StoryEditor

Kto sú Putinovi blízki? Oligarchovia, starí priatelia aj kolegovia z KGB

22.03.2014, 23:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Zoznam Rusov potrestaných sankciami USA sa dá čítať aj ako prehľad najbližších spolupracovníkov Vladimira Putina. Na čiernej listine sú sú jeho priatelia z dači neďaleko Petrohradu, starí známi z KGB i kamaráti, ktorí kedysi s Putinom chodili na judo. 

Zoznamy osôb, na ktoré mieria sankcie Západu, zverejnili USA aj Európska únia začiatkom týždňa. Postupne ich však dopĺňajú o ďalšie mená a najmä USA svoj ​​výber "zostruje" a mieri priamo na Putinove citlivé miesta. 

Na pôvodný zoznam Američania zaradili napríklad Vladimira Surkova, významného ideológa Kremľa, či Jelenu Mizulinovú, krajne pravicovú poslankyňu, ktorá bola hlavnou zástankyňou kontroverzného zákona proti "propagácii homosexuality". Zoznam však nezahŕňal osoby skutočne blízke prezidentovi Putinovi. 

Nový zoznam však mieri priamo na Putinových najvernejších spolupracovníkov aj dlhoročných priateľov. Vedľa šéfa prezidentskej kancelárie Sergeja Ivanova čierna listina zahŕňa aj osoby skôr v pozadí Putinovej politiky, ako bratov Rotenbergovcov či väčšinového vlastníka ropného gigantu Gunvor Gennadija Timčenka. 

Mimochodom, agentúra Reuters naznačila, že práve Timčenkovo ​​meno je možno najzaujímavejšou položkou na zozname osôb, na ktoré sa vzťahujú americké sankcie, znamenajúce okrem iného zmrazenie majetku.


Vladimír Putin so svojim hlavným poradcom a hlavným ideológom Kremľa Vladislavom Surkovom. Snímka: AP

Všetci menovaní sú blízki spojenci ruského prezidenta a zároveň jeho dlhoroční priatelia, ktorých lojalitu Putin vie oceniť. Napríklad terajšieho šéfa prezidentskej kancelárie Sergeja Ivanova už v roku 2001 menoval ministrom obrany, tento post zastával až do roku 2007. 

Šesťdesiatjedenročný Ivanov sa s Putinom pozná z KGB, ako agent pôsobil napríklad vo Fínsku. Po rozpade ZSSR pôsobil v zahraničnej rozviedke Ruskej federácie, radil aj Borisovi Jeľcinovi. Je označovaný za hlavného predstaviteľa členov ruských bezpečnostných zložiek. 

Ešte dlhšiu priateľstvo Putina spája s jedným z najvplyvnejších ruských podnikateľov Arkadijom Rotenbergom, s ktorým chodil na kurzy džuda. Rotenbergov majetok sa odhaduje na niekoľko miliárd dolárov, podniká v stavebníctve alebo v energetike. Sankcie mieria tiež na jeho mladšieho brata Borisa, ktorý sa tiež venuje Putinovmu obľúbenému športu a je prezidentom ruskej federácie juda. 

Popredný Putinov kritik Alexej Navalnyj, ktorý je momentálne v domácom väzení, minulý týždeň v článku uverejnenom v The New York Times vyzval na uvalenie sankcií na "Putinových finančníkov". Priamo menoval niektorých mužov, ktorých zahŕňa nový ostrejší zoznam. 

Medzi nimi je napríklad spolumajiteľ banky Rossija Jurij Kovaľčuk prezývaný "Putinov bankár". Kovaľčuk je členom komunity, ktorá sa hovorí Jazero (Ozero). Sem patria vplyvní ľudia vlastniaci víkendové sídla pri jazere Komsomolskoje neďaleko Petrohradu. Svoju daču tam má aj Vladimir Putin. 

Na predĺženej listine nechýba ani Kovalčukov kolega Andrej Fursenko, ďalší zo zakladateľov banky Rossija, v ktorej majú peniaze vplyvní Rusi. A taktiež člen skupiny Ozero. Fursenko, ktorý má z rokov 2004 až 2012 skúsenosti s vedením ministerstva školstva, je v súčasnosti Putinovým poradcom. 

Členom spolku Ozero je tiež Vladimir Jakunin. Bývalý diplomat pri OSN teraz riadi ruské dráhy a za túto vplyvnú pozíciu vďačí práve Putinovi. 

Na predĺženom zozname osôb, na ktoré Západ cieli sankcie, je z Putinových najbližších aj meno šéfa ruskej rozviedky GRU Igora Serguna či šéfa štátnej služby Vladimira Kožina, ktorý riadi 60 tisíc štátnych zamestnancov. V roku 2010 sa o ňom hovorilo ako o možnom starostovi Moskvy. 

Čitatelia si môžu vybaviť meno Alexeja Gromova, ktorý pred rokom 1989 pôsobil vo vtedajšom Československu. Najprv bol sekretárom sovietskeho konzulátu v Karlových Varoch, potom zastával post atašé na ambasáde v Prahe. V súčasnej dobe je Gromov vedúcim správy v Kremli. 

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2006-03-09 07:57:31 - Feat.: 0 - Title: František Hossa: Po šampionáte s trénovaním končím
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:42