StoryEditor

Cameron bude musieť zlomiť aj odpor Slovákov, píše svetoznámy denník

29.11.2015, 17:01
Autor:
ČTKČTK

Britský premiér David Cameron narazil pri vyjednávaní o požiadavkách Londýna na reformy Európskej únie v jednom bode na silný odpor stredoeurópskych krajín takzvanej vyšehradskej štvorky. Poľsko, Česká republika, Maďarsko a Slovensko reagujú krajne odmietavo na Cameronov návrh obmedziť sociálne príspevky pre pracovníkov z iných krajín EÚ. Londýn však dúfa, že ich opozíciu zlomí, napísal na svojom webe britský denník The Sunday Telegraph.

Premiér sa podľa denníka ďalej drží najspornejšieho zo štyroch návrhov na úniové reformy. Podľa neho by zamestnaní prisťahovalci z krajín EÚ nemali v Británii dostávať najmenej štyri roky príspevky, ktoré poberajú britskí občania na menej platených miestach.

Nepriama diskriminácia

"Mohli by sme o tomto návrhu hovoriť napríklad sto hodín, nič by to ale nezmenilo," povedal denníku nemenovaný diplomat z východnej Európy. "Súčasný britský návrh porušuje základné európske princípy. Znamenal by pre nás koniec voľného pohybu," dodal.

Londýn síce uznáva, že priama diskriminácia je podľa zmluvy o EÚ nemožná, činitelia informovaní o rokovaniach ale denníku povedali, že chudobnejšie krajiny EÚ musia nakoniec určitú nepriamu diskrimináciu prijať. "Mohli by sme to napríklad podmieniť trvalým bydliskom, počtom rokov, počas ktorých ľudia prispievali do systému alebo boli čistými prispievateľmi - existuje mnoho riešení, ktoré budú mať nepriamy diskriminačný efekt," uviedol jeden z britských činiteľov. Podľa neho je kľúčové, aby to znížilo čerpanie peňazí z britského sociálneho systému.

Britského vyjednávača povzbudilo podľa denníka nedávne vyjadrenie jedného z poradcov Súdneho dvora EÚ. Ten označil niektoré formy nepriamej diskriminácie proti cudzincom z EÚ za opodstatnené v prípade "nevyhnutnosti chrániť verejné financie hostiteľskej krajiny". Podľa analytikov ale mnoho právnikov taký názor nezastáva.

Možnosť nepriamej diskriminácie obhajoval v minulých dňoch priamo v Českej republike Mats Persson, ktorý patrí do "vnútorného kruhu" Cameronových vyjednávačov. V Česku sa zišiel pri večeri s činiteľom vlády, ktorý má na starosti záležitosti EÚ. "Citoval niektoré príklady diskriminácie v EÚ, napríklad to, že Nemci nemôžu v Dánsku kupovať obytné nehnuteľnosti," povedal denníku zdroj informovaný o diskusii.

"Obetovanie pár lenivých Poliakov"

Briti tiež v zákulisí presviedčajú Francúzsko, Nemecko a ďalšie krajiny jadra EÚ, aby argumentáciu Londýna o obmedzení dávok prijali. "Voči tejto britskej pozícii sú viditeľné sympatie, pokiaľ sa to nedotkne základného princípu voľného pohybu," uviedol diplomat jednej z týchto krajín. "Koniec koncov je to vlastne len problém vyšehradských krajín," dodal.

Británia argumentuje tým, že daňové kredity pre zamestnancov, ktoré chce odobrať cudzincom, sú určené na to, aby motivovali domácich nezamestnaných k prijatiu menej platených prác. Nie sú to teda v podstate sociálne dávky, ale nástroje "sociálnej súdržnosti". Ich zmyslom je nabádať k práci, a stabilizovať tým domácu spoločnosť, nie priťahovať dočasných pracovníkov z cudziny.

Podľa analytikov britskí vyjednávači vsádzajú na to, že vyšehradské krajiny, ktoré v podstate zdieľajú britský odpor voči snahe Bruselu získať čo najviac moci, nakoniec nebudú mať príliš na výber. "Vyšehradské štáty musia ustúpiť. Musia pochopiť, že celá EÚ sa zrúti, ak v tom neprejavia flexibilitu," povedal Pieter Cleppe, šéf bruselskej kancelárie fóra Open Europe, ktoré presadzuje uvoľnenejšiu podobu EÚ. "Budú kričať, aby upokojili domácu verejnosť, keď sa ale pozrú na východ na znovu priebojné Rusko, potom im voľba medzi udržaním Británie v EÚ a obetovaním pár lenivých Poliakov v Británii bude jasná," povedal Cleppe.

01 - Modified: 2007-11-22 19:38:09 - Feat.: 0 - Title: Preklikajte si firmu k euru
01 - Modified: 2023-12-06 13:55:41 - Feat.: - Title: Nemecko odhaduje šancu na dohodu o reforme fiškálnych pravidiel EÚ na minimálne 50 percent 02 - Modified: 2023-11-22 18:18:09 - Feat.: - Title: Reforma nemocníc bude pokračovať za plnej prevádzky, maximálne čakacie doby sa odkladajú 03 - Modified: 2023-11-14 14:30:00 - Feat.: - Title: Veľká reforma nemocníc sa odkladá. Analytik sa obáva, aby sa z toho nestal trend 04 - Modified: 2023-11-08 18:54:22 - Feat.: - Title: Reforma nemocníc sa neodkladá. Avizovaná zmena nemá dosah na jej spustenie 05 - Modified: 2023-10-31 07:11:50 - Feat.: - Title: Talianska vláda chce zaviesť priamu voľbu premiéra, má to zaručiť stabilitu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:21