StoryEditor

Rusi si koledovali. Toto sú scenáre, ako môže dopadnúť ich konflikt s Tureckom

25.11.2015, 23:00
Ako môže dopadnúť konflikt medzi Ruskom a Tureckom? Toto sú možné scenáre podľa bezpečnostného analytika.

Ekonomická „vojna"
Je jasné, že dôjde k ochladeniu vzťahov medzi Ruskom a Tureckom. Skôr to vyzerá na narušenie strategického dialógu a dobrých ekonomických vzťahov. Už teraz Rusi zrušili niektoré pracovné cesty, ktoré boli avizované. Zároveň boli vyhlásenia o omedzeni turizmu. Toto je ekonomická rovina.

Vojenské opatrenia budú také, že v priestore prístavu bude umiestnené plavidlo s protilietadlovými zbraňami. Zároveň budú zastavené všetky vojenské vzťahy s Tureckom. Tiež budú ruské bombardéry sprevádzané stíhačkami, ktoré ich dokážu obrániť v prípade incidentov. 

Konflikt eskalovať nebude
NATO vyhlásilo, že treba upokojiť situáciu, nemá záujem, aby tento konflikt ďalej eskaloval, aj keď v pozadí zostáva fakt, že Rusi sa môžu cítiť tak, akoby dostali „po prstoch“ za narušenie vojenského priestoru, či už v Turecku alebo aj v iných štátoch.

Oni posielali svoje lode do teritoriálnych vôd Švédska, Dánska, boli zaznamenané narušenia Baltského vzdzušného priestoru, rumunského námorného priestoru a tak ďalej. Týchto incidentov bolo niekoľko desiatok za posledný rok a pol. Nikto však neurobil nič, aby nezhoršoval situáciu. Ak bol nejaký štát, ktorý bol schopný niečo urobiť, tak to bolo práve Turecko.

Rusi to testovali až príliš a možno nečakali, že Turci takto zareagujú. Mohli reagovať inak, ale vyzerá to, ako keby im to už chceli spočítať za predošlé narušenia a upozornenia.

Incident sa môže zopakovať
Ďalším scenárom je fakt, že sa bude podobný incident opakovať. To znamená, že Rusi môžu zvoliť odvetu, využijú zámienku a môžu zostreliť svojimi stíhačkami nejaké turecké lietadlo, alebo zasiahnu turecký cieľ. Prípadne môže nastať útok z druhej strany, keď by Turci zopakovali zostrelenie ruskej rakety, čo si však osobne nemyslím.

Zintenzívnia spoluprácu v boji proti IS
Rusi sa ukludnia a možno sa budú snažiť toto využiť hlavne vo vzťahu k Sýrii a v boji proti Islamskému štátu. To znamená, že vyvinú tlak na Turecko, aby zintenzívnilo spoluprácu v boji proti teroristom.

V tomto prípade však bude nesmierne záležať na tom, aby už nedošlo k ďalšiemu incidentu týchto dvoch krajín, pretože to by akákoľvek debata o spoločnom postupe voči Islamskému štátu padla.  

Nebude to mať žiadny vplyv
Zatiaľ sa tento konflikt medzi Ruskom a Tureckom javí tak, že by to nemuselo mať žiadny vplyv a nemuselo by sa nič stať. Pravdou síce je, že sa narušia bilaterálne vzťahy, ale na tej medzinárodnej úrovni to nebude mať negatívny vplyv a situácia nebude ani lepšia ani horšia kvôli tomuto útoku.

Bude však závisieť, od toho, čo nastane, ak by prišlo k ďalšiemu konfliktu.  Lebo Turecko, ako člen NATO, by mohlo využiť klauzulu solidarity podľa článku 5 a to by bola pre NATO ťažká situácia, pretože by museli okamžite zareagovať.

Autor je bezpečnostný analytik Inštitútu pre stredoeurópsku politiku (CEPI).


 

01 - Modified: 2007-11-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ArcelorMittal zvýši ceny plochej ocele
01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:25