StoryEditor

Streľbu do ľudí na Majdane nariadil Janukovyč, tvrdí prokuratúra

03.04.2014, 12:43
V dobe najkrvavejších stretov opozičných demonštrantov s bezpečnostnými silami v Kyjeve zomrelo vyše sto ľudí.

Príkaz k streľbe do demonštrantov v uliciach Kyjeva v čase najväčších nepokojov vydal ukrajinskému ministerstvu vnútra a tajnej službe SBU prezident Viktor Janukovyč. Oznámil to nový ukrajinský generálny prokurátor Oleh Machnickyj , člen nacionalisticky a protirusko orientovanej strany Sloboda.

V dobe najkrvavejších stretov opozičných demonštrantov s bezpečnostnými silami v centre ukrajinskej metropoly zomrelo v dňoch okolo 20. februára vyše sto ľudí, väčšina z nich na strelné zranenia. Podľa vtedajších opozičných zdrojov do ľudí pálili členovia špeciálnych jednotiek Berkut z budov priliehajúcich k námestiu Nezávislosti, centra protestov. Úmrtia demonštrantov bolo po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča a jeho úteku do Ruska predmetom vyšetrovania.

Janukovyč zodpovednosť odmietol

Jeho priebežné výsledky, ktoré vrchné zastupiteľstvo teraz zverejnilo na svojom webe, uvádzajú, že proti demonštrantom boli preukázateľne použité automatické a odstrelovačské zbrane. Paľba bola podľa prokuratúry vedená z hotela Ukrajina. Príkaz na strieľanie do ľudí vydal podľa Machnického exminister vnútra a šéfovi tajných služieb Janukovyč osobne.

Na Janukovyča bol kvôli tomu už krátko po jeho úteku do Ruska vydaný medzinárodný zatykač. Ukrajinský parlament už skôr rozhodol o tom, že chce za smrť desiatok demonštrantov postaviť bývalú hlavu pred Medzinárodný trestný súd, ak bude dolapený a vrchný prokurátor v Haagu so stíhaním bude súhlasiť.

Zosadený prezident pri svojom poslednom verejnom vystúpení zodpovednosť za streľbu odmietol. V rozhovore, ktorý poskytol, sa zaprisahal, že rozkaz strieľať do demonštrantov nevydal. Naopak ho vraj jeho okolie kritizovalo, že voči protestom postupoval príliš mierne a staval sa proti použitiu násilia. 

Vyšetrovatelia podľa Majdanu vypočuli na 30-tisíc policajtov

Podľa vyhlásenia ukrajinskej generálnej prokuratúry bolo kvôli streľbe do ľudí už zadržaných deväť členov rozpustenej policajnej jednotky Berkut. Oficiálny propagačný web majdanského hnutia k záťahu dodal, že všetci zadržaní sú dôstojníci Berkutu, medzi nimi aj ich veliteľ. Uvádza tiež, že kvôli smrti demonštrantov vyšetrovatelia vypočuli okolo tridsaťtisíc policajtov, ktorí boli v službe od 18. do 20. februára, teda v dňoch najväčšieho krviprelievania v uliciach. Zadržaných dôstojníkov podrobili skúške na „detektore lži “.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu prokuratúry uviedla, že zatknutých bolo dvanásť bývalých členov Berkutu. Naďalej podľa vrchného zastupiteľstva pokračuje aj vyšetrovanie členov ďalších špeciálnych zložiek, jednotiek Alfa ruských tajných služieb, taktiež podozrivých zo streľby do ľudí.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-03-24 13:50:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko má pre budúcu sezónu isté iba po tri biatlonové miestenky
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:42