StoryEditor

Abdeslam holdoval tráve a ženám, teraz je z neho najhľadanejší muž Európy

23.11.2015, 23:00
Mal za sebou pobyt vo väzení, kde sa z neho stal radikál. Takýto život žil muž, ktorý si v poslednej chvíli rozmyslel samovražedný útok.

Polícia stále pátra po jednom zo strojcov parížskych útokov Salahovi Abdeslamovi. Z vyšetrovania vyplýva, že mal byť jedným zo samovražedných útočníkov, na poslednú chvíľu si však zrejme všetko rozmyslel. Podľa výpovedí priateľov Abdeslam ešte pred pár rokmi holdoval alkoholu a marihuane. Radikalizoval sa počas pobytu vo väzení, píše iDnes.cz.

Parížom v piatok 13. novembra otriasla séria teroristických útokov spáchaných stúpencami Islamského štátu, pri ktorých zomrelo 130 ľudí. Po krátkom zdesení nasledovali masívne policajné operácie naprieč Európou, ktoré majú za cieľ zaistiť každého, kto sa podieľal na prípravách teroru. V Belgicku aj vo Francúzsku polícia zatkla niekoľko ľudí. Salah Abdeslam je jediný podozrivý, ktorý prežil, polícii však stále uniká.

Bol úplne normálny a stále sa usmieval

Ešte pred pár rokmi mal jeho životný štýl od ideológie islamského štátu ďaleko. V Belgicku narodený 26-ročný Francúz pracoval dva roky ako mechanik na železnici. "Bol úplne normálny. Stále sa usmieval a vtipkoval," spomína na Abdeslama jeden z bývalých kolegov. Vyhadzov prišiel kvôli opakovaným absenciám.

Neskôr Abdeslam pracoval v rodinnom bare, ktorý prevádzkoval jeho brat Brahim. Obaja bratia boli v bruselskej imigrantskej štvrti Molenbeek známi nespútaným spôsobom života plným alkoholu a marihuany, píše server The Independent. Nie náhodou polícia pred tromi mesiacmi v bare zadržala muža, ktorý tu predával drogy a starosta Bruselu nariadil podnik nedávno natrvalo uzavrieť, píše server ABC.

Priatelia pri spomienkach na Abdeslama hovoria o bujarých oslavách, gamblerstve a množstve dievčat, ktoré prešli jeho spálňou. "Nikdy v živote by mi nenapadlo, že je to ten rovnaký človek," uviedol jeden z Abdeslamových priateľov po útokoch v Paríži.

Spolužiak Abdel Ben alal s Abdeslamom zdieľal lásku k motocyklom a futbalu. "Bavili sme sa o škole a športe. Nevidel som v ňom ani náznak nenávisti," spomína.

Mal naponáhlo

Abdeslamov brat Brahim sa z detstva poznal s Abdelhamid Abaaoudom, mozgom parížskych útokov a stúpencom Islamského štátu, ktorý zomrel pri stredajšom záťahu v Saint-Denis. Pred piatimi rokmi boli obaja zatknutí kvôli ozbrojenej lúpeži a práve počas pobytu vo väzení sa obaja zrejme radikalizovali.

Americká spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na najnovšie závery vyšetrovania uvádza, že Abdeslam v piatok 13. novembra v čiernom Renaulte Clio zastavil v jednej z uličiek pri štadióne Stade de France, kde vysadil trojicu samovražedných atentátnikov (vyšetrovatelia predtým uvádzali, že mal riadiť vozidlo teroristov, ktorí útočili v klube Bataclan). Abdeslam následne zamieril asi päť kilometrov na juh. V tej dobe sa jeho starší brat Brahim odpálil v kaviarni Comptoir Voltaire.

O štyri dni neskôr polícia objavila Renault Clio zaparkovaný v parížskej 18. štvrti. Bolo zjavné, že mal Abdeslam naponáhlo. Po sérii koordinovaných útokov o sebe nedal asi štyri hodiny vedieť. Až v sobotu 14. novembra o druhej ráno zavolal do Bruselu kamarátom a chcel, aby ho odviezli do Belgicka.

Mal útočiť, ale spanikáril
Aká bola presná úloha Abdeslama, tak stále zostáva záhadou. Určitú nápovedu dal krátko po útokoch Islamský štát. V nedatovanom videu zverejnenom 14. novembra jeho zástupcovi hovorí o "ôsmich bratoch", ktorí spáchali útok proti neveriacim.

Pri útokoch však zomrelo sedem útočníkov. Islamisti oslavovali tiež operácie v "10. 11. a 18. štvrti ". V 18. parížskej štvrti sa však žiadny útok neodohral, iba v ňom Abdeslam odstavil svoje vozidlo. Video islamistov bolo zjavne natočené pred útokmi a je tak pravdepodobné, že Abdeslam mal vraždiť.

"Jeho konanie nedáva zmysel. Ako sa zbavil auta, hodiny, ktoré vyčkával, až kým zavolal ďalším ľuďom. To, že použili hlavný ťah na Belgicko. Vyzerá to, ako keby nad všetkým stratil kontrolu," uviedol zdroj blízky vyšetrovaniu pre CNN. Mohamed Abdeslam vo vysielaní televíznej stanice RTBF uviedol, že jeho brat sa podľa neho na poslednú chvíľu rozhodol, že útok nevykoná.

Teóriu o tom, že Abdeslam mal byť pôvodne jedným z útočníkov, potvrdil aj zadržaný Atto. Vyšetrovateľom povedal, že Abdeslam mal počas cesty do Belgicka na sebe celú cestu veľkú bundu. Pod ňou mohol mať samovražednú vestu. Rovnakú, do ktorej sa pred útokmi v Paríži obliekli aj ostatní teroristi.

Podľa priateľov sa Abdeslam ukrýva v Bruseli. Informoval o tom v sobotu spravodajský server ABC News s odvolaním sa na Abdeslamovych známych, ktorí s ním hovorili cez Skype. "Myslím, že nie je ďaleko," uviedol Mohamed, ktorý už predtým Salaha vyzval, aby sa dobrovoľne vydal úradom. Informáciu, že Salah kontaktoval s prosbou o pomoc niektorých zo svojich priateľov, Mohamed potvrdil.

01 - Modified: 2007-11-18 09:16:23 - Feat.: 0 - Title: Pojednávanie Fico - Mikloš nebude pre chorobu sudkyne
01 - Modified: 2023-12-22 14:30:01 - Feat.: - Title: Strelec bol mŕtvy 20 minút od prijatia oznámenia. Česká polícia zverejnila video zo zásahu v centre Prahy 02 - Modified: 2023-11-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Terorista Muhammad Daíf: Muž, ktorý vrátil prekliatie pogromov 03 - Modified: 2023-10-27 09:32:34 - Feat.: - Title: Muža podozrivého z účasti na terorizme vzali do väzby 04 - Modified: 2023-10-13 14:00:07 - Feat.: - Title: Medzi obeťami teroristických útokov v Izraeli môže byť aj Slovenka 05 - Modified: 2023-10-12 13:23:35 - Feat.: - Title: Expertka na Blízky východ pre HN: Izrael sa bude z útoku spamätávať roky. Hamas ním pochoval nádeje na mier
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:16