StoryEditor

V Česku úradovali hackeri. Premiérovi ukradli súkromnú poštu

05.01.2016, 18:05

Hackeri sa opäť zamerali na premiéra Bohuslava Sobotku. Tentoraz sa mu prelomili do súkromnej e-mailovej schránky, kde rieši pracovné aj súkromné záležitosti. Ide o osem desiatok správ. Už pred 14 dňami pritom niekto napadol premiérov twitterový účet a vyzýval k boju proti utečencom.

Na stránkach xenofóbneho webe White Media sa objavila e-mailová komunikácia, ktorá pochádza zo súkromnej adresy predsedu vlády Bohuslava Sobotky. "Áno, vieme o tom a v súčasnej dobe sa tým už zaoberá polícia," potvrdil informáciu serveru Lidovky.cz hovorca vlády Martin Ayrer.

Pravosť zverejnenej korešpondencie ale zatiaľ potvrdiť nechcel. "Obsahom majú byť údajne súkromné ​​e-maily pána premiéra. V súčasnej dobe to nemôžeme potvrdiť, s obsahom sa teraz zoznamujeme," doplnil s tým, že o uniknutej korešpondenci sa dozvedeli "z interných zdrojov ".

Utečenci aj hypotéka

Hackeri zverejnili napríklad korešpondenciu, ktorá sa týkala utečeneckej krízy či plánu na jej riešenie. Mimo to ale útočníci zverejnili aj staršiu komunikáciu z roku 2013, kedy sa vo vláde rozdeľovali rezorty, či Sobotkovu komunikáciu s bankou ohľadom splácania hypotéky.

Tak napríklad v správe z októbra minulého roka Oto Novotný, podľa všetkého ide o politického analytika ČSSD, údajne píše Sobotkovi ohľadom vládneho postoja voči migrantom. "Môžeš mi, prosím, povedať jediný pozitívny výsledok doterajšej vládnej stratégie na riešenie migračnej krízy? Ja vidím len samé karamboly. Ale čo je najhoršie, vidím desivé zlyhanie záväznosti voči socdem hodnotám," mal napísať Novotný v správe. "Ty si fakt presvedčený, že ideme správnou cestou?" Ukončil e-mail.

Na Sobotku sa mali obracať ľudia zo strany, predsedovia krajských buniek aj pracovníci banky kvôli osobným záležitostiam. A podľa toho sa líši aj oslovenie. "Vážený predseda vlády", "Vážený pán premiér", "Zdravím milý priateľ" alebo "Ahoj Slávku".
Serveru Lidovky.cz sa podarilo zohnať vyjadrenia predsedu MSD Havířov a člena ČSSD Davida Sedláčka, ktorý tiež figuruje medzi korešpondentmi. Sedláček potvrdil, že si s premiérom Sobotkom dopisoval. "Áno, s pánom premiérom som si písal. Obsah e-mailu, ktorý mi popisujete, je rovnaký ako ten, čo som písal ja," povedal Sedláček. Autentický je aj e-mail, ktorý písal právnik Radek Pokorný šéfredaktorovi LN Istvánovi Lékovi a ktorý potom poslal premiérovi Sobotkovi.

Hackeri e-maily zverejnili na stránke, kde sa chvália, že publikujú "informácie o akciách nacionálnych hackerov, vystavujeme ich trofeje a snažíme sa motivovať ľudí k boju proti neomarxismu, pseudohumanismu, xenofílii, antirasizmu a antifašizmu, islamizácii, homosexualismu a všetkým formám multikultúrneho ľavičiarstvu ".

Príliš jednoduché

A ako sa hackeri do schránky predsedu vlády dostali? Podľa všetkého ľahko. "Popierajú, že by išlo o nejaké hackovanie, pretože by sme o tom vedeli. Pravdepodobne niekto odhadol heslo. To mohlo byť príliš jednoduché, mohlo ísť o sociálne inžinierstvo či ho zistili pomocou vírusu," uviedla hovorkyňa Zoznamu Irena Zatloukalová.

To napokon potvrdzuje aj pokus serveru Lidovky.cz. Aby si útočníci mohli nechať obnoviť Sobotkove heslo, stačilo im len poznať rok narodenia a rodné priezvisko premiérovej matky.

Postaviť gilotínu

Už v decembri minulého roka sa pritom hackerom podarilo prelomiť Sobotkov účet na sociálnej sieti twitter. Odkazy pribúdali takmer každú minútu, jeden z nich v súvislosti s utečencami hovoril aj o gilotíne.

"Demokratické elity devastujú Európu. Nie je iná možnosť ako pozdvihnúť zbrane, postaviť gilotínu a vziať spravodlivosť do svojich rúk!" Stálo v ňom. Už vtedy podal Úrad vlády trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

"Policajti sa týmto prípadom stále zaoberajú. Je to ale všetko, čo vám v tejto chvíli môžem oznámiť, informácie k osobe páchateľa taktiež neposkytneme," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Ivana Nguyenová.

"Ak môj twitter napádajú neonacisti, potom to beriem ako dôkaz toho, že svoju prácu robím dobre," reagoval vtedy premiér.


 

01 - Modified: 2007-12-28 14:32:00 - Feat.: 0 - Title: Tempo rastu francúzskej ekonomiky v 3. kvartáli zrýchlilo na 0,8 %
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:38