StoryEditor

Ficov Smer navrhuje ďalšiu výnimku. Z verejného obstarávania

04.02.2015, 15:46
Autor:
SITASITA

Smer-SD chce v parlamente v krátkom čase presadiť ďalšiu výnimku z verejného obstarávania. Týkať sa má fyzických osôb, resp. domácností, ktoré budú prvýkrát priamo poberať peniaze z Európskeho fondu regionálneho rozvoja na výstavbu obnoviteľných zdrojov energie.

Vládna strana navrhuje zaviesť výnimku vo verejnom obstarávaní zmenou tohto zákona cez návrh novely zákona o európskom zoskupení územnej spolupráce a doplnení zákona o štátnej štatistike, ktorý parlament prerokoval v druhom čítaní.

"Zákon o dotáciách v pôsobnosti ministerstva hospodárstva sa vyslovene nehodí, keďže je to procesná a nie hmotno-právna norma. Nehodí sa ani zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie, pretože ten stanovuje podporu na prevádzku obnoviteľných zdrojov energie a nie na investičnú výstavbu zdroja," povedal v stredu poslanec Boris Susko (Smer-SD).

Z Európskeho fondu regionálneho rozvoja podľa Suska doposiaľ čerpajú peniaze len organizácie pri štandardnom postupe obstarávania. "Chceme túto možnosť rozšíriť aj pre fyzické osoby, domácnosti pre ich osobnú potrebu, na ktoré by sa postupy verejného obstarávania nemali vzťahovať. A preto táto výnimka," zdôvodnil Susko.


Premiér Robert Fico. Snímka: TASR/M. Svítok

Poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) zámer Smeru kritizovala. Vládni poslanci minulý mesiac opakovane schválili novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má zamedziť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi získavať verejné zákazky.

Novela obsahuje výnimku z pravidiel verejného obstarávania pre tovary a služby v súvislosti s prípravou predsedníctva SR v Európskej únii v druhom polroku 2016.

"Toto nie je normálny legislatívny proces. Dajte si dotazník na všetky ministerstvá, pozbierajte výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní a doneste ich sem naraz. A úplne najlepšie, keď ich všetky dáte do nového zákona o verejnom obstarávaní, ktorý je teraz v pripomienkovom konaní," povedala Žitňanská na adresu poslancov za Smer-SD.

Vládny návrh novely zákona o európskom zoskupení územnej spolupráce a doplnení zákona o štátnej štatistike v parlamente predložil podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny.

V druhom čítaní ho však odôvodnil v zastúpení minister hospodárstva Pavol Pavlis. "Európske zoskupenia územnej spolupráce sú dôležitým nástrojom, ktorých cieľom je posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti regiónov Európskej únie. Navrhovaná právna úprava má za cieľ zlepšiť fungovanie európskych zoskupení územnej spolupráce a posilniť právnu istotu ich členov v každodennej činnosti," uviedol Pavlis.

Návrh zákona spresňuje kompetencie a upravuje konania registrového úradu, ktorým je Úrad vlády SR. Navrhovaná účinnosť novely zákona je 1. marca.

01 - Modified: 2007-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon nové knihy
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:09