StoryEditor

Zmiznite z Ruska! Pozrite sa, ako dopadli v Moskve dvaja muži, ktorí sa držia za ruku

16.07.2015, 19:03

Výsmešné pohľady, nadávky, rany. Takýchto reakcií sa dočkala dvojica mladíkov, ktorá sa ruka v ruke prechádzala centrom Moskvy. Krátke video natočené skrytou kamerou je smutným dokladom homofóbnych nálad v ruskej spoločnosti. Na internete vyvolalo búrlivý ohlas - za necelé dva dni ho videli cez tri milióny ľudí.

"Pozrite na tých homosexuálov, ako sa tu prechádzajú!" "Hej, teploši, v poslednej dobe je vás tu nejako veľa!" "Zmiznite z Ruska!" Dvoch mladíkov, ktorí ruka v ruke kráčajú centrom Moskvy, sprevádzajú zdesené pohľady, urážlivé výkriky a výsmech. Niektorí okoloidúci muži dokonca neváhajú na prvý pohľad zamilovanú dvojicu hrubo fyzicky napadnúť.

Video nazvané "Bitie homusexuálov v Rusku" zverejnila na svojom kanáli na sieti Youtube ruská satirická skupina ChebuRussiaTV. V skutočnosti sú obaja mladíci herci, navyše heterosexuálne orientovaní. Záznam skrytou kamerou natočili ako sociálny experiment, ktorý mal po uznaní práva na sobáše rovnakého pohlavia v Spojených štátoch zmapovať, ako by na verejnú manifestáciu homosexuálnej lásky reagovala moskovská verejnosť. Výsledok je značne výrečný.

"Reakcie ma šokovali, boli úplne šialené. Každých päť minút nás niekto napadol," povedal stanici BBC jeden z autorov videa Nikita Roždesev. Skupina natáčala v centre ruskej metropoly necelé tri hodiny a držala sa turisticky frekventovaných miest - podľa Roždeseva sa obávali, že ak by zavítali do konzervatívnejších štvrtí, ich obyvatelia by reagovali ešte násilnejšie.

Za necelých 48 hodín od svojho zverejnenia sa video dočkalo už viac ako sedem miliónov zhliadnutí a na sociálnych sieťach sa stalo virálnym hitom. Rozpútalo takisto ohnivú diskusiu o právach LGBT komunity v Ruskej federácii a atmosfére homofóbie, ktorá je v posledných rokoch v Rusku stále evidentnejšia. Putinizmus ju umne využíva k podpore vlastnej moci, založenej okrem iného na velebení Ruska ako obrazu tradičných hodnôt a neskazenej morálky - v protiklade k dekadentne rozvrátenému Západu.

"Rusko také homofóbne nebývalo. Ale dnes sa gayovia stávajú terčom agresie ľudí, ktorí nie sú spokojní so svojím vlastným životom a potrebujú si niekde upustiť paru. Zákon (proti propagácii homosexuality) vyostril spoločenskú atmosféru a u mnohých ľudí odštartoval až akúsi hystériu. Funguje to ako nejaký povel pre psa - ľudia sa radikalizovali, pretože sa to po nich chcelo. Bez ohľadu na to, že spomínaný zákon nikoho k násiliu vyslovene nenabáda. Lenže rovnako sa to deje, údajne v záujme Ruska, vlastenectva, tradičných hodnôt. V rukách extrémistov sa zákon mení vo zbraň. Je to spôsob, ako odpútať pozornosť spoločnosti od skutočných problémov našej krajiny," opisujú v rozhovore pre Lidovky.cz Askold Kurov a Pavol Loparev, autori filmu Deti 404 - dokumentu, ktorý prináša tiesnivé svedectvo o utrpení maloletých Rusov s menšinovou sexualitou.
 

01 - Modified: 2007-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bratislava hľadá projekt novej rýchlodráhy
01 - Modified: 2024-04-03 20:44:40 - Feat.: - Title: Súd v Ugande potvrdil ústavnosť zákona proti homosexualite, zavádza aj trest smrti 02 - Modified: 2024-01-05 11:49:26 - Feat.: - Title: Homosexuálne zväzky v Poľsku? Podľa ombudsmana musia byť uznané 03 - Modified: 2023-12-12 15:31:03 - Feat.: - Title: Poľsko by malo uznať partnerstvá homosexuálov, odporúča Európsky súd pre ľudské práva 04 - Modified: 2023-11-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Mnohých Slovákov rozdrapí, no fakty hovoria jasne. Deti v rodinách s dvomi otcami sú lepšie vychované a šťastnejšie 05 - Modified: 2023-11-14 12:00:00 - Feat.: - Title: U náš nemožné, u susedov realita. Rakúsko sa chystá odškodniť v minulosti perzekvovaných homosexuálov, rozdelí im 33 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:39