StoryEditor

V Prahe zapálili autá policajtov. Chceme vegánsku stravu vo väzení, odkazujú

15.02.2016, 13:04

K zapáleným policajným autám v pražských Hájoch sa prihlásili ľavicoví extrémisti zo Siete revolučných buniek. Dôvodom útoku je vraj podpora väzneného Martina I., ktorého polícia viní z prípravy teroristického útoku na vlak s vojenským materiálom.

Viac ako pol roka sa extrémistická Sieť revolučných buniek neprihlásila k žiadnemu väčšiemu útoku, okrem niekoľkých incidentov v reštaurácii Řízkárna. Teraz sa razancia útokov zvýšila. V noci na nedeľu niekto zapálil v pražských Hájoch dve policajné autá. Scenár bol trochu iný, než v predchádzajúcich prípadoch, teraz podpaľači údajne použili časované zápalné zariadenia. Návod na jeho výrobu zverejnili na začiatku januára.

"Požiar bol iniciovaný časovaným zápalným zariadením. Zodpovednosť za túto sabotáž preberá Sieť revolučných buniek (SRB) - bunka Solidárna subverzia. Autá bola zapálené v solidarite s anarchistom Martinom I. Ten je držaný v zajatí vo Väzobnej väznici Praha," napísali extrémisti v komuniké.

Ide o snahu vymôcť Martinovi I. vo väzobnej väznici vegánsku stravu, ktorá nie je štandardne ponúkaná. Na to si okrem iného už niekoľkokrát sťažovala aj sestra Martina I. a jeho priatelia, ktorí s útokmi nemajú údajne nič spoločné. Tí sa snažia podobné jedlo anarchistovi posielať balíčkami a písať sťažnosti väzenskej službe. Po novom na jeho podporu založili aj peňažnú zbierku.

Polícia vlani v apríli začala veľkú akciu proti extrémistom, na konci ktorej skončili traja vo väzbe. Dvoch z nich, Martina I. a Petra S., polícia podozrieva z prípravy útoku na vlak s vojenským materiálom či autá z neďalekej automobilky. 

Polícia okrem iného oboch obvinených podozrieva z členstva v Sieti revolučných buniek. Spoločenstvo, ktoré tvoria autonómne skupiny, na seba upozornilo už na začiatku roka 2014, kedy jeho členovia zapálili policajné auto v Litvínove. Po uväznení "prvých českých teroristov" podpaľačské útoky zintenzívnili.

Posledný útok v Hájoch prichádza po ataku na komunitné centrum Klinika, na ktoré mali útočiť maskovaní pravicoví extrémisti. Klinika však nikdy podpaľačské útoky siete revolučných buniek nepodporovala a od začiatku sa od nich dištancovala. To zástupcovia Kliniky okrem iného zopakovali aj na začiatku minulého týždňa.

01 - Modified: 2008-02-08 08:30:02 - Feat.: 0 - Title: Šesť mŕtvych po streľbe na radnici v St. Louis
01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 03 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:53