StoryEditor

Obama sa ospravedlnil Američanom za ťažkosti s rozpočtom

09.10.2013, 09:17
Autor:
tasr, stltasr, stl

Americký prezident Barack Obama sa dnes ospravedlnil Američanom za to, čo museli prekonávať za posledné mesiace. Zároveň zdôraznil, že Washington by mal skoncovať s takýmito zvykmi. Na tlačovej konferencii v Bielom dome Obama v súvislosti s "odstávkou" vlády zdôraznil, že demokrati prejavili dostatok ochoty rokovať s republikánmi o všetkom, o čom títo chceli. Dodal však, že od republikánov seriózne návrhy nedostal.

Obama tiež vyjadril nádej, že Kongres nebude tlačiť jeho administratívu k tomu, aby zvažovala priority pri platení pohľadávok v prípade, že dôjde k federálnemu bankrotu, informovala agentúra Reuters.

Podľa názoru amerického prezidenta nie je potrebné vytvoriť nadstranícky výbor pre to, aby sa našiel spôsob ako prekonať patovú situáciu ohľadom rozpočtu a vyhnúť sa možnému bankrotu. Vyjadril pochybnosti, že by tento nápad, ktorý iniciovali republikáni, dal udalostiam nový spád.

Čiastočná "odstávka" činnosti vlády a hrozba, že sa nezvýši americký dlhový strop poškodili medzinárodné postavenie Spojených štátov, skonštatoval Obama. Pripomenul, že musel zrušiť účasť na summite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v Indonézii, uviedla agentúra DPA.

Šéf Bieleho domu vyjadril názor, že pre jeho neprítomnosť na APEC-u Spojené štáty prišli o príležitosti na rozširovanie obchodu a možnosť zmenšiť vplyv Číny v iných otázkach. "Mal som tam byť," poznamenal Obama.

V súvislosti so zadržaným líbyjským občanom americký prezident povedal, že Anas Líbí pomáhal uskutočňovať akcie, pri ktorých boli zabití Američania a bude predvedený pred spravodlivosť. Vysvetlil, že USA majú presvedčivé dôkazy o tom, že Líbí útoky plánoval a pomáhal ich uskutočniť.

Ako ďalej povedal americký prezident, Afrika sa stala miestom, kde je pre teroristov jednoduché ukryť sa. Obama dodal, že Spojené štáty budú v Afrike pokračovať v prenasledovaní skupín blízkych al-Káide, ale "to nie je to isté", ako ísť v týchto končinách do vojny.

 

01 - Modified: 2005-07-12 22:13:00 - Feat.: 0 - Title: Európa zažíva najbláznivejšie počasie za ostatné roky
01 - Modified: 2024-03-26 11:30:00 - Feat.: - Title: Najskôr vtipkovali na jej účet, teraz sa ospravedlňujú. Ako celebrity reagujú na správu o diagnóze Kate Middleton? 02 - Modified: 2024-03-21 15:29:54 - Feat.: - Title: Riaditeľ bezpečnostného úradu Konečný bude žiadať za nezákonné obvinenie ospravedlnenie od Slovenska 03 - Modified: 2024-01-25 13:00:32 - Feat.: - Title: Nedokážu povedať “prepáč“: Tieto znamenia zverokruhu sa nevedia ospravedlňovať 04 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo v praxi znamená zastavenie financovania americkej vlády (analýza) 05 - Modified: 2023-12-27 09:45:00 - Feat.: - Title: Vstúpil si Kanye konečne do svedomia? Ľutujem bolesť, ktorú som spôsobil, ospravedlnil sa židovskej komunite
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:28