StoryEditor

Rusko naďalej posilňuje svoje vojská pri hraniciach s Ukrajinou

26.03.2014, 14:47
Autor:
tasr, stltasr, stl

K východným hraniciach Ukrajiny sa v uplynulých hodinách presunuli ruské elitné tankové jednotky, informovala agentúra UNIAN.

Ukrajinská pohraničná služba zasa uviedla, že za posledných 24 hodín zaregistrovala viac ako 40 prípadov, keď sa v blízkosti východných hraníc Ukrajiny pohybovali ruské bezpilotné lietadlá. Spolu 11-krát bol za rovnaký čas ruskými drónmi narušený aj vzdušný priestor nad Krymským polostrovom, ktorý Ukrajina napriek jeho pripojeniu k Ruskej federácii naďalej považuje za svoje územie.

Ukrajinské agentúry pripomínajú vyhlásenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý v pondelok ubezpečil Kyjev, že Rusko nemá v úmysle použiť vojenskú silu vo východnej a južnej časti Ukrajiny.

Ukrajinskí pohraničníci označujú situáciu na hraniciach s Ruskom i v Čiernom mori za napätú a naďalej tam registrujú pohyby a koncentráciu ruských vojsk.

Po tom, ako sa ruskí ozbrojenci zmocnili prakticky všetkých základní ukrajinských ozbrojených síl na Kryme dnes námestník ukrajinského ministra obrany Leonid Poľakov uviedol, že Ukrajina sa bude na medzinárodných súdoch domáhať od Ruska náhrady za skonfiškovaný majetok svojej armády na polostrove. Podľa jeho odhadu v prepočte ide o sumu vo výške 18 miliárd hrivien (takmer 1,2 miliardy eur).

Poľakov dnes súčasne dodal, že zástupcom ruského a ukrajinského ministerstva obrany sa zatiaľ nepodarilo dohodnúť na podmienkach, za ktorých prísahe verní ukrajinskí vojaci opustia Krym. Rokuje sa o každej jednotke zvlášť, pričom "Rusi sa pokúšajú nedovoliť nám vyviezť zbrane a techniku," uviedol dnes na spoločnom brífingu s Poľakovom predseda poslaneckého klubu Vlasť v ukrajinskom parlamente Serhij Sobolev.

Od prelomu februára a marca sa údajní príslušníci krymskej domobrany a uniformovaní neoznačení ozbrojenci zmocnili postupne všetkých vojenských objektov patriacich na Kryme ukrajinskej armáde. Od dnešného dňa ruské vlajky vejú na všetkých 193 objektoch a zariadeniach patriacich donedávna ukrajinským ozbrojeným silám dislokovaným na Krymskom polostrove, informoval náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

Ruskí ozbrojenci sa zmocnili aj 90 percent ukrajinskej flotily. Vedúci centra vojensko-politických štúdií Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke informoval, že Ukrajina prišla v konflikte s Ruskom o viac ako 50 lodí svojej flotily - zostalo jej desať plavidiel: dve vojnové lode, tri zabezpečovacie lode, päť člnov.

Rusko intenzívne pokračuje v zriaďovaní svojich orgánov na území Krymskej republiky a Sevastopola. Koordináciou týchto aktivít je vo vláde poverený jej podpredseda Dmitrij Kozak.

Najnovšie ruský minister vnútra Vladimir Kolokoľcev podpísal nariadenie o vytvorení teritoriálnych orgánov ruského ministerstva vnútra v Krymskej republike a Sevastopole, ktoré sa nedávno stali dvoma novými subjektmi Ruskej federácie, čo však okrem Ruska neuznal žiaden štát. Pracuje sa aj na vytvorení justičných orgánov.

Proruský krymský parlament dnes "znárodnil" viacero chránených prírodných rezervácií a národných parkov, terminál trajektu v Kerči aj prístavy v Kerči, Feodosiji, Jevpatoriji a Jalte.

01 - Modified: 2006-03-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nových bytov pribúda najviac v Bratislave a okolí
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 05 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:51