StoryEditor

Batalion Vostok. Separatistov majú vyhnať špeciálne jednotky lojálne Moskve

05.06.2014, 12:10

Na východe Ukrajiny zavádza nové poriadky ťažko ozbrojená jednotka, ktorá vznikla na začiatku mája. Jej veliteľ sa nijako netají tým, že časť jeho bojovníkov prišla z ruských regiónov na Kaukaze. Batalion Vostok sa podľa analytikov snaží prevziať kontrolu nad oblasťou a stáť na čele separatistov.

Minulý týždeň vnikol batalion Vostok (Prápor Východ) do budovy doneckého gubernátora, ktorú v marci obsadili separatisti a urobili si z nej centrálu svojej Doneckej ľudovej republiky. Bojovníci Vostoku do budovy za denného svetla nakráčeli a nesúrodú skupinku proruských vzbúrencov vyhnali.

Sami potom prevádzali novinára získanou budovou, vykopávali dvere a ukazovali nakradnutý tovar, alkohol a cigarety, ktoré tam vyhnaní separatisti nazhromaždili.

Príchod Batalion Vostok do ulíc Donetsku

Podľa bojovníkov práporu Vostok bolo obsadenie separatistického sídla núdzovým opatrenímv reakcii na prudký nárast rabovania a kriminality, ktoré sa v posledných týždňoch v Donbase rozmohlo. Jednotlivé separatistické skupiny medzi sebou súperia a často nie je jasné ani to, kto im velí. To chcú bojovníci novej milície zmeniť.

"Myslím, že to predstavuje pokus o vytvorenie jednotiek, ktoré sú disciplinovanejšie a predovšetkým počúvajú rozkazy z Moskvy," povedal Rádiu Slobodná Európa (RFE / RL) expert na ruskú bezpečnosť Mark Galeotti.

Rozdelenie Ukrajiny je konečné
Separatisti, ku ktorým sa napriek doneckému zásahu Vostok počíta, sa medzitým stiahli hlbšie do centra Donecku a v obytných štvrtiach postavili barikády. Dúfajú, že ukrajinskí vojaci v husto osídlených častiach mesta nezaútočia.

"Nemáme inú možnosť," povedal agentúre Reuters veliteľ práporu Alexander Chodakovskij. "Mali by si uvedomiť následky bojov v meste, ak Porošenko nechce získať prívlastok 'Krvavý'," dodal v narážke na novozvoleného ukrajinského prezidenta, ktorý vyjadril odhodlanie separatistické hnutie úplne potlačiť.

"Rozdelenie krajiny je konečné. Nič nás už s nimi (Kyjevskou vládou, pozn. Red.) Nespája," myslí si Chodakovskij. "Kyjev už pochopil, že stratil juhovýchod Ukrajiny, že je to sféra ruského vplyvu, a tak či onak jej aj zostane."

Bojovníci prišli splatiť dlh
V radoch práporu pôsobia aj bojovníci z kaukazských regiónov. Bojov o donecké letisko sa minulý týždeň zúčastnilo aj pätnásť Osetov. Agentúre Reuters to potvrdili samotní ozbrojenci.

"Mojou osobnou motiváciou je náboženstvo, obrana pravoslávneho kresťanstva pred Západom," hovorí Oleg, ktorý prišiel zo Severného Osetska. "V roku 2008 nás zabíjali a Rusi nás zachránili. Prišiel som splatiť dlh," prízvukuje v narážke na krátku vojnu Gruzínska s Ruskom Olegov spolubojovník z Južného Osetska, ktorý svoje meno neprezradil.

Vo Vostoku bojovali aj Čečenci, podľa ozbrojencov už ale odišli. "Čečenci už tu nie sú. Odišli vo štvrtok so zranenými a mŕtvymi. Medzi Čečencami bola len jedna obeť," povedal Chodakovskij, podľa ktorého išlo o obyčajných dobrovoľníkov.

Správy o čečenských bojovníkoch v Donecku sa objavili minulý týždeň počas bojov o letisko. Jedna skupina proruských ozbrojencov priznala, že je súčasťou čečenskej jednotky, ktorá prišla separatistom na pomoc. "Náš prezident vydal rozkaz. Zavolali nás a my sme prišli," povedal denníku Financial Times jeden z ozbrojencov, tridsaťtriročný Zelimchan.

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov poprel, že by na Ukrajinu vyslal vojakov. "Ukrajinské zdroje šíria správy o tom, že čečenské jednotky z Ruska vpadli do Donecku. Oficiálne prehlasujem, že to nie je pravda," povedal Kadyrov deň pred tým, než Vostok obsadil sídlo separatistov v Donecku.

"Čečencov sú ale tri milióny a dve tretiny z nich žijú mimo Čečenskej republiky, a to aj na Západe. Nemôžeme vedieť a ani nám neprislúcha vedieť, ktorý z nich ide kam," citovala Kadyrova BBC.

Vostočnici vs. Kadyrovci

Rádio Slobodná Európa uvádza, že meno Batalion Vostok je známe už z druhej čečenskej vojny. Vznikol v roku 1999 ako jednotka čečenských separatistov, ktorí neskôr prešli na stranu Rusov.

Prápor spadal priamo pod ruskú vojenskú rozviedku GRU a mal asi 600 až 900 mužov. V roku 2008 bol nasadený v Južnom Osetsku na pomoc proruským separatistom v boji s gruzínskou armádou.

Ľudskoprávne organizácie prápor Vostok a jeho veliteľa Sulima Jamadajeva vinila z početných únosov a vrážd. V novembri 2008 bol prápor rozpustený na nátlak Ramzana Kadyrova. Dôvodom zrejme bola ostrá rivalita medzi "Vostočníkov" a príslušníkov jeho osobnej milície, takzvanými Kadyrovci.

Podľa ruského novinára a experta na severný Kaukaz Ivana Suchova to ale úplný koniec práporu nebol. "Nikdy sa úplne nerozpadol - zmenilo sa jeho zameranie a začlenil sa do jednotiek čečenského ministerstva obrany," povedal Suchov RFE/RL.

Nie je zrejmé, nakoľko dnešná jednotka pôsobiaca na Ukrajine súvisí s pôvodným Batalionom Vostok. "Myslím, že jadro jednotky tvoria veteráni z pôvodného práporu," myslí si Mark Galeotti. "Je ale zrejmé, že tam v súčasnosti sú aj iní než čečenskí vojaci a ľudia, ktorí v ​​predchádzajúcej jednotke neboli."

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2006-06-15 09:31:00 - Feat.: 0 - Title: Český finančník Bakala kupuje týždenník Respekt
01 - Modified: 2024-06-15 16:09:29 - Feat.: - Title: Verím, že budeme svedkami histórie. Summit o Ukrajine môže pomôcť nastoliť spravodlivý mier, vraví Zelenskyj 02 - Modified: 2024-06-15 08:21:50 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ukrajina sa lúči so snom o NATO. Biden jej dal len slabú náplasť, ktorú môže strhnúť Trump 03 - Modified: 2024-06-15 06:15:15 - Feat.: - Title: Veľvyslanci Európskej únie sa dohodli na rokovacích rámcoch pre Ukrajinu a Moldavsko 04 - Modified: 2024-06-14 07:05:36 - Feat.: - Title: Rusi odrážali masívny dronový útok na vlastné územie. Hlavným terčom bola Rostovská oblasť 05 - Modified: 2024-06-13 18:18:30 - Feat.: - Title: Štáty Európskej únie sa zhodli na predĺžení dočasnej ochrany Ukrajincov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. jún 2024 23:22