StoryEditor

Merkelová: Proti Islamskému štátu treba bojovať, slovami ho neporazíme

25.11.2015, 20:09
Autor:
ČTKČTK

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom sľúbila, že vypočuje žiadosť Francúzska, aby Nemecko prejavilo väčšiu solidaritu po parížskych útokoch. Hollande v tej súvislosti vyhlásil, že by Nemecko vyslalo "veľmi dobrý signál", keby sa viac vložilo do boja proti takzvanému Islamskému štátu (IS).

Merkelová poznamenala, že IS nemožno "poraziť slovami". "Proti Islamskému štátu treba bojovať vojenskými prostriedkami," povedala Merkelová pred pracovnou večerou s Hollandom v Elyzejskom paláci. Takýto postup pritom podľa nej nevylučuje nevyhnutný politický proces.

Úlohou Nemecka je podľa Merkelovej premyslieť, ako možno Francúzsko podporiť. Nenaznačila ale, ako by sa to malo diať v Sýrii, kde sa Francúzsko usiluje o vytvorenie širokej medzinárodnej koalície proti IS.

Hollande potvrdil, že Francúzsko očakáva väčšie zapojenie Nemecka do boja proti IS v Sýrii a Iraku. "Ak by Nemecko mohlo ísť ďalej, bol by to veľmi dobrý signál," poznamenal Hollande. Ani on ale nebol konkrétnejší. Médiá špekulujú o možnom nasadení nemeckých prieskumných lietadiel Tornado, zatiaľ čo francúzske letectvo už vyše roka podniká nálety na pozície IS v Iraku, a od septembra aj v Sýrii, v rámci koalície v čele s USA.

Hollande ocenil ochotu Nemecka poslať viac vojakov do západoafrického Mali, aby tak uvoľnilo časť francúzskych ozbrojených síl na boj proti terorizmu.

Merkelová je ďalším z predstaviteľov svetových mocností, s ktorými sa Hollande postupne stretáva, aby s nimi hovoril predovšetkým o ďalšom postupe v boji proti IS.

Obaja štátnici dnes ale hovorili aj o utečeneckej kríze, aktuálnom zhoršení vzťahov medzi Ruskom a Tureckom po zostrelení ruského lietadla alebo o nadchádzajúcej klimatickej konferencii v Paríži.

Hollande povedal, že Európa musí Turecku pomôcť s utečencami zo Sýrie a ďalších krajín, aby mohli bývať bližšie svojej krajine. "Musíme konať, musíme konať aj na európskej úrovni," vyhlásil Hollande. Merkelová zdôraznila, že utečenci utekajú pred rovnakým terorom, ktorému čelia Európania.

Svetové mocnosti sa takisto musia zasadiť o to, aby sa ďalej nezhoršovali vzťahy medzi Ruskom a Tureckom, povedal francúzsky prezident, ktorý má vo štvrtok v Moskve rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Merkelová s Hollandom si dnes na parížskom námestí Republiky tiež uctili pamiatku obetí teroristických útokov z 13. novembra. Merkelová tam položila ružu.

01 - Modified: 2007-11-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: PKN Orlen od vlády Lotos nezíska
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:45