StoryEditor

Medvedev nariadil vláde pripraviť opatrenia ako odvetu za akt agresie Turecka

26.11.2015, 14:45
Autor:
TASRTASR

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmietol dnes dohady o zrušení projektov, ktoré má Turecko rozpracované s Ruskom. Erdogan ich podľa agentúry Reuters označil za "emocionálne" a "nehodné politikov".

Medzičasom však ruský premiér Dmitrij Medvedev svojej vláde nariadil, aby vypracovala zoznam opatrení, ktoré zahŕňajú aj zmrazenie spoločných investičných projektov s Tureckom. Medzi vládnymi opatreniami by malo byť aj obmedzenie dovozu potravín z Turecka.

Zo strany Ruska ide o odvetné opatrenie za utorkový incident v sýrsko-tureckom pohraničí, keď turecká stíhačka F-16 zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24.

Medvedev dnes pred rokovaním svojej vlády v Moskve označil útok tureckej armády na ruské lietadlo za akt agresie proti Ruska a uviedol, že v reakcii naň budú prijaté opatrenia "vojenského, diplomatického a ekonomického charakteru". Dodal, že vojenské a diplomatické opatrenia už boli prijaté a budú "nasledovať ešte ďalšie vrátane ekonomických".

Erdogan dnes konanie tureckej patrolujúcej stíhačky označil za "automatickú reakciu" v súlade s pokynmi, ktoré vojaci dostali od svojich nadriadených.

Pravidlá tureckej armády sú osobitnou kapitolou nezhôd s Ruskom ohľadom politiky v Sýrii, spresnil Erdogan, ktorý avizoval, že Ankara bude pokračovať v podpore umiernených povstalcov v Sýrii a ozbrojencov z tamojšej turkménskej menšiny, ktorí bojujú proti vláde a armáde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Toho zasa podporuje Rusko, ktoré koncom septembra vyslalo do Sýrie svoje lietadlá, aby náletmi na pozície protivládnych povstalcov pomáhali sýrskej armáde dobyť stratené územia.

Ruské agentúry dnes informovali, že na ruských hraniciach stoja kamióny s potravinami z Turecka, ktoré ruské úrady podrobujú prísnej kontrole. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vysvetlil, že kontroly tureckých kamiónov na hraniciach Ruska, ku ktorým teraz dochádza, majú rôzne príčiny vrátane teroristickej hrozby.

Zdôraznil, že o uvalení embarga na dovoz z Turecka sa v Rusku neuvažuje. Uviedol však, že sa prijímajú dodatočné kontrolné opatrenia kvôli zvyšujúcim sa prejavom extrémizmu, čo je podľa neho "prirodzené, tým skôr v podmienkach, keď sú kroky Tureckej republiky nepredvídateľné," čím narážal na zostrelenie ruského lietadla.

1 20 pel dem

 

01 - Modified: 2007-11-20 12:57:30 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo dopravy vylučuje spochybňovanie tendra na D1
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:18