StoryEditor

Česi chcú pretočiť hodinky pol miliarde ľudí. Návrh rieši Brusel

24.03.2015, 07:54

Nezáleží na tom, či bude čas zimný, alebo letný, hlavne nech je len jeden. Českí politici svoj nápad pretlačili až na utorňajšie rokovanie europarlamentu v Bruseli. Zmena má platiť do štyroch rokov.

V utorok sa v Európskom parlamente uskutoční verejné vypočutie, kde českí europoslanci prednesú svoje argumenty. Je nutné povedať, že neusilujú primárne o zrušenie času letného. Chcú, aby bol po celý rok čas len jeden a je jedno, ktorý to bude.

"Striedanie času má negatívny vplyv na biorytmus človeka a škodí jeho zdraviu. Mnohým ľuďom taká zmena privodí nespavosť a bolesť hlavy. Zahraničné štúdie preukázali tiež nárast úrazov a dopravných nehôd, rovnako ako vyšší počet infarktov. Pôvodné ekonomické dôvody sú dnes prekonané," vysvetlil svoje dôvody Orlickoústecký senátor Petr Šilar.

Podľa neho zmeny času narušujú aj fungovanie mnohých odvetví, najmä dopravy, logistiky a poľnohospodárstvo. „Dávno preč už je predsa doba, kedy sme chceli rozkazovať vetru a dažďu," naznačuje Šilar, že človek nie je pánom času.

Ľudia dnes žijú ako v lete

Už od zavedenia letného času v roku 1979 sa o rovnakú vec márne pokúšali rôzni "osamelí vlci". A niektorí spolu dodnes súperia o to, kto bol prvý.

Politici KDU-ČSL sa netají tým, že sa inšpirovali úsilím Stanislava Pecky, snáď najznámejšieho bojovníka proti letnému času. Pekár zo Sobětuch na Chrudimsku adresoval už v roku 1981 žiadosť o zmenu vtedajšiemu predsedovi vlády Lubomírovi Štrougalovi. A za svoju vec bojoval až do svojej smrti v roku 2009.


Snímka: MAFRA/F. Vlček

Tému od začiatku rozdeľuje tiež verejnosť. Podľa prieskumu agentúry Sofres z roku 2002 chce 45 percent Európanov zrušiť zimný čas a ponechať len ten letný, teda ten zavedený „umelo“.

"V tejto fáze ide hlavne o to, aby bola zrušená existujúca európska smernica o úprave letného času. Až potom by sa rozhodovalo, či zostane len zimný, alebo len letný čas," hovorí europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Sám by volil pôvodný zimný čas, ale zároveň je vraj schopný akceptovať názory odborníkov, ktorí tvrdia, že životný štýl dnešného človeka je bližší času letnému.

Podpora u Nemcov, čí Fínov

Stúpenci času bez zmien vlani na jeseň zriadili výbor občanov, ktorého členmi sa stali ľudia zo siedmich štátov. Spoločne spustili celoeurópsku iniciatívu For Only One Time. "Zozbierali sme už vyše desaťtisíc podpisov. Ukázalo sa však, že táto cesta je šialene administratívne náročná a drahá. Cez europarlament to snáď bude pružnejšie," sľubuje si Petr Šilar.

Podľa europoslanca Pavla Svobodu, takisto ľudovca, tento krok vyhovuje priania mnohých voličov. "Nejde len o českú akciu, máme veľkú podporu napríklad u Nemcov či u Fínov," tvrdí Svoboda.

Podľa českej skupinky, ktorá bude v utorok hovoriť hneď v troch výboroch europarlamentu, má návrh šancu prejsť. Predbežnou sondou medzi europoslancami vraj Česi zistili, že za jeden čas je viac ako polovica z nich. Ak by návrh prešiel Európskou komisiou a schválil ho Európsky parlament, podľa iniciátorov by nová smernica mohla začať platiť už v roku 2019.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-21 18:03:23 - Feat.: 0 - Title: Modrý glóbus
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:35