StoryEditor

Traja Slováci a český europoslanec chceli zo švajčiarskej banky vybrať 350 miliónov

04.12.2015, 15:51
Všetkých štyroch zatkla švajčiarska polícia, mali sa pokúsiť o obrovský podvod.

Skupinku troch Slovákov a českého komunistického europoslanca Miloslava Ransdorfa zadržala v piatok švajčiarska polícia. Snažili sa na falošné doklady získať veľký obnos peňazí. Malo ísť až o sumu 350 miliónov eur.

"Môžeme potvrdiť, že švajčiarska polícia zadržala troch Slovákov, ktorí chceli v banke vybrať pravdepodobne na falošné doklady vyššiu čiastku peňazí. Momentálne sú vo väzbe, naša polícia spolupracuje na objasnení prípadu so švajčiarskymi zložkami," vyjadril sa pre HN Ivan Netík, Riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

Europoslanec Ransdorf od rána nebol zastihnuteľný, márne ho zháňala aj jeho asistentka. „Potvrdzujeme, že bol tento muž zatknutý. Vypočuli sme ho spolu s ďalšími tromi mužmi zo Slovenska," povedala týždenníku Respekt Judith Hoedl, tlačová hovorkyňa polície v Zürichu. Ransdorfa prepustili Švajčiari v piatok večer.

Pre MF DNES hovorkyňa doplnila, že Ransdorf bol zadržaný kvôli majetkovej trestnej činnosti. "Prípad teraz od polície prevezme prokuratúra. Tá tiež rozhodne, či a v akej miere sa na českého europoslanca vo Švajčiarsku vzťahuje imunita," dodala.

Slováci zapletení v prípade sú podľa informácií Denníka N biele kone. Ide o Attilu D., Juraja H. a Petra G. Nejde o mená, ktoré sú známe. Najmladší z nich má 53 rokov, najstarší bol Ransdorf.

Či sa Ransdorf spomínaného podvodu priamo zúčastnil, alebo v prípade hrá úlohu obete, zatiaľ nie je jasné. Ransdorfova asistentka Helena Suchá uviedla, že o europoslancovi nič nevie a od rána sa ho sama snaží zohnať. O tom, že by mal byť zadržaný vo Švajčiarsku, vraj nevie. Lucie Vostrá z mediálneho oddelenia KSČM uviedla, že sami zisťujú, čo sa stalo a nemôžu sa tak teraz vyjadriť.

Hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková iDNES.cz iba povedala, že česká polícia spolupracuje so švajčiarskymi kolegami na prípade, ktorý sa týka aj jedného českého občana. Pre bližšie informácie odkázala na švajčiarsku políciu.

Česká diplomacia zatiaľ o prípade nevie. "V tejto chvíli nemám informácie, ani naša ambasáda v Berne, že by švajčiarske úrady k nejakému takému prípadu uvoľnili akékoľvek informácie," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Michaela Lagronová.

V piatok popoludní rokovalo vedenie komunistickej strany. Podľa podpredsedu KSČM Jiřího Dolejša sa ale o Ransdorfovi nebavili. O tom, akým spôsobom sa strana k prípadu postaví, zatiaľ Dolejš nechcel špekulovať.

Miloslav Ransdorf je poslancom Európskeho parlamentu od roku 2004 a tiež členom výboru pre priemysel, výskum a energetiku. Do roku 2004 bol členom Poslaneckej snemovne Českej republiky a viac ako desať rokov zastával funkciu podpredsedu KSČM. Do komunistickej strany vstúpil v roku 1972.

Ransdorf v minulosti čelil hrozbe exekúcie. Mal miliónové dlhy a na jeho vilu v Prahe-Libuši a byt v Zaběhliciach bola už vypísaná dražba. Nakoniec sa nekonala, v roku 2013 exekútorský úrad potvrdil, že europoslanec dlh splatil.

V roku 2013 mal Ransdorf incident s holandským televíznym reportérom, ktorého slovne i fyzicky napadol po tom, čo ho novinár obvinil z údajne klamlivého vykazovania prítomnosti v Európskom parlamente.


 

01 - Modified: 2007-11-28 10:10:29 - Feat.: 0 - Title: Je nakupovanie cez internet naozaj jednoduché?
01 - Modified: 2024-03-07 11:34:24 - Feat.: - Title: Silné mená v europarlamente? Ak chcú mať na veci vplyv, musia ísť o poschodie vyššie, tvrdí pre HN Jurzyca 02 - Modified: 2024-02-15 14:53:17 - Feat.: - Title: Kauza Russiagate: Rusi sa snažia rozleptávať demokraciu v EÚ vždy, keď môžu, tvrdí pre HN europoslanec Bilčík 03 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Republika zvádza súboj s Ficom. Všetci vieme, že Smeru ide o zníženie trestov pre oligarchov, tvrdí Uhrík 04 - Modified: 2024-02-04 16:31:20 - Feat.: - Title: Europoslanec Peksa pre HN: Krajná pravica začína v Európe opäť vystrkovať rožky. Nevťahujme ju do politiky 05 - Modified: 2024-01-08 10:49:31 - Feat.: - Title: Europoslanec Radačovský plánuje kandidovať za prezidenta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:49